söndag 25 december 2016

Prisvärd Champagne!


Så här i nyårstider är det många som funderar på vad man ska dricka på nyårsafton. Därför tänkte vi delge er som läser bloggen våra tankar om den ädlaste av drycker. Många tror att Champagne är extremt dyrt men det behöver det inte vara.När det kommer till alkohol så dricker vi i princip bara Champagne. Anledningen till detta är att ingen av oss är direkt förtjust i alkohol generellt. När det skall firas något blir det därför hellre en flaska god Champagne som öppnas i aktiehemmet. Prisskillnaden mellan en god Prosecco/Cava och en god Champagne är ungefär 100 kr och de tillfällen det dricks alkohol är så pass få vilket gör det värt att lägga den där extra hundralappen. Däremot är vi inga förespråkare av de kända Champagnemärkena som Moet, Bollinger och Pol Roger. Köper man dessa märken får man i och för sig en hyfsad produkt men man betalar minst 30 % av flaskans pris i marknadsföring. Det finns i det här fallet inget samband mellan marknadsföringsbudget och kvalitet. Därför är nedanstående Champagner utvalda efter smak, kvalitet och prisvärdhet.

de Castellane (nr 7557)

Denna champagne har varit en favorit för Aktiepappa sedan några år. På den tiden fanns den endast i beställningssortimentet. Och man kan säga vad man vill om Systembolaget men grejen med beställningssortimentet är faktiskt riktigt generös. Man beställer via nätet och de tar hem exakt det man vill ha och inom någon vecka är det bara att hämta ut det man beställt. Ingen extra kostnad eller något.

Castellane innehåller samtliga de tre druvsorterna för Champagne; Pinot noir, Chardonnay och Pinot meunier. Vanligtvis brukar vi föredra de Champagner som domineras av Chardonnay men här har man hittat en bra blandning. Priset är för att vara en Champagne blygsamma 229 kr. Det är dessutom nyligen höjt från 199 kr som den kostade tidigare. När man kunde köpa denna flaska för 199 kr var den ett riktigt klipp men nu är den bara prisvärd.

Innehåll: 40 % Pinot noir, 30 % Chardonnay och 30 % Pinot meunier
Pris: 229 kr

  
Louis Massing Brut Réserve (7403) *Observera att ändringar skett kring denna produkt!

Denna Champagne är något av en ny favorit som vi testat ett par gånger nu under hösten/vintern och den känns verkligen god och prisvärd. Druvsorterna som används är Pinot meunier och Chardonnay. Det är en ganska ovanlig blandning som dock går hem hos oss. Louis Massing finns i Systembolagets beställningssortiment.

Innehåll: 80 % Pinot meunier och 20 % Chardonnay
Pris: 219 kr

  

En riktigt god Champagne som är en aning dyrare än de båda ovanstående. Den kostar 279 kr men det får ändå ses som prisvärt när det kommer till Champagne. Smaken är som alltid när det kommer till Champagner med enbart Chardonnay; frisk och fruktig. Denna Champagne har alla de klassiska Champagne attributen, allt från en klassisk förpackning till bubblande härligt färsk dryck. Denna Champagne finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Innehåll: 100 % Chardonnay
Pris: 279 kr


Eftersom vi vet att många av våra läsare är sparsamma vill vi även slå ett slag för Systembolagets allra billigaste Champagne. Om man står i begrepp att köpa en Cava eller en Prosecco för omkring 99 kr så kan nedanstående vara ett bra alternativ.

A Viot & Fils (77657)
Självklart har Aktiepappa och Aktieflickvännen gjort jobbet åt våra läsare och testat denna Champagne. A Viot & Fils är en helt okej Champagne och om man tar med priset i ekvationen så är den riktigt bra.

Innehåll: 60 % Pinot noir 30 % Chardonnay 10 % Pinot meunier
Pris: 175 kr


Tips inför framtiden (och er som har ett vidare intresse om Champagne):

Om ni tittar på Champagne och råkar hitta en flaska märkt ”Special club” är vårt råd att slå till direkt. I alla fall om den kostar under 500 kr. Dessa flaskor är framtagna i ett samarbete mellan de lite mindre Champagnetillverkarna. När de haft särskilt bra skördar och lyckade omständigheter gör de en Champagne som benämns ”Special club”.


*Louis Massin Brut Réserve har idag en annan sammansättning av druvor och är tyvärr enligt vår bedömning inte längre lika god. Välj hellre denna Champagne om ni vill köpa från Louis Massing.
  

13 kommentarer:

 1. Vissa av oss tycker att ni är värda den allra bästa av champagner oavsett pris efter alla fina inlägg under året.

  Njuuuuuuuut!

  /Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de värmande orden! :)

   God fortsättning!

   /Aktieflickvännen

   Radera
 2. Härligt att du tog upp detta nu i dessa tider :)
  Själv går jag in på systemet och väljer det billigaste, då jag oftast inte är kräsen gällande smaken. Kan skilja otroligt mycket från en sort till en annan men ska man ändå vaska ner det spelar det inte så stor roll. Runt den tiden är man redan rätt dragen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du en poäng Kronan ;). God fortsättning!

   Radera
 3. För den riktiga snåla champagneentusiasten kan jag tipsa om att det finns gratis champagne på Air Frances interkontinentala flygningar. Det är dock den vidrigaste sörjan jag druckit

  Så kul med tips på okänd och lite mer prisvärd champagne som smakar gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klass på Air France ;). Synd bara att de serverade dåligt bubbel när du flög ingenjören. Senast jag flög Air France var champagnen den enda höjdpunkten på resan.

   Radera
  2. Det gör mig lite skeptisk till dina råd ;-). Trodde det var samma på alla enligt något kontrakt?

   Radera
  3. Eller så var flygningen och servicen till den grad dålig att all form av bubbel är bättre än den usla och sura servicen ;).

   Radera
 4. Kul inlägg!

  Jag säger dock tack, men nej tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså du tackar nej? Det är såklart okej det med. :) Är det champagne som du ogillar eller är det alkohol i stort?

   Radera
  2. Nu läste jag din blogg Tom och fick svar på min fråga ovan. Ha en riktigt go fortsättning!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.