lördag 3 december 2016

Matse - ett företag för framtiden eller en munsbit för Ica och Axfood?

Matse är ett företag som säljer mat på nätet under namnet mat.se. Man går in på mat.se och beställer det man vill ha och så anger man vilken tid man vill att den orange lastbilen skall komma och leverera. Från vad jag kunnat se på såväl mat.se och på andra sidor när jag googlat på mat.se verkar det som om de ligger bra till med sina priser. Flera sidor anger dem som det billigaste företaget för hemkörd mat. Bloggkollegan Petrusko har också noterat det smarta i de orange lastbilarna med reklam på. De syns extremt tydligt. Bra marknadsföring av Matse.

Matse holding innehåller förutom mat.se även kokaihop.se och Cold Cargo Sweden AB och är noterat på First North sedan 2014/2015.  Introduktionskursen var runt 18 kr om jag förstått det hela rätt. Jag hittar inte några säkra källor på det så om någon har info får ni gärna delge mig den i kommentarsfältet. Efter introduktionen har Matse gått stadigt neråt och handlas idag i 8 kr. Turnaroundkandidat kanske? Företaget gör förlust vilket kanske inte är så skrämmande i ett företag i en ännu relativt omogen bransch.

Ekonomiskt ser det ur som följer:

Koncernen 2015 (Tkr)
 • Nettoomsättning 203 499
 • Rörelseresultat -66 210 
 • Likvida medel 9 843 
 • Eget kapital 122 925 
 • Soliditet (%) 68
 • Balansomslutning 179 144
Rätt många procent i minusresultat med andra ord.

På frågan om om Matse är ett företag för framtiden går åsikterna isär. Enligt mig är själva företaget nog på rätt väg. Frågan är nog snarast hur framtiden kommer se ut för Matse nu när jättarna Ica och Axfood startar sina hemleveranser. Kan Matse och Mathem utnyttja sina år av försprång eller kommer de köras över av jättarna? Om något år kommer vi veta mer och i väntan på det kommer inte jag att köpa några Matse-aktier.

När jag fick upp ögonen för mat.se var det tack vare en annan bloggare och när jag kollade upp dem såg jag att det var familjen Mattsson som sitter som storägare i Matse. Ni vet familjen Mattsson som grundat och drivit Nordfalks som sedermera blivit Santa Maria och gett svenska folket dess fredagsmat nr 1; tacos! 

Tyvärr är inte god tacos det första som Aktiepappa tänker på när Santa Maria och familjen Mattsson nämns. Nej det är något betydligt mörkare. Trustor.


Trustorhärvan var en av de största härvorna i Svensk ekonomisk historia men i vissa delar var brottet genialt då det faktiskt slutade med att ingen förlorade några pengar samtidigt som tre unga killar kunde leva stekarliv deluxe under något år. Det var allt från champagne för miljoner till helikoptrar mm och det slutade med fängelsedomar för några av dem. Bland annat för en av sönerna i familjen Mattsson som dömdes till fängelse i tingsrätten men friades av en oenig hovrätt. Jag blev som sagt nyfiken och kollade upp vilka i familjen som är engagerade i Matse och det verkar som om man klokt nog har låtit den sonen stå utanför familjens företag. Kanske borde det inte behövas när han frikänts men jag tror ändå att det är rätt.


11 kommentarer:

 1. Jag skulle nog sätta mina pengar på att Mat.se får ännu tuffare när giganterna börjar röra sig. Är det inte alltid så, oavsett om de stora konkurrenterna heter Ica och Axfood eller Google och Apple?

  Själva affärsidén är nog god. Folk orkar knappt laga sin egen mat, men eftersom de renoverat köket för X antal hundratusen måste de nästan och då blir hemkörning av matkassar en minsta möjliga arbetsinsats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är beredd att hålla med dig om det mesta där. Dock hoppas jag någonstans att det ska gå för en liten aktör som faktiskt byggt upp något eget, att överleva och bli en medelstor spelare i alla fall.

   Min gissning är att någon av jättarna köper mat.se. Så kanske ska man köpa aktien med förhoppning om att det kommer ett bud på företaget?

   Radera
  2. Det där har du bättre koll på än jag, men har de egentligen något att vinna på att köpa Mat.se? De har ju egna distributionskanaler och ännu mer inarbetade varumärken. Poängen att köpa upp en specialiserad aktör vore ju om de exempelvis har en smart teknisk lösning som skulle ta tid att kopiera eller göra en egen variant på. Jag kan för lite om den här verksamheten, men att plocka ihop varor på ett lager, packa i en kylbil och köra ut på utsatt tid låter ganska basic (även om Posten misslyckats i tjugo år).

   Radera
  3. Hahaha, ja posten har ju verkligen bevisat att det går att misslyckas med den enklaste av tjänster.

   Jag är ärligt talat inte så väl insatt i Matses verksamhet men om man ser hur det har sett ut i övrigt i matvaruvärlden så har de stora köpt upp de små som varit framgångsrika och de som inte varit duktiga har dött. Kvar har vi Ica, Coop och Axfood typ.

   Radera
  4. Lidl, Bergendahl och Netto. Men i princip har du rätt, de små köps upp. Så kanske händer det mat.se. Jag skulle dock ha svårt att köpa aktier i ett förlustbolag med förhoppning om att de ska bli uppköpta. Åtminstone om båten sjunker ifall den inte bärgas. Och turnaround-case, borde inte det redan ha hänt i så fall?

   Radera
  5. Ja vi är överens där. De små försvinner och på tal om små så är Ica och Axfood rena dvärgen jämfört med tex Lidl som omsätter över 500 miljarder.

   Och ja, det borde ha vänt redan för Matse. Dock har verkar det som om förlusten blir lite mindre 2016 än tidigare i alla fall så nu kanske det vänder för dem både i företaget och på börsen. Jag tror det inte riktigt om jag ska vara ärlig..

   Radera
 2. Uppköpsscenariot är intressant, hur länge till kan de gå med minus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En jättebra fråga Stefan! Jag får ihop till ca 172 miljoner i underskott de senaste 5 åren (inkl delar av 2016) och de har ett börsvärde på 260 miljoner.

   Samtidigt har väl familjen Mattsson en del pengar att putta in. Jag vet inte om de har kvar några aktier i Santa Maria fortfarande eller om Paulig har köpt upp allt. Det verkar som om de sålt allt i Santa Maria och då har de en del cash att stoppa in. Vi får se vad som händer. Jag vågar nog inte köpa Matse i alla fall. Sitter på för mycket skitaktier (läs Seamless) redan ;).

   Radera
 3. Nu kom budet!

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/12/12/bud-pa-matse.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller åtminstone "ett preliminärt och villkorat icke-bindande förslag", vilket är en fullkomligt underbar formulering. Bra drag i aktien dock.

   Radera
  2. Synd att man inte äger den :(. Vi får se vad som händer med budet, det låter ju lite halvskumt som du säger och det har nästan varit standard med budpremier på 25 % det sista känns det som. 32 % uppgång igår kan ju ha förstört en del...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.