söndag 18 december 2016

Aktiebloggare - se hit!

Vi har snubblat över en sida som heter Aktiefeed. Aktiefeed är jättesnygg sida som utger sig för att vara en samlingssida för bloggare där man ska ansöka om att få bli medlem. Sen måste man tydligen publicera Aktiefeeds logga på sin blogg. Därefter verkar man belönad (observera sarkasmen) med att Aktiefeed publicerar blogginlägg på sin sida (en sida som för övrigt är fullsmetad med reklam) och läsarna behöver inte gå in på respektive bloggares sidan utan besöken stannar hos Aktiefeed. En lysande affärsidé för den som äger sidan men en sida som stjäl besökare från bloggarna respektive sidor. Hela inlägget finns alltså att läsa på Aktiefeed utan att man behöver lämna sidan. Det står i och för sig tydligt vem som författat inlägget men det luktar ändå som en inskränkning i upphovsrätten om detta görs utan författarens godkännande.

Kollar man på Aktiefeed ser man att flera stora bloggare är med där men de verkar inte ha publicerat ”Aktiefeedloggan” på sina respektive sidor. Vi vill med det här inlägget ställa frågan till alla er som låter Aktiefeed agera mellansida för alla era inlägg och därmed också tjäna pengar via reklam för varje läsare som ser dem:
Är ni medvetna om detta och hur har ni i så fall resonerat? Får ni procent på reklamen som detta inbringar eller är ni delägare i sajten? Är det något vi missar i ekvationen eller är alla bara glada över att några faktiskt hittar den lilla länken längst ner efter all reklam där det står hur man kommer till artikelförfattarens blogg?

Från vårt eget perspektiv så ser vi all tid och energi man lägger ner på att författa bra och intressanta inlägg. När de väl publiceras vill vi ju gärna att dessa visas på vår egen blogg och inte hos någon annan. Sen finns det en ekonomisk sida av det hela med. Jag antar att vissa med stora bloggar drar in en hel del pengar på reklam grundat på antal besökare. Om dessa besökare istället läser inlägget hos Aktiefeed kommer intäkterna hamna där istället. Det känns inte som en schysst deal när man byggt upp en blogg och lagt tid och energi på sina inlägg.


Eller är detta exakt vad vi misstänker att det är, nämligen ett verk av någon som saknar egna investeringar att blogga om som istället försöker profitera på andra bloggares inlägg?


Vi uppmanar er som kanske vet bättre och förstår internetreklam bättre än oss att upplysa oss om det skulle vara så att vi tänker helt fel i frågan.

18 kommentarer:

 1. Har exakt samma tankar själv och har därför valt att inte "ansöka"

  Samma funktion finns på ekonomi-bloggar.com.

  Det är bloggare Västkustinvesteraren som ligger bakom aktiefeed.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Ja visst verkar det konstigt. Eller så är det bara du och jag som inte förstår vilken genial idé detta är.

  Skillnaden mellan Aktiefeed och ekonomi-bloggar är att ekonomi-bloggar skickar besökarna till respektive blogg. Aktiefeed publicerar hela inlägget på sin egen sida vilket medför att ingen behöver besöka den aktuella författarens sida. En mellanlagringssida helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Det där tycker inte jag är bra. Självklart ska ju en feed sida skicka vidare besökaren till respektive blogg och det bör endast stå rubriken samt de första raderna i blogginlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt så är det jag ser det. Nu har jag varit i kontakt med flera av de som står uppsatta som "anslutna bloggare" och ingen av dem verkar vara medvetna om att de är anslutna.

   Radera
 4. En genial idé är det för den som äger sidan... men inte fullt lika brilliant för alla andra

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var lite så jag såg det hela. Att skriva ingressen och sen länka är ju okej men att ta hela inlägget och dessutom smälla in reklam mitt idet det känns extremt girigt och inte okej.

   Radera
 5. Svagbegåvat men driftigt är nog ett bra sätt att beskriva "tjänsten". Det är definitivt en kränkning av upphovsrätten men frågan är hur hårt man vill trycka till honom och vilket utrymme lagen ger. I princip finns det två möjliga utfall:

  1) Det är olagligt och han måste sluta. Ersättningen till respektive bloggare vid en rättstvist är däremot så låg att det inte är värt att lägga mycket tid på det.

  2) Det är olagligt och han måste sluta. Ersättningen för ideell skada (i princip sveda och verk) innebär att det blir en viss ersättning till varje bloggare och att det sammantaget blir ett hårt slag mot hans privatekonomi.

  Eftersom Västkustinvesteraren knappast är något ondskefullt geni tycker jag som utomstående att varken alternativ 1 eller 2 är särskilt attraktivt. För att spara tid och krångel kan det därför vara lämpligt att göra upp i godo. Ett smakfullt alternativ skulle kanske vara att han tar ned tjänsten och att alla reklamintäkter redovisas för en bloggare för att sedan doneras till Läkare Utan Gränser eller annan lämplig organisation. Det innebär en viss näsbränna i form av bortslösad arbetstid för Västkustinvesteraren utan att sabba hans ekonomi samtidigt som det får stopp på problemet utan att det kostar en massa tid och kraft.

  För den som vill läsa mer om upphovsrätt rekommenderar jag Journalistförbundet eller Förläggarföreningens hemsidor.

  https://www.sjf.se/yrkesfragor/upphovsratt/vanliga-fragor-och-svar-om-upphovsratt
  http://www.forlaggare.se/upphovsratt

  SvaraRadera
 6. Tack för en utförlig och bra kommentar ingenjören.

  "Svagbegåvat men driftigt" var en riktigt bra formulering! Det verkar som om Aktiefeed läst inlägget och dina juridiska förklaringar för nu har han plockat bort en bloggare som inte vill stå på hans lista, han har även tagit bort en del av reklamen som tidigare var mitt i inläggen. Fortfarande är sidan full av reklam i övrigt.

  Att kopiera och publicera hela blogginlägg på den egna sidan fortsätter han emellertid med, vilket enligt mig är både ett brott mot upphovsrätten och ett riktigt dåligt beteende bloggkollegor emellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa,
   vet inte om du har läst mitt inlägg här nedanför ännu men jag har valt att stänga ner siten tills vidare.

   Ber återigen om ursäkt för att ha fått er att ta illa upp. Givetvis inte tanken!

   Mvh Västkustinvesteraren

   Radera
  2. Hej Västkustinvesteraren, vi kollade först inte upp Aktiefeed så mycket att vi visste att det var du som låg bakom sidan. En viss irritation uppstod såklart när vi insåg att vi inte kom vidare till de olika bloggsidorna utan fastnade på Aktiefeeds sida. Som vi skrev ovan så tycker vi att vi bloggare ska hjälpas åt att länka till varandras sidor istället för att ta trafik från varandra som det råkade bli på Aktiefeed.

   Hur som helst är väl ingen egentlig skada skedd. Ha det gött och god jul!

   Radera
 7. Hej Aktiepappa och alla er andra om läser och reagerat på min site www.aktiefeed.se.
  Jag har givetvis, precis som Aktieingenjören skriver, inget ondskefullt eller dåligt i tanken bakom tjänsten.
  Jag driver själv en blogg och läser många av era dagligen. Därav kom jag på idén att starta en site som samlade alla inlägg på en plats och på så sätt underlättar för alla läsare.
  Alla blogginlägg som importeras behåller respektive bloggares länkar (läs annonser) vilket gör att givetvis respektive bloggare får ersättning för dessa som vanligt.
  Jag har även försökt skylta så tydligt jag bara kan, med hjälp av RSS-importen, med vem skribenten är och länk till blogg/originalinlägg.
  Jag ska redan ikväll försöka få till så inläggen kapas efter ett par meningar och läsaren måste klicka sig vidare till originalinlägget. Borde inte vara några problem!
  Själv har jag tänkt att siten ska fungera som en "brygga" mellan alla bloggare som då får nya läsare från andra bloggar. Publicerar man därefter bra material så kommer förhoppningsvis läsarna att besöka dig återupprepade gånger.

  Jag antar att ni kommer att ha fortsätta åsikter, frågor, funderingar och önskemål och jag välkomnar givetvis dessa med öppna armar. Kontakta mig gärna på kontakt@aktiefeed.se så ska jag hjälpa er så gott jag bara kan!
  Givetvis gäller det samma sak om ni nu inte skulle vilja finnas med på siten!
  I samband med publiceringen av denna kommentar så har jag även dragit ner reklamen markant på sidan.

  Jag vill självklart inte göra mig ovän med någon och jag hade inte heller en tanke på att folk skulle reagera så pass negativt som du verkar ha gjort Aktiepappa.
  Jag trodde att detta var helt lagligt så länge jag tydligt skyltar med vem som skrivit inlägget och står för materialet då stora sidor/tjänster gör samma sak. Exempel på dessa är Bloglovin. Men är det inte tillåtet så ska jag givetvis stänga ner sidan direkt. Kontakta gärna mig direkt om det nu är så, givetvis vill jag inte få anmälningar över mig och jag hoppas inte folk vill "sätta dit" mig bakom ryggen utan kommer till mig direkt! Jag är mänsklig och vill givetvis ingen illa!

  Sist men inte minst så ber jag om ursäkt för att jag har fått er att ta illa upp och önskar att ni kontaktar mig så snabbt som möjligt på kontakt@aktiefeed.se vid frågor och funderingar! :-)

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! No hard feelings från mig i alla fall.
   Att som det var tidigare citera kort och ange källa är helt okej. Då är det rätt tänkt och en tjänst som kan tillföra något.

   Radera
 8. Tack för ditt blogginlägg, bra att bli uppmärksammad.

  Nu på kvällen har han stängt Aktiefeed tills vidare står det. Respekt för den som tar ett steg tillbaka sen det blivit fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Kan bara instämma i det du skriver.

   Radera
 9. Skönt att allt löste sig smidigt!

  Mvh
  Miljonär innan 30

  SvaraRadera
 10. Ja, det där var verkligen en brutalt usel ide. Även ifall han publicerar enbart några rader, så skulle jag välja att stämma honom om han ens försökte det. Att kapitalisera på andras verk på det sättet är sjukligt rent av. Saknar han normalt förstånd helt och hållet, eller vad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godkväll Investeraren,
   Hårda ord att få såhär vid juletider.

   Om jag skulle öppna upp tjänsten igen med länkar till allas bloggar för att läsa inläggen, vad skulle då skilja på det och RSS-feeden alla har på sina bloggar? Exempelvis den till höger här på Aktiepappas blogg.

   God Jul :-)
   Mvh Västkustinvesteraren

   Radera
 11. Hej, Ja jag blev ursinnigt förbannad. Den stora skillnaden är att du har förbrukat all form av förtroende, drivet av ren personlig girighet. Du begriper väl att du måste prata med personer ifråga först? Skillnaden stavas vänligt sinnat samarbete. Du har valt ett upplägg där du avser stjäla andra personers arbete. För övrigt finns det redan en bra sida som gör ditt arbete överflödigt:
  www.ekonomi-bloggar.com
  Och den siten styrs alltså av bloggares egen vilja, och fyller ett bra trafiksyfte.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.