onsdag 2 november 2016

Bli bonde - det är en bra investering!

Som ni tidigare kunnat läsa om här på bloggen har Lantmännen allt mer tagit plats i de svenska hemmen. Med varumärken som Axa och Gyllenhammars äger de i princip den svenska marknaden för havregryn. De äger dessutom Start, go green Kungsörnen, korvbrödsbagarn med flera varumärken. Inte nog med detta, de sitter på ett fastighetsbestånd värdigt ett medelstort fastighetsbolag på börsen och de har en pensionsstiftelse värd ett par miljarder. En extremt stabil organisation helt enkelt. I samband med att jag tittat på detta hittade jag lite information om hur medlemskap i Lantmännen fungerar. Och det är här det blir intressant ur ett investerarperspektiv.

Som medlem i Lantmännen har man både möjlighet och skyldighet att investera på tre olika sätt, dels finns det ett konto för insatskapital som är det kapital man satt in i Lantmännen när man blev medlem.  Detta är ett tvång. Man måste sätta in pengar som insats och om man inte betalar direkt får man avstå sin utdelning tills man samlat på sig ett insatskapital. Detta skall uppgå till en viss del av gårdens omsättning.

Vad jag förstått kan man på frivillig basis även starta ett emissionskonto där man får ta del av de ägda företagens (Axa, Gyllenhammars, Kungsörnen mfl) vinster. Det är här som den stora möjligheten finns enligt mig. Och dels från man ett sparkonto där överlikvid mm delas ut.
Ovanstående konton delar ut pengar på lite olika sätt och här är det en aning krångligt så jag förenklar det lite. Det finns i princip fyra olika sätt att få utdelning om man är medlem i Lantmännen:

1.  Återbäring – beräknas på inköpen man gjort från Lantmännen Lantbruk och Lantmännen Maskin. 
2. Efterlikvid – beräknas på det du säljer till Lantmännen Lantbruk.
3. Insatsutdelning – ränta på ditt insatskapital och ditt emissionskapital.
4. Insatsemission – delar av vinsten från de ägda företagen (Axa mfl)

För att räkna ut sin utdelning har Lantmännen en modell som går att testa. Dock är den extremt svår om man inte vet hur mycket ens gård omsätter mm men om ni testar den kommer ni antagligen får rejäla avkastningar. Dessa är sannolikt missvisande men om vi tittar på vilken utdelning Lantmännen presterat de senaste åren så blir nog vilken utdelningsinvesterare som helst grön av avund.

En fullvärdig medlem har kunnat hämta ut en total utdelning om mellan 9 och 17 % per år de senaste fem åren. Om man inte levererar varor nog för att få ta del av efterlikviden blir det svårare att få ut hela ovanstående utdelning. Dock motsvarar denna normalt mindre än en tredjedel av den totala utdelningen. Det faktum att detta historiskt sett är den lägsta delen gör att det är den del som påverkar totalen minst.

Detta upplägg fick ju mig som gillar investeringar att bli sugen. Det ser helt lysande ut! Då kommer vi bara till kruxet att för att bli medlem måste man bedriva jordbruk och där spricker det hela. Aktieflickvännen har i och för sig en katt men jag tror inte att det räknas. Men för er som bedriver jordbruk i någon skala är detta ett bra sätt att investera och till er blir mitt råd: köp så många emissionsrätter ni kan! De handlas via Nordea och mer info finns på http://lantmannen.com/.

En annan reflektion som jag gjort i anslutning till dels detta inlägg och dels de andra jag skrivit är att det är extremt lärorikt att skriva blogg. Dels får man tänka till lite själv och dels får man läsa på lite och få ny input när man kollar upp grejer.



9 kommentarer:

  1. Min mor har en ärvd fastighet med en mindre jordbruksmark och lite skog. Vi tittade på vilka intäkter man kan få genom det men har i nuläget främst arrenderat ut på plus minus noll basis för att hålla ytan öppen.

    Skogen kan ge någorlunda beskedliga intäkter men investeringskostnaderna för avverkning är ganska höga (i vårt fall skulle de äta upp 1/3-1/4 av intäkten före skatt) så du behöver äga ganska många hektar för att det ska bli en god affär.

    Tycker du det är roligt som livsstil kan det vara en trevlig sysselsättning att kombinera med att leva på utdelningar. Det kräver dock oerhört mycket arbete att ägna sin tid åt på ett seriöst sätt så jag vet inte om jag skulle vilja göra det. Har du levande djur kan du t.ex. knappt ens åka på semester utan att ha någon annan du litar på som kan ta hand om dem under tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng. Men testa den där uträknaren Lantmännen har. Om man investerar några hundra tusen får man bra med utdelning. Jag började fundera på om jag räknat fel.

      Radera
  2. Oj! Fick ärva en hel del stödrätter av min far så kanske är värt att kika in det här. Tackar för tipset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de delar ut fint alltså. Och de äger ju fastigheter mm mm så det är ett stabilt företag/förening vi snackar om.

      Radera
  3. Det här var det mest intressanta inlägg jag jag läst på en blogg den här sidan midsommar. Det här måste forskas vidare i.
    Vart går gränsen för att "bedriva jordbruk", äger jag en lantbruksfastighet med skog, är det tillräckligt eller behöver jag ett företag?

    SvaraRadera
  4. Tack för det omdömet. Det var inte dåligt! Lantmännens hemsida anger:

    "En medlem kan vara en fysisk eller juridisk person. För att få bli medlem måste du bedriva lantbruks- eller livsmedelsproduktion inom föreningens verksamhetsområde. Du måste även ha ett kundnummer hos Lantmännen."

    Så jag tror inte skog räcker tyvärr. Jag tänkte samma sak och jag ska absolut också forska vidare i det hela.

    SvaraRadera
  5. Törs jag låna inlägget och fråga dig vad tanken med Svolder är? Kanske har du beskrivit bolaget i något tidigare inlägg? Själv har jag aldrig hört talas om bolaget, varken via bloggar, nyheter eller poddar :P

    SvaraRadera
  6. Ja det har jag. Här finns lite mer info om mitt favoritbolag:

    http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/alskade-svolder-det-lilla.html

    SvaraRadera
  7. Behöver du lån för projekt, investeringar, personliga lån, företagslån, bostadslån, studielån, konsolideringslån och lån till olika projekt? För dem som vill få ett lån från vårt företag borde vi kontakta oss idag på (ericfinancee@gmail.com eller ericfinancee@outlook.com) eller besök vår hemsida ericfinancee.wixsite.com/ericfinance och få ditt lån idag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.