lördag 12 november 2016

Avanzas kreditkort - marknadens bästa?

Idag använder Aktiepappa sig av ett Mastercard via Handelsbanken. På grund av ett relativt omfattande engagemang i banken är detta kort idag fritt från avgift. För att säkerställa att jag aldrig hamnar i butikens kassa och inte kan betala har jag även skaffat ett gratis Visakort via Volvofinans. Det var egentligen en vän som jobbade där som uppmärksammade mig på att det kan vara bra att ha ett extra kort som alternativ till det vanliga kortet. Det har fått hänga med och det används kanske en gång om året om något med det ordinarie kortet krånglar eller om det är oklart om det finns pengar på det vanliga kortet vid något större inköp.

Nu har dock tiden kommit till att undersöka om det är dags att byta detta kort till något annat. Vad finns det för kort på marknaden som kan vara värda att byta till? Flera olika bloggare har undersökt detta. Bland annat har Slimis skrivit ett inlägg om detsom verkar vara ett av de bästa korten: Preem  Preem lämnar en fin ränta på insatta pengar med vilket är en fördel. Även den skånska ”rikedomsscoachen” (kan inte låta bli att småle åt den titeln) har kollat på detta och om man kan stå ut med den jobbiga dialekten så är hans sammanställning väldigt bra. Jag rekommenderar dock att man läser istället för att titta och lyssna på videon.  Han kommer fram till att OK/Q8 har det bästa kortet men de verkar ha sänkt räntan sedan dess så var uppmärksam på det om ni tänker byta till deras kort.

Helt klart är att de kort som är gratis är de som rekommenderas från såväl mig som ovanstående skribenter. Värt att nämnas är att självklart skall fakturan betalas direkt. Utnyttjar man den räntebelagda krediten är man en förlorare direkt så gör inte det. I nästa steg vill man ju komma åt de kort som ger återbäring och det ligger nära till hands för mig att titta på Handelsbanken där jag ändå är kund.

Handelsbanken har ett fint upplägg där man får en premie insatt på ett fondkonto i Handelsbanken. Premien är beräknad på 0,2% på det du handlar för och räknas av när man handlat för jämna 20.000 kr. Inga stora summor såklart men det är ett smart sätt att faktiskt lära folk som handlar med kreditkort om fonder. Och tro mig, den vanliga kreditkortskunden behöver det!

Nästa kort som jag kollade på var Norwegians Visakort. Norwegian ger 1% cashpoints per köp och fler poäng på köp av Norwegians flygresor. Cashpoints kan sedan användas till resor med företaget. Kortet är kostnadsfritt och här finns en hel del förmåner också och så länge man inte utnyttjar krediter är det inte alls dumt faktiskt. Dock hade jag hellre föredragit att få pengarna i en fond likt Handelsbankens upplägg.

Ur tankarna med Norwegian och Handelsbanken föddes tanken i Aktiepappans huvud att det är synd att inte något företag som jag verkligen tycker om (tex Avanza) har ett kort likt Norwegian med lite fina förmåner samt en återbäring som investeras i Avanza Zero. Affärsmässigt skulle det kanske vara bättre för Avanza att ha en fond som kostar något så att företaget tjänar lite pengar på fondavgifter men någon sådan verkar inte finnas. Och jag tror att avsaknaden av dyra fonder är en av anledningarna till att väldigt många är så väldigt positiva till Avanza.

Detta är alltså en uppmaning till Avanza att skaffa ett Avanza-kort enligt ovanstående upplägg. Jag är helt säker på att när det blir verklighet kommer såväl jag som andra bloggare och andra investeringsintresserade att sprida ordet om Avanzas oslagbara kreditkort över Sverige.Jag har för avsikt att skicka detta blogginlägg till Avanza och se om de nappar på idén. Vad tror ni, kommer det bli verklighet?


15 kommentarer:

 1. Jag efterfrågar kontokort utan fasta årsavgifter eller uttagsavgifter. Företagen tjänar ändå pengar på att deponera våra pengar, lånränta och växelkurs vid köp utomlands.

  Enda anledningen till att jag fortfarande är kvar som kund hos Handelsbanken är att det fortfarande går att ta ut pengar kostnadsfritt hos vissa kontor. Det är en viktig princip för mig att jag inte ska behöva betala för att ta ut min lön. Banken tjänar ändå pengar på att jag deponerar mina pengar hos dem och jag tappar i praktiken jämfört med inflationen. Använder därför knappt storbankerna längre då deras produkter lämnar över det mesta jobbet på mig samtidigt som jag får betala för det.

  SvaraRadera
 2. Kör OkQ8 VISA! Funkar helt ok, men att ta ut pengar från en bankomat med kortet gör jag aldrig om. 35kr tog dom i avgift för det! Handlar man på ICA så frågar man då istället snällt om man kan ta ut en summa i samband med köp! Då är det gratis! Men minns knappt när kontanter behövdes senast! ☺

  SvaraRadera
 3. Iden är ju klockren. 1% återbäring in på Avanza Zeros fond motsvarar ju nästan ett månadsspar på 50 kr i månaden enbart för min matkostnad för familjen. Lägg därtill om man betalar bensin etc också med detta kort så kan det ändå bli en ganska fint gratis månadsspar.

  Jag förutsätter ju att man betalar av krediten innan ränta slåss på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är överens! Dock tror jag att 1% är att hoppas på för mycket. Men kan vi få 0.5% så är även det riktigt bra! Och detta skulle kunna vara en bra inkörsport för Avanza att få in nya fondsparare.

   Radera
 4. Det här skulle ju kunna vara ett fantastiskt knep av Avanza för att stärka sin plats på den svenska marknaden. Jag har idag inget kreditkort själv men skulle en sådan här typ av lösning finnas så skulle jag kunna bli intresserad. Dock konsumerar jag extremt lite så det skulle inte bli många kronor, men jag hade fortfarande gillat konceptet.

  Hur kostsamt för Avanza skulle det vara är frågan, väger det upp? Spontant känns det som att kunder som skulle skaffas Avanzas kreditkort inte skulle slarva med betalningarna av krediten, vilket jag misstänker är en fin inkomstkälla för många övriga kreditkortsföretag.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt så ör det ju, vi som läser och skriver här är inte deras bästa kunder. Dock tror jag att vi kan fungera som omedvetna (och oavlönade) ambassadörer för kortet så det sprids även till folk som använder krediten.

   Kreditkort är ofta en bra avkastningskälla för nischbankerna. Och dessutom tycker jag att alla banker med självaktning borde ha ett.

   Radera
 5. Vill bara tillägga att det inte endast är att krediten som genererar pengar för kreditkort. Affären betalar ngt till kortinlösaren (banken) varje gång du drar kortet! Dvs även vi som betalar krediten innan krediten börjar ticka kan generera intäkter. Sen måste Avanza räkna baklänges hur mycket av det ticket som de vill ge kortinnehavaren i återbäring. Tror som du säger att 1% är att hoppas för mycket! Mvh Kneg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, där har jag faktiskt inte koll hur fördelning mm ser ut. Dock verkar Avanza vara måttligt intresserade av det hela då de inte svarat på mitt Tweet jag skickade dem. Kanske får skriva om inlägget med Nordnet istället för Avanza? ;)

   Radera
 6. Grymt bra idé! Hoppas Avanza nappar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De verkar mellanintresserade... Får kanske påminna dem ;)

   Radera
 7. Jag har Ikano Shell Mastercard. 1 % på allt man köper 2 % ränta upp till 15K. Ingen årsavgift. Betalar alltid hela notan annars svindyrt. F.ö. är skånska ett vackert språk som talas av en elit.

  SvaraRadera
 8. Hahaha! Det där sista kan vi diskutera då endast 53.000 personer i Malmö har eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer ;) men kortet är helt klart i världsklass!

  SvaraRadera
 9. Shell kontokort ger 2% på insatt kaptal. Gratis ingen årsavgift.Bonus på alla inköp. Insättningsgaranti. Har ett själv finns inget bättre på marknaden

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.