torsdag 10 november 2016

Google –Alphabet

Världens bästa arbetsplats men en tråkig aktie!

Företaget Google startades 1988 på Stanford av Sergei Brin och Larry page som en ren sökmotor. Om vi börjar med Sergei Brin så är han en historia för sig själv med flykt från Sovietunionen som 6-åring och därefter en resa till att bli en av världens mäktigaste affärsmän. Kompanjonen Larry Page behöver kanske ingen direkt presentation men jag lägger med en länk till Forbes i alla fall.

Google har länge haft en extremt stark ställning i Sverige men i resten av världen är de faktiskt inte alls lika starka. De har ”bara” 75 % av sökningarna i USA till exempel. Det skall jämföras med 96 % i Sverige. Dock har de genom förvärven av bland annat Youtube skaffat sig fler ben att stå på. Ett intressant faktum som jag för bara någon månad sedan blev varse är att de båda herrarna Brin och Pape endast var timmar ifrån att köpa Tesla för en spottstyver av Teslas nuvarande värde när Elon Musk hade ekonmiska problem 2013

Google, eller Alphabet inc som moderbolaget heter har svarat för en köpräd utan motstycke. Jag har i alla fall inte sett något liknande. De mest namnkunniga bolagen de köpt är som tidigare nämnts Youtube men även Android och Motorola. Kolla gärna in deras hela lista på köp. Och det är inga dåliga pengar de lagt ut heller. 

Vill man köpa aktier i Google så är det Alphabet man köper i och de är noterade i New York. Även om de gått lite knackigt i år så har de på 3 års sikt haft en hyfsad uppgång på 48 %. Och till det kommer en utdelning på…ja nästan ingenting. Snittet verkar vara 0,55 % de senaste fem åren. Detta kanske är anledningen till att man inte läser så mycket om att svenska aktieägare äger aktier i Google/Alphabet? Min känsla är att det är mest högutdelare med en historik att höja utdelningen som är intressanta för oss svenska småsparare när det kommer till utländska aktier. Alphabet handlas idag i 762 dollar per aktie och det verkar som om det är mer intressant att ha Google som arbetsgivare än att äga aktier i företaget.

Hur är det, äger någon aktier i ”världens bästa arbetsplats”? 


13 kommentarer:

 1. Har inga aktier där, men de verkar satsa på vad de tycker ligger i tiden och bryr sig inte mycket om att skapa aktieägarvärde? Vad jag förstått från deras stundtals vågade/galna satsningar... Men den filosofin verkar ju ha fungerat helt godkänt än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar funka godkänt och ser man till framtiden så tror jag att förvärvet av Youtube var ett lyckokast. Alla ungar älskar ju Youtube och alla känner till Youtube och använder Youtube samtidigt som de har lärt sig att ta betalt utan att det påverkar kunden negativt.

   Radera
 2. Att ha Google som arbetsgivare och att jobba hos dem är väl samma sak:)

  Som investering har dom än så länge inte lockat mig. Mest på den låga direktavkastningen och den löjligt höga aktiekursen. Om jag köpte en endaste aktie i Alphabet skulle det blivit mitt största innehav:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för korrekturläsningen. Nu har jag rättat!

   Ja det där med att amerikanerna ska ha så jävla dyra aktier fattar inte jag riktigt. Varför är de så rädda att göra en split eller två?

   Radera
  2. Kunde inte låta bli;)

   En split eller sju vore ju inte helt fel😊

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Gillar inte alls Google , Facebook eller Apple för den delen. Tycker teknik branchen är för svårbedömd långsiktigt. Håller mig hellre till brancher och företag jag förstår mig på. Dock får man ju dessa bolag i globala indexfonder och det är helt ok. Hur ser du på fastighetsaktier just nu? Många har ju tappat en hel del på sistone nen inte så många som skriver om det. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig för egen del. Samtidigt är det intressanta företag att följa och kolla upp. Innan jag skrev om det trodde jag faktiskt att Google/Alphabet skulle ha en vettig direktavkastning men där blev jag förvånad.

  När det gäller fastighetsaktier så är jag kluven. För att säkra upp och vara beredd på höjd ränta så skulle jag välja att köpa i lågt belånade fastighetsbolag i första hand. Och då bör man ta med preferensaktier som ett lån enligt mig. Sen är jag ärligt talat oroad över de bolag som tar upp ej realiserade värdeökningar i sin bokföring. Det är ett extremt suspekt sätt att boosta vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är lite sugen på Hufvudstaden. Gillar bolaget då det är lågt belånat, fina fastigheter samt stark huvudägare. Frågan är vad som rimligt att betala för aktien? Kanske en kall vinter med mycket snö samt höjd ränta kunde pressa ner priserna lite. Som du skriver påverkar värdeförändringar fastighetsbolags vinster en hel del. Man ska nog inte underskatta riskerna i fastigheter heller. Bara titta på när räntan höjdes rejält på 90 talet. Mvh Slimis

   Radera
 5. Hufvudstaden är ett fint bolag! Men ska jag vara ärlig har jag inga planer på att gå in i några av börsens fastighetsbolag vilket har fått till följd att jag inte har analyserat dem så bra som jag kanske borde? Jag får se om det blir ett blogg-inlägg om det i det närmsta kanske.

  Generellt tror jag att man gör klokt i att leta upp fastighetsbolag med vettig risk om och när man köper fastighetsbolag. Personligen ser jag gärna att bolaget har en hel del bostäder och gärna i attraktiva områden. Som Hufvudstaden till exempel. Jag är inte lika imponerad av de som sitter med extremt stor andel lokaler i halvtaskiga områden.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att Google är väldigt fascinerande. Med tanke på att de indirekt styr stor del av vad jag ska ta del av en vanlig dag. Jag gör säkert +50 sökningar per dag och det är ju deras algoritmer som styr vilka resultat som dyker upp. Jag håller mig dock borta från denna jätte av samma anledning som Slimis, jag tycker att det är svårt för mig att avgöra hur bra de egentligen är och vilka framtidsutsikter de har.

  Intressant med faktan kring skillnaderna gällande söktjänster i Sverige kontra USA. Visste inte att det skiljde sig så mycket (för mig är Google det självklara valet, vilket gör mig biased att detsamma gäller andra).

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 7. Jag är lite inne på Slimis spå men håller också med Pengaregn.

  Jag äger inte google och mycket beror det på att jag inte hinner/kan förstå deras verksamhet så bra som jag skulle vilja och jag har svårt för teknikaktier i allmänhet. Att det dessutom skulle kosta 7000 kr per aktie gör det svårsmält. Jag gillar att kunna diversifiera mitt månadssparande men jag tjänar tyvärr inte ett par hundra k i månaden ännu så Google får vänta :-)

  Skön blogg förresten. Jag gillar att det poppar upp så många nya som skriver hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra!

   Och jag håller med, 7000 är lite i tyngsta laget för att köpa för månadssparandet ;).

   Radera
 8. God dag, om du är intresserad av att få ett genuint lån för ditt företag eller för betalning av dina skulder och räkningar, vänligen kontakta jackballard396@gmail.com och du får ett lån med en billig procentandel.
  För mer information kontakta jackballard396@gmail.com eller whatsapp +14243655441

  Tack

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.