fredag 4 november 2016

Köpa aktier i investmentbolag?

Investmentbolag


Ni som följt bloggen lite, eller helt enkelt bara tittat snabbt på innehavslistan här till höger, har nog noterat att Aktiepappa har en viss förkärlek till investmentbolag. Och det stämmer såklart. Att investera i ett investmentbolag känns som att investera i en fond fast oftast med lägre avgift och direkt och ofta högre utdelning. Jag har tidigare skrivit om att investmentbolag är ett alternativ till fonder.  Ett bättre alternativ. Det finns även fler som gjort dessa jämförelser så jag är knappast unik. Hemberg har en fin uppställning till exempel.  

Efter att Investmentbolagen blivit mer och mer populära, kanske på grund av Hembergs och andra artiklar har fler av Stockholmsbörsens investmentbolag gått upp mer än deras innehav gjort och nu i november 2016 är det ett flertal bolag som handlas med premie istället för rabatt. Om detta är hållbart på sikt eller inte kan endast framtiden utvisa men jag vill nog sticka ut hakan lite här och säga att ett företag som bara värderas till det absoluta värdet av sina tillgångar är inget bra företag. Tänk er det scenariot på ett vanligt företag. Om Ica bara värderades till övervärdet av deras lager till exempel och inte något alls på framtida vinster, tillväxtmöjligheter mm mm. Eller HM. Om vi endast värderade HM till värdet av ingående varulagers vinstmöjligheter. Då skulle de verkligen backa.

Man måste självklart värdera intern kompetens, möjligheter att utveckla företaget mm och speciellt när det gäller det sista så är möjligheterna för ett investmentbolag en aning begränsat men kontentan är enligt mig ändå att en värdering enligt substansvärdet är ett minimum. Något borde väl kompetensen inom bolaget vara värt?

En annan sak som är extremt rolig med Investmentbolag är p/e-talen. De blir riktigt riktigt roliga! Jag roade mig med att kolla p/e-tal på några av dem på Avanza idag:

Kinnevik p/e:     1 984,03
Investor p/e:           6,11
Ratos p/e:             66,13
MSAB p/e:             15,45

Det finns en anledning till att man inte använder p/e-tal när det handlar om investmentbolag. Det finns fler bolag där man bör vara försiktig med att använda p/e-tal enligt mig. Vid värderinga av alla bolag med stora tillgångar och starka balansräkningar blir p/e-talen luriga.

För att kunna visa lite intressanta investmentbolag har jag bett aktieflickvännen att kolla upp substansvärden, aktiekurser och rabatter/premier på ett antal investmentbolag.


Familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik har en mer entreprenörs-inriktning på sina innehav än de flesta andra innehav och det får man ju säga är ett arv från den gode Jan Stenbeck.  De har det senaste satsat tungt på digitala konsumentverksamheter. Med framgång! Zalando, Qliro, Nelly.com, MTG, Tele2, Metro med flera är företag som inger respekt på många sätt.

Dagskurs 223:-
Substansvärde 271:-
Substansrabatt 48:-
Direktavkastning 11,25%


Svolder är ett investmentbolag som investerar i svenska småbolag. Svolder är ännu ett exempel på när kompetensen i bolaget borde värderas anser jag. Svolders VD är en av börsens veteraner. Han har lett Svolder sedan starten 1993 och det är extremt få som klarar av att bräcka det. Tror att det bara är Hans Wallenstam som suttit längre på VD-posten av alla börsens VD:ar. Svolders innehav är bland annat Garo, Troax, Beijer Alma, Oriflame, SAAB, Acondo, New Wave, Xano mfl.

Dagskurs 178,50:-
Substansvärde 173:-
Substanspremie 5,50:-
Direktavkastning 1,54%


MSAB sitter tungt i industri och säkerhet med tunga innehav i Assa Abloy, Securitas, Loomis, Hexpol men även Aarhus Karlshamn. Här har vi ytterligare ett exempel på hur humankapitalet borde värderas. Och faktiskt gör det. När Melker själv kungjorde att han skulle pensionera sig föll aktien som en fura. Jag läste till och med en artikel som tyckte att ”utan Melker bör inte MSAB handlas med premie”.

Dagskurs 509:-
Substansvärde 466:-
Substanspremie 7%
Direktavkastning 0,62%

Familjen Wallenbergs maktbolag investerar främst i svenska storbolag som Atlas Copco, SEB, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, ABB, Astrazeneca mfl. Investor har även en del onoterade bolag som Permobil, Mölnlycke, 3, Lindorff mfl. Investor är det bolag med störst rabatt på dagens kurser.

Dagskurs 310,50:-
Substansvärde 380:-
Substansrabatt 69,50:-
Direktavkastning 3,2%

Latour är inte ett renodlat investmentbolag utan de har även en industriell del i företaget också. Ganska udda. Jag har i alla fall inte stött på många andra företag som jobbar på det sättet. Detta borde ju i en normal värld innebära en mindre rabatt men här är det precis tvärtom. De har den största rabatten av alla. I alla fall räknat i pengar. Innehaven i Latour är bland annat Fagerhult, Loomis, Nederman,Nobia, Troax, Specma och Hultafors. Mycket industri här med som synes.

Dagskurs 323,20:-
Substansvärde 349:-
Substansrabatt 25,80:-
Direktavkastning 2,05%

Fredrik Lundbergs investmentbolag sitter tungt i Handelsbanken, SSAB, SCA, Volvo, Ericsson, Ica och Sandvik bland annat. Till skillnad från till exempel Kinnevik har Industrivärden gjort sig kända för att vara tråkiga och det syns väl på innehaven att de är just tråkiga. Fredrik Lundberg har nog aldrig gjort sig känd för att vara rolig eller äventyrslysten direkt. Dock talar aktiekursen för sig själv. Industrivärden har gått bra på lång sikt även om de mest stått och stampat i år.

Dagskurs 156,80:-
Substansvärde 179:-
Substansrabatt 22,20:-
Direktavkastning 3,01%

Mats Qvibergs bolag Öresund har bolag som Svolder, Fabege, SEB, Oriflame, Bilia, Scandistandard, MQ och SCA i sin portfölj. Ett extremt välskött och bra bolag som börsen har värderat upp ganska rejält det senaste.

Dagskurs 140,50:-
Substansvärde 125:-
Substanspremie 15,50:-
Direktavkastning 3,19%

Utöver dessa tungviktare finns det ju även ett antal mindre investmentbolag på Stockholmsbörsen. Medtech-inriktade Bure är ett exempel. Och när man tittar på Bure hittar man snart Medcap som är ett litet investmentbolag med medicin-inriktning. Även Ratos är ett populärt investmentbolag bland småsparare pga sin fina utdelning. Efter sommarens och höstens turbulens i Ratos ska det bli intressant att se hur de klarar utdelningen och hur kursen utvecklas. En rolig koppling mellan just Bure och Ratos är att de båda har koppling till de helt idiotiska löntagarfonderna  som vi hade i Sverige på 70- och 80-talet. När löntagarfonderna avslutades hamnade resterna i de båda riskkapitalbolagen Atle och Bure som genom investeringar skulle hjälpa mindre företag. Ratos köpte sedermera Atle och Bure lever kvar. Det här med löntagarfonder och Atle och Bure är intressant och kommer sannolikt komma tillbaka på bloggen.
Det finns såklart större investmentbolag som Lundbergs, Creades, Spiltan mfl. Dessa har vi lämnat utanför listan den här gången.

En annan notering är vilka hemskt omoderna hemsidor alla ovanstående investmentbolag har. Möjligen Kinnevik undantaget. Där finns det förbättringspotential vill jag lova!


Läs mer om investmentbolag8 kommentarer:

 1. En annan variant är ju att bunta ihop investmentbolag och fonder genom att köpa Spiltan Aktiefond Investmentbolag. 0,2 % förvaltningsavgift och bra avkastning till hyfsat låg risk.

  SvaraRadera
 2. Så kan man göra. Och det är faktiskt rätt få av bolagen som ligger på billigare förvaltningsavgift än det. Samtidigt så har de gått väldigt olika och om man prickar in rätt investmentbolag så har det gått betydligt bättre än vad Spiltan Aktiefond Investmentbolag gått. Öresund har tex presterat 244 % på fem år medan fonden ovan "bara presterat 156 % på samma period. Svolder ligger på 190 % på samma tidsperiod.

  Det blir samma fenomen som vi berört tidigare: ju mer man sprider riskerna desto lättare kan man klara en dålig investering men då minskar man också chansen till att de få bolag man valt går riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft både denna fond och direktinvesteringar i de två tungviktarna i denna fond (Investor och Industrivärden). Det är en mycket intressant fond, men jag tycker det är lite roligare att äga aktierna (utdelning - ja, jag vet att detta är som att flytta pengar från fickan till plånboken, en årsredovisning att förkovra sig i och så vidare).

   Radera
 3. Många fina bolag. Blir troligtvis en mindre mängd investmentbolag till portföljen så småningom. Industrivärden och Investor är mina favoriter. Lundebergsföretagen är också ett fint innehav. Ditt Svolder har en fin historik men är inte alls insatt i bolaget. Att bolag har en premievärdering är inte dåligt. Kul att Svolder gått bra för dig :) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja långsiktigheten i Svolder har fallit väl ut. Och jag sneglar också på Investor. Och på Kinnevik! Jag gillar dem alla faktiskt och jag känner att om man har en bas i den här typen av stabila bolag så kan man skoja till det lite med andra delar av portföljen.

   Radera
 4. Helt klart en bra bas med bra riskspridning. Själv undviker jag att skoja till det med portföljen. Testat någon krydda förut men tycker oftast det kostar mer än det smakar. Kommer väll sluta att man sitter där med en tråkig gubb portfölj. Investeringar ska inte vara roliga bara ge bra med avkastning ;) Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Gubbportfölj" ;)

   Jag har sagt det förut och säger det igen; en portfölj som ger bra avkastning kan aldrig vara tråkig.

   Radera
 5. Matigt och välarbetat inlägg Aktie Pappa!
  Jag äger själv Investor, Kinnevik, Latour, Berkshire Hathaway, Brookfield Asset Management.
  Jag har även skapat siten http://www.investmentbolag.net där jag har samlat alla investmentbolag + substansvärde m.m.
  Tagit en titt på den ännu? :-)

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.