måndag 21 november 2016

Byggföretaget SERNEKE är på väg till börsen

Det företag som förut hette SEFA bygg har bytt namn till SERNEKE och nu är det på väg till börsen.

Namnet är taget efter Ola Serneke, grundare och storägare i bolaget. Ola verkar var en trevlig kille om än med med vissa playboy-manér. Vilket han i och för sig sannerligen inte är ensam om i finansvärlden. Använder man www.google.se och söker efter Ola Serneke så kommer det upp många förlag på bilar och playboyfrun. Om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt.

Det är ett antal finansskribenter som gått ut och rekommenderat att teckna aktier i SERNEKE, bland annat Privata affärer anser att man skal kliva på och sen säljadirekt efter noteringen.  Jag som hyser stor respekt till Ulf Hedlundh (VD på Svolder) litar en del på deras sätt att investera och tror därför att SERNEKE kan vara ett företag för portföljen även på längre sikt. Svolder går in som ankarinvesterare i SERNEKE. Det som oroar är att de expanderar extremt kraftigt och att företaget på endast några år växt till det det är idag. Detta har även kombinerats med relativt hård sponsring av bland annat IFK Göteborg och Frölunda Indians. Många Aktiepappa talat med har uttryck en viss oro för Serneke då de har högt flygande planer. Bland annat ska de bygga Nordens högsta hus i Göteborg. Ett riktigt prestigeprojekt och vi vet ju alla vad det brukar sluta med. Se bara exemplet med Peab och Friends arena och Mall of scandinavia. Brakförluster för PEAB i de fallen.

Erbjudandet ser ut som följer:
Priset i erbjudandet är fast och ligger på 110 kr per aktie. Erbjudandet omfattar högst 5 786 818 aktier av serie B vilket motsvarar ca 26 procent av det totala antalet aktier i bolaget efter genomförandet av erbjudandet, 5 681 818 är nyemitterade aktier som erbjuds av bolaget och 105 000 är befintliga aktier som erbjuds av ett fåtal befintliga aktieägare.
Anmälan från allmänheten om förvärv av aktier kan ske under perioden 14 november – 22 november 2016 och avse mellan 50 aktier och 10 000 aktier. 
Som säkerhet har i vanlig ordning ett antal ankarinvesterare gått in och garanterat introduktionen. I detta fallet är det; Cliens Kapitalförvaltning AB, Familjen Olsson Eriksson (Stena-sfären), Svolder AB och Carnegie Fonder har åtagit sig att förvärva sammanlagt 2 590 908 aktier i Erbjudandet, motsvarande en sammanlagd likvid om 285 miljoner kronor.


Pris per B-aktie
110 kronor per B-aktie
Minsta investering
50 B-aktier (motsvarande 5500 kronor)
Courtage
0 SEK
Sista anmälningsdag
22 november 2016, kl 17.00
Information om tilldelning
Omkring den 24 november, 2016
Första handelsdag
Omkring den 24 november, 2016
Likviddag
 
Omkring den 28 november, 2016Det går att teckna via Nordnet och Avanza men det verkar inte går att teckna i ISK utan det är kapitalförsäkring eller traditionell aktiedepå som gäller. Mer info via Avanza finns här. Jag väljer att teckna en liten post i SERNEKE men ser det som en chansning.


6 kommentarer:

 1. Jag tecknar 600 aktier men tror inte att tilldelningen blir så god.

  Risken är ganska hög och värderingen högre än jag hade hoppats på men det är ett företag jag vill äga på lång sikt. P/E-talet är inte avskräckande högt och chansar hellre och är med från början.

  Tycker Gottodix "vilda västern"-beskrivning är bra.

  SvaraRadera
 2. Ja Gottodix analys var verkligen gedigen. Ni som vill läsa mer om Serneke kan med fördel läsa den här:

  https://gottodix.blogspot.se/2016/11/teckna-serneke-eller-avsta.html?showComment=1479766066329#c1888806703112252696

  SvaraRadera
 3. Spännande! Vet du hur direktavkastningen ser ut? Tycker mig se att nya bolag på väg in inte har någon direktavkastning. Det är väl något som sätts efter det att kursen stabiliserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ärligt vet jag inte hur det ser ut med SERNEKE och utdelning men då de flesta bolag går till börsen för att samla kapital brukar de inte vara så sugna på att dela ut de närmaste åren. Och SERNEKE har inget jättestort kassaflöde så räkna inte med utdelning det närmaste.

   Radera
 4. Sereke säger i prospektet att de inte avser dela ut de första åren. Det långsiktiga målet är en utdelning på 30-50 procent av vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info!

   Vinsten 2014 verkar ha varit 4 kr per aktie. Dubbelt upp (8 kr) för 2015 så ett snitt ger 6 kr per aktie i vinst. Delar de ut 30-50% av det blir det 1,80 till 3 kr. Inte så dåligt om kursen står sig vid 110 kr. Går kursen däremot upp och de delar ut i nedre intervallet blir det ingen vidare utdelning...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.