torsdag 24 november 2016

Vad är Baltic Horizon?

Fonden Baltic Horizon är något av en nyhet på den svenska börsen. Det är en börshandlad fond likt en EFT fast den är låst till ett visst antal aktier. Baltic Horizon som investerar i högkvalitativa kommersiella fastigheter i de Baltiska huvudstäderna. Centralt belägna handels- och kontorsfastigheter är huvudfokuset för fonden. 

Kassaflödena är stabila och hyresgästerna är både nordiska och internationella. Portföljen innehåller i dagsläget sju fastigheter till ett sammanlagt värde av 129 miljoner euro. Förvaltare är Northern Horizon Capital som har lång erfarenhet av den Baltiska fastighetsmarknaden. Baltikums fastighetspriser är låga men samtidigt är den ekonomiska utvecklingen är stark och euroräntorna rekordlåga, vilket skapar fina utvecklingsmöjligheter för investeringar på fastighetsmarknaden.

Baltic Horizon har identifierat ett antal attraktiva fastigheter och nytt kapital skall användas till att förvärva några av dessa. Vidareutveckling och utbyggnad av fastigheter inom det redan befintliga beståendet. Genom att portföljen utökas förbättras riskspridningen och kostnaden lägre för investerarna.


Några fördelar med investering:

•                         Den ekonomiska utvecklingen är stark, låga fastighetspriser, låga räntor. 
•                         Tillväxt ger möjlighet till ökade hyresintäkter. 
•                         Svenska Kyrkan är största ägare.
•                         Förvaltaren har förvaltat portföljen framgångsrikt sedan 2010.
•                         Låga avgifter
•                         Likviditet pga dubbelnotering i Stockholm och Tallinn.
•                         Utdelningsmöjlighet om 7-9% årligen. Kvartalsvis utdelning.


Sammanfattning:
Noteringen sker på Nasdaq Stockholm.
Anmälningsperioden är 8-29 November.
Går att teckna på ISK, Aktie- och fonddepå, IPS, tjänstepension samt KF.
Pris: 13,70:-
Courtage 0:-
Minsta antal: 1 fondandel.
Första handelsdag förväntas bli 8e December 2016.


Precis som bloggkollegan Marcus Hernhag skriver för Privata Affärer så lär inte detta bli någon kursdubblare men för de som  funderar på att köpa en fastighetspreferensaktie eller något av 1-fastighetsbolagen Saltängen eller Kallebäck så kan detta vara ett alternativ. Det är en riskinvestering men med risk kommer ofta möjligheter och den som är rädd för risker ska kanske hålla sig borta från börsen. Aktiepappa och Aktieflickvännen kommer inte teckna trots att det lovas utdelning på 7-9 %.


6 kommentarer:

 1. hmm kanske någon man borde kika in närmre på. Känner dock att jag redan är så pass investerad i fastigheter nu efter mitt köp i Tessin :)

  SvaraRadera
 2. Njae, jag vet inte om det är att rekommendera egentligen ;). Lite väl mycket risk.

  SvaraRadera
 3. Den verkar fortfarande inte vara i handel än... // Mårten

  SvaraRadera
 4. För tillfället är det ca: 10 % avkastning. Känns som helt ok nivå att gå in på. De har ju som mål att dela ut 15% årligen, sen får man ju se hur det blir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när handeln börjat verkar det gå mellanbra för Baltic Horizon. Investera lite mera har skrivit lite om dem i sitt inlägg här:
   http://investeralitemera.blogspot.com/2016/12/inte-mina-i-alla-fall.html

   Radera
 5. När är första utdelningen?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.