lördag 22 oktober 2016

Hur tänker Swedbank?

I flera olika media har Swedbank de senaste veckorna dunkat ut sitt budskap om att de dubblar första månadssparandet om man börjar spara till sina barn. 


Upp till 500 kr skall de dubbla första insättningen lovar de. Först vill jag passa på och berömma dem. Det är just den här typen av spark i arslet som många föräldrar behöver för trots att väldigt många medelklassföräldrar sparar till sina barn så är varje extra sparkrona som svenska folket sparar bra om ni frågar mig.

Som genuin snåljåp och ekonomikverulant vill jag såklart ta del av detta erbjudande och går in på Swedbanks hemsida för att se om jag kan få ta del av erbjudandet. Det känns ju för bra för att vara sant att starta ett månadssparande på 500 kr och direkt få det dubblat till 1 000 kr för att sedan avsluta det. 100 % uppgång på en dag (eller en månad eller till och med två månader) är ju svårslaget. Det visade sig också att om något låter för bra för att vara sant så är det det också.

Eftersom jag satt i bilen och surfade in på Swedbanks hemsida läste jag inte så noga utan fyllde istället i mitt telefonnummer så de kunde ringa upp mig. Det gjorde de någon dag senare och då visade det sig att jag måste vara kund i banken för att utnyttja erbjudandet. Ja jag blir ju kund när jag sparar 500 kr per månad. Men nej, det räcker inte, tjejen som ringde sa att jag måste ha mitt lönekonto eller liknande i Swedbank. Okej tänkte jag, det här var ändå ett långskott och jag hade ju bara tänkt utnyttja det kortsiktigt.

Men sen sjönk det hela in och jag började fundera. Vill Swedbank hellre att man flyttar pengar från ett konto i Swedbank till ett konto i Robur eller ett IS i Swedbank än att man flyttar pengar från ett konto i Handelsbanken till ett ISK i Swedbank eller ett konto i Robur? Det låter som om de kanibaliserar på sin bank för att gynna sin fondavdelning hellre än att man tar pengar från konkurrenten och skickar dem till sin egen fondavdelning. Tjejen på kundtjänst höll med mig i mitt resonemang när jag framförde det men hon kunde inte hjälpa sättet erbjudandet var utformat på sa hon. Hur som helst så känns det som om de resonerar lite annorlunda än vad jag hade gjort om jag var marknadschef på Swedbank i alla fall.


Vad säger ni? Resonerar jag fel och är det i så fall tur att jag inte är marknadschef på banken?


8 kommentarer:

 1. Kul att du tog upp detta då jag lade märke till det när jag skulle betala mammas räkningar idag. Är själv lite halvt om halvt positiv till Swedbank. Tror på bolaget i framtiden och tycker om deras utdelning, vilket är anledningen till att jag har dem i portföljen. Däremot fixade Swedbank ett privat pensionsspar till mig när jag var 18 med 30% avgift(!), vilket jag inte är lika positiv till :)

  SvaraRadera
 2. Där har vi ett dilemma, den bank som är bra på att tjäna pengar vill vi äga aktier i men vi vill inte vara kund där ;).

  SvaraRadera
 3. Det låter rimligt att de vill ha dig som kund. Jag utnyttjade tidigare när det var Ikano (vad jag kommer ihåg) som körde med liknande. Att satte man in 500kr fick man 500kr. Veckan efter plockade jag tillbaka pengarna (1000kr) till min vanliga bank. Jag tror dom förlorade enorma summor på att flera som gjorde samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske är många som gör så men efter att ha lyssnat runt lite verkar det bara vara folk med extrem syn på ekonomi som orkar fixa det som krävs för att utnyttja sådana här grejer. Jag känner ingen i verkliga livet som har gjort sånt här.

   Radera
 4. Jag utnyttjade ett liknande erbjudande i en annan bank för många år sedan för pensionssparande. De dubblerade insättningen. Körde på i ett år och avbröt sedan för att det var långt till pensionen. Extrainsättningen fick jag behålla så det var det värt.

  SvaraRadera
 5. Exakt som jag tänkte göra. Och har gjort tidigare. En gång hittade jag ett sånt erbjudande för barnspar på en annan bank och tjatade till mig samma på min bank. Jag hotade med att annars flyttar jag. ;)

  SvaraRadera
 6. De tänker nog att, om de får in dig med lönen kommer du inte orka flytta igen. Dvs får ett tick på ditt lönekonto och ökar sitt räntenetto då du troligtvis får in mer än 500kr som går från konto till fond. Alla banker försöker ju få över dig med alla dina affärer så de får ett litet tick på varje produkt. Mvh KTD

  SvaraRadera
 7. Så är de säkert! Jag tänker bara att varje krona som flyttas från annan bank till Swedbank borde de vara glada över. Fast de kanske inte 500 kr glada ;).

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.