torsdag 13 oktober 2016

Skistar - Framtiden ser ljus ut!

I veckan har ett par olika investerare/placerare gått ut och sågat Skistar. De ser dyra ut och det är bättre att köpa dem under sommarsäsongen säger Avanzas Placera bland annat. Detta är kanske traditionellt korrekt men i år har Skistar gått som tåget, nåja 13 % i alla falla, under sommaren. Det kan vara så att de redan har haft årets uppgång under sommaren men det kan även vara så att den uppgång vi såg i somras var för att nå Skistars basnivå?

Skistar är ett av de bolag som aktiepappa har följt närmast av alla bolag på börsen. Det har blivit ett flertal besök på bolagsstämmor och det har blivit studiebesök på i princip alla deras anläggningar och det har blivit genomgång av årsredovisning mm. På längre sikt tror jag stenhårt på Skistar. Skistar kan uppvisa inte mindre än fem olika anledningar som var och en är en köpsignal men sammantaget är de ett primalskrik som säger KÖP MIG!

1.      De delar ut stadiga 3,2 %
2.      De kommer snart ha en ny flygplats i Sälen
3.      De köpte just en anläggning i Österrike för förra årets vinst
4.      De arrangerar Alpin-VM i Åre 2019
5.      De har Sveriges bästa aktieägarrabatter

Framför allt flygplatsen och den nya anläggningen St Johann tillhandahåller just det som Skistar saknat; möjlighet till tillväxt. Flygplatsen (som ligger mitt emellan Skistars stora anläggningar Sälen och Trysil) kommer ge dem möjlighet att utöka säsongen med fler europeiska besökare som har andra lov än Sverige. St Johann som köptes för förra årets vinst måste ses som rena klippet även om där krävs en hel del investeringar och Skistar har lyckats med något som i princip inga andra företag i skidbranschen lyckats med: att få barn och familjer att dels åka skidor men framför allt att spendera mer tid i backar och anläggningar. Kan de föra detta koncept till St Johann och Europa finns det stora vinster att göra. Att Mats Årjes och bröderna Paulsson har ett stort kunnande är en faktor som gör att ett misslyckande känns nästintill otänkbart.

Och nej, jag är inte sponsrad. Jag är bara extremt imponerad hur detta företag sköts och när vi summerar denna skidsäsong så tror jag att vi kommer att tycka att Skistar under 140 kronor var ett fynd. För att visa att jag tror på mig själv kommer jag lägga köporder i morgon.


12 kommentarer:

 1. Verkar vara ett fint företag. Skulle jag vart intresserad av skidåkning skulle jag kunna tänka mig äga 200 aktier just för aktieägarrabatten :) Tycker aktieägarrabatt borde finnas bland fler bolag på stockholmsbörsen :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Jag håller med dig, jag tror att fler aktieägarrabatter skulle fylla en viktig funktion för att få fler människor intresserade av aktier.

   Radera
 2. Det ska bli spännande att ser hur etableringen i Österrike kommer att arta sig. Det är alltid en utmaning att för första gången ge sig utanför landet man är van att verka i. Vad som känns betryggande i det här fallet är, precis som du påpekar, att ledningen sitter med mycket kompetens som förhoppningsvis kommer till stor användning.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ser jag också fram emot att se. Det jag sett av utländska anläggningar ger mig tillförsikt. Framförallt att tjäna pengar på allt runt omkring själva skidåkningen har skistar lyckats bättre än många andra med.

   Radera
 3. Fin analys av fint bolag. Jag tvekar dock pga klimateffekter på längre sikt.

  SvaraRadera
 4. Det är ett långsiktig oro som jag respekterar. SkiStar är beroende av kyligt väder och inga snökanoner i världen överlever väl en vinter med konstanta plusgrader. Med varmare klimat så kommer dock färre skidorter i Sverige att överleva (de som ligger söderut skulle få tuffast antar jag), vilket mycket väl kan tänkas gynna trafiken till övriga? De lyfter upp problemet i en kommentar kring riskhantering:

  "Följderna av växthuseffekten har debatterats under att antal år. De flesta forskare är överens om att vi har en global uppvärmning, men att det är mycket svårt att förutsäga de regionala och lokala effekterna av denna, vilket innebär att vissa regioner kan få en oförändrad eller till och med sjunkande temperatur.

  Ett mildare klimat kan på lång sikt innebära kortare vintersäsonger, med senare vinter och tidigare vår. Skulle SkiStars destinationer exempelvis börja säsongen en vecka senare och sluta en vecka tidigare skulle resultatet endast påverkas marginellt, då flertalet gäster besöker destinationerna mellan julveckan och mitten av april.

  Koncernens väderrisker är begränsade genom att destinationerna är geografiskt belägna på olika platser med olika väderförutsättningar och typer av klimat. SkiStars destinationer utvecklar i snabb takt sina snötillverkningssystem för att på både kort och lång sikt säkerställa bra skidåkning för gästerna under hela vintersäsongen."

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 5. Deras priser på liftkort är lite konstiga. 8 valfria dagars jämfört med
  Dagskort så tjänar du 15 kr/dag.
  Vilket känns snålt.
  Köper du säsongskort tidigt får du samma rabatt som aktieägarrabatten.
  /Säsongsåkaren

  SvaraRadera
 6. Ja jag har sett att de har en sån deal om man köper 'skistar all' (som gäller i alla deras anläggningar hela vintern) redan i oktober. Jag har aldrig köpt det kortet men om jag skulle köpa det hade jag försökt få aktieägarrabatt på det köpet ;).

  SvaraRadera
 7. Som jag förstått det så går det inte få. Man fick inte bägge rabatterna samtidigt ifjol heller.

  SvaraRadera
 8. Det låter troligt för i så fall skulle man få nästan 30 % rabatt. Men jag skulle i alla fall försöka.

  Och man kan väl säga att den där grejen 'my skistar' är som en aktieägarrabatt light nästan.

  Du verkar insatt i Skistar. Har du besökt eller tänkt besöka St Johann?

  SvaraRadera
 9. Trevlig blogg för oss som är intresserade av ekonomi. Hittade en annan bra blogg, men stämmer det egentligen vad som står där? Vad tycker ni? http://24finans.se/bostadsmarknaden-har-tappat-takten-efter-amorteringskravet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det stämmer inte. Dels säger man på din blogg att det blivit dyrare att låna pengar. Det har tvärtom blivit billigare. Eftersom lånet betalas av snabbare blir det mindre man betalar.

   Sen har priserna utvecklats så här:

   http://maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=Hela%20riket&LK=9999&Typ=Boratter&Months=12&Ant=15004&Extra1=8888&Extra2=8888

   Så det var rätt i juni/juli men det kan lika val ha berott på sommarstiltje på marknaden. Nu ör iaf bostadsrättspriserna högre än nånsin i sverige.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.