onsdag 26 oktober 2016

Vem är aktiepappa?

Jag inser nu att detta inlägg borde jag kanske publicerat för två månader sedan men vad är det man brukar säga? Bättre sent än aldrig. Här kommer i alla fall lite information om mig och min historia. Jag har av olika anledningar valt att vara anonym och vi får se om det håller i sig eller om jag ska ändra på det. Tills vidare får ni hålla till godo med mitt alias Aktiepappa.

Aktiepappa kallar jag mig och jag är en kille, född på andra halvan av 70-talet och jag har varit intresserad av aktier i olika nivåer ända sedan jag fick min första aktie vid 10 års ålder ungefär. Det fanns en slatt med aktier som man inte ville sälja av olika anledningar och istället för att bråka om dem så fick jag och min bror dem. Genom åren har aktieintresset gått i vågor och från tid till annan har det funnits lite mer eller lite mindre pengar placerade. Bland annat husköp och annat har fått gå före. 

Jag är förälder åt två grabbar och jag har försökt hjälpa dem att skapa ett intresse och en förståelse för aktier då detta enligt mig är det absolut bästa sättet att skapa sig ett kapital som i framtiden skänker frihet. Jag har lyckats ganska bra om jag får säga det själv. Bland annat har vi varit på bolagsstämma tillsammans några gånger. 

Sen en månad driver jag bloggen ihop med min aktieintresserade flickvän. Aktieflickvännen har varit lite bättre på att presentera sig själv i god tid och hon publicerar inlägg ihop med mig ibland och egna ibland.

Till vardags driver jag ett eget företag i fastighetsbranschen och jag har merparten av mina investeringar är gjorda i det egna företaget. Av denna anledning investerar jag ytterst sparsamt i fastighetsbolag på börsen då jag anser mig exponerad i denna bransch. Det har trillat in en del extra pengar under 2016 vilket har inneburit att jag kunnat jobba lite mer med börsen från och med i år. Detta har nästan blivit som ett beroende. Ett bra beroende. Till dags dato har min portfölj ha stigit 18,4 % i år vilket jag är ganska nöjd med. Dels har jag en långsiktig portfölj och dels en mindre portfölj där jag handlar lite kortsiktigt och mer aktivt.

Jag kommer blogga om de tankar jag har om börsen i stort, enskilda bolag som jag tycker om eller som jag inte tycker om, allmänna tankar om ekonomi och sparande. Ja ni får läsa så ser ni men det kommer vara både högt och lågt.

Jag älskar att diskutera så kommentera och ifrågasätt gärna. Det är det som skapar eftertanke vilket i sin tur leder till klokare beslut.

Flickvännen då? 
Ja, det finns en sådan också i aktiepappans liv och här på bloggen. Liksom aktiepappan är aktieflickvännen också mycket intresserad av ekonomi och aktier. Och man kan på sätt och vis säga att det var genom vårt gemensamma intresse vi träffades. Våra konversationer bestod i början av aktier, vilket kan verka lite torrt kanske men ack vilken lyckoträff. 

Så vem är flickvännen? Jo, hon har passerat trettio med ett antal år, arbetar i bland mer än hon borde och lägger alldeles för mycket tid på att studera börsen och dess nyheter. Hon påminner om Pippi Långstrump på många sätt, även hon gillar att ha sina pengar i portfölj, sova med fötterna på huvudkudden (ja, aktiepappans säng står i fel riktning). Precis som Pippi Långstrump tar hon plats utan att fråga om lov och förväntar sig inte att bli räddad av "storebror" (läs samhället) utan målet är att bli som Pippi, ekonomiskt oberoende och äga sin egen frihet.I dagsläget jobbar Aktiepappa och Aktieflickvännen tillsammans med en portfölj på ca 1.400.000 kr och i Aktiepappas bolag ligger det ytterligare 2.200.000 kr som förvaltas enligt principen ”byrålådan”. Där i ligger det bara ett fåtal bolag, samtliga med hyfsad utdelning; Svolder, HM, SEB och Volvo.


12 kommentarer:

 1. Kul att lära känna dig bättre. Jag har också barn, två döttrar och en son, äldsta är bara 8 år så jag har lång tid att klura ut hur jag ska få de intresserade. Den äldsta är riktigt snål av sig så jag har stora förhoppningar på henne :)

  Av ren nyfikenhet, har du och din bror kvar aktier ni fick på slutet av 80-talet? Måste vara lite sådär nostalgiskt om du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte kvar några av de innehaven. Ett gick faktiskt i konkurs under fastighetskrisen i början av 90-talet. Fastighetsbolaget Regnbågen. Och ändå valde jag fastighetsbranschen. Konstigt när jag tänker på det nu faktiskt.

   Vet inte vad brorsan har kvar faktiskt. Får kolla upp det.

   Radera
 2. Härligt att läsa lite om dig :) Bra om ens partner också har lite intresse av investeringar. Får se om mina barn får nått intresse av investeringar när dom blir lite äldre. Är ju tänkt att dom ska förvalta vidare förmögenheten en vacker dag. Ska bli kul att fortsätta följa dig. Tycker personligen att du skriver både intressant och spännande. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden!

   Det bästa jag gjort för mina grabbars intresse för aktier har varit att köpa lokala aktier som de kan relatera till. Skistar har varit en höjdare och lillgrabben är SÅ stolt när han bidrar till att hela familjen får rabatt pga hans aktier.

   Radera
 3. Kul att höra lite mer om vem du är:) Försöker själv inkludera barnen i aktiesparande för att förhoppningsvis göra dom till aktie-tokar framöver.

  Att kalla Svolders utdelning för hyfsad måste komma från en sann optimist;) 1,5 i DA...Men dom kanske köptes långt bak i tiden?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag det har du rätt i. Mitt GAV på Svolder är 55 kr och då är det rätt okej utdelning ändå. Det är nog det som gör att jag har en skev uppfattning om deras utdelning.

   Radera
 4. Tja aktiepappa!

  Vilket lyllo du är som fått med flickvännen på tåget. Min är ungefär lika intresserad av investeringar som jag är av att bryta av mina fingrar.

  Ska bli riktigt kul att hänga med dig och se hur du tänker. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja jag kan känna mig nöjd på flera plan. Även om ett aktieintresse givetvis var ett av kraven när jag skaffade flickvän ;).

   Radera
 5. Kul att veta lite mer om dig som person, det är starkt att du har lyckats lära barnen lite om aktiehandel. Framtida Gordon Gekkos =)
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är faktiskt väldigt nöjd med hur de tagit till sig aktieintresset. Hoppas att de fortsätter med det även när de blir lite större.

   Radera
 6. Trevligt att lära känna dig, Aktiepappa! Fantastiskt att du har lyckats föra vidare ditt intresse till den yngre generationen, det kommer de ha otrolig nytta av i framtiden.

  Även om du kommer vara anonym för nu så hoppas jag att du vill inspirera och dela med dig av tankar, erfarenheter och upplevelser kring det egna företaget. För en annan som grubblar kring eget företag var och varannan dag har jag mycket att lära!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skall göra vad jag kan. Jag kommer skriva (det går inte att få tyst på mig) men i vilken mån jag inspirerar får man välja själv. ;)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.