lördag 8 oktober 2016

Pundet har rasat - vad skall man köpa?

Pundet noteras på extremt billiga nivåer för tillfället. Flera företag drabbas av detta men om någon drabbas borde även någon gynnas i andra ändan av valutaraset. Frågan jag ställer mig, och er, är vilka företag som gynnas av ett svagare pund?


Hade dollarn varit svag hade det bara varit att kliva in på USA-börsen för att dra nytta av den svaga dollarn. Londonbörsen är lite jobbigare plus att jag inte känner att jag varken kan något om engelska bolag eller har tid och lust att sätta mig in i dem just nu. Hur ser det ut på övriga marknader? Kan man köpa något bolag på Stockholmsbörsen som gynnas av billigt pund? Är det något av de bolagen som är noterade i New York som gynnas? Eller har ni några bra tips på Brittiska bolag?


3 kommentarer:

 1. Kanske någon indexfond europa kan vara intressant. Tror de har ganska stor exponering mot brittiska bolag. Annars har jag dålig koll på företag där. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Har ställt mig samma fråga och har inget svar.

  Tycker dock att det är för tidigt att köpa UK aktier och att man bör vara försiktig (räntefaktorn finns där också). Många hoppas nog fortfarande på att UK kommer stanna på den interna marknaden men ser inte hur de ska kunna ta sig ur sina inhemska migrationsrelaterade och avgiftsrelaterade vallöften inför folkomröstningen. Därför kan en Brexit bli dyrare, inte minst för finanssektorn i UK, än vad många analytiker nog räknat med.

  Om UK får till handelsavtal kommer förhandlingar om dessa antagligen först kunna inledas efter att UK lämnat EU. Eftersom det är cirka 2-3 år fram i tiden och sådana avtal brukar ta år att förhandla fram kommer ovissheten vara stor under åtminstone de kommande 3-5 åren. Det talar tyvärr inte för att GBP kommer stiga i närtid.

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarer. Jag håller med om att det kommer säkert komma fler dalar men samtidigt har jag svårt att tro att pundet kommer rasa så mycket så det kan vara läge att börja kolla på det i alla fall och själv känner jag mig helt nollställd i frågan.

  Fick ett tips om att Clas Ohlson gynnas av billigt pund men samtidigt kanske det som är billigt idag dyrt i morgon.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.