tisdag 11 oktober 2016

Född fri, utbildad till ruinens brant

Jag har lånat skattebetalarnas klassiska uttryck ”Född fri och skattad till döds” och skrivit om det för att passa detta inlägg lite bättre.

Det har nog inte undgått någon som läser den här bloggen att Aktiepappa må vara något av en gammal räv när det kommer till börsen men en komplett amatör när det kommer till bloggar. Och som den nybörjare jag är på det området reagerar jag på hur många lycksökare det finns. Och nu tror ni på lycksökare i bemärkelsen att de försöker tjäna pengar på börsen men det menar inte jag! Det finns sådana med och de kännetecknas ofta av att de endast investerar i potentiella kursdubblare och de flesta av dem äger antagligen aktier i Fingerprint Cards.

Nej, de jag tänker på är de som skor sig på och försöker sko sig på oss andra investerare. Det handlar om att man skrivit en bok som man säljer stenhårt på egen sida och på andras. Det kan även handla om att man försöker sälja utbildningar i aktiekunskap och trading. Och det är inget fel i det såklart. Det finns så mycket kunskap där ute och det är aldrig tungt att bära kunskap som vi alla vet. Men ibland går det till överdrift.

Det finns en kille som bloggar och som skriver mycket för Privata affärer. Hernhag heter han och han har skrivit åtminstone en bok. Jag tror inte någon kan ha missat den, ett stort antal bloggare har recenserat den aktuella boken.  På bästa reklamplats på bloggen finns det såklart reklam för boken. Det är många som verkligen tycker bra om Hernhags bok och böcker men efter att ha sett så mycket reklam för den börjar aktiepappa grubbla tankar som ”om boken är så bra behöver den verkligen säljas in så hårt?” Även Privata affärer säljer in boken stenhårt. Hur som helst är det en bra bok (aktieflickvännen har läst den) och väl värd sina 195 kr plus porto som den kostar på Privata affärers hemsida.  Adlibris tar lite mer men de har väl fri frakt om jag minns rätt?  Inget jättekonstigt här således.

Det finns även andra som skrivit böcker som är väl värda att läsa. Ett par hundralappar är också en lagom summa för den som vill lära sig om något som är så viktigt och kan bli så inkomstbringande som aktier och börsen.

För ungefär samma pengar kan man lyssna på inspirerande föreläsare genom Aktiespararna och Unga aktiesparare. Allt mellan 0 och 5 000 kr kostar deras mycket uppskattade kurser. Ofta blir det billigare om man är medlem.  Gratis internetutbildning är ett framgångsrecept om ni frågar mig. 
Sen har vi de författare, bloggare och allmänna ”kändisar” som skall utbilda oss andra till att bli bättre investerare och här blir det intressant! 

Det finns de som har en egen ”metod” som Arne Talving  (kavastu). Arne har genom att blogga om sina exceptionellt bra investeringar med 27 %!? årlig avkastning under 8-9 år blivit en kändis i bloggvärlden. Intressant hade dock varit att veta hur snittet varit om man tagit med de tuffa åren strax innan med men det är kuriosa. Arne använder sina kunskaper och sprider dem genom att föreläsa om sin ”metod” för saftiga 5 990 kr. Okej killen är verkar medelmåttligt duktig och uppenbarligen tycker folk att det är värt 6 000 kr men för min del verkar det en aning dyrt.

Det senaste påfundet som jag hörde ryktas om är några tjejer som blivit kända via Shareville och aftonbladet. Föreläsare med relativt begränsade dokumenterade framgångar, vad jag kan se, skall ta 7 990 kr för enheldagskurs för nybörjare.  Man blir tydligen daytrader eller swingtrader efter en 6 timmars kurs. Jag har inte gått kursen men i mina öron ringer talesättet ”låter det för dumt för att vara sant så är det antagligen det”! Hoppas att det bara är ett rykte eller att jag har missuppfattat storheten och de gedigna kunskaperna hos dessa föreläsare. Och vilken nybörjare är beredd att investera de pengarna i en grundkurs? Vissa har knappt ens så mycket på sin depå ännu. Tänker föreläsarna att de skall sälja sina aktier för att ha råd kanske? Intressant är också att föreläsaren i fråga verkar det ha bytt samarbetspartners ett antal gånger det senaste. När den ena av dem dessutom ljuger om sin bakgrund ringer verkligen ALLA varningsklockor. "jag har försörjt mig som daytrader i 7 år" för att sedan redovisa att man så sent som 2013 fått en anställning som säljare och som 2015 hade anställning på ett företag som projektledare  och key account manager med uppgifter att sälja mötesrum.

Vi vill verkligen slå ett slag för alla de duktiga bloggare och twittrare som delar med sig av massa kunskap helt gratis. En del av dem kan ni se här till höger på vår blogglista.


9 kommentarer:

 1. Att vilja göra reklam för den bok man skrivit tycker jag inte är ett dugg konstigt. Förmodligen har det lagts ned ganska många timmar på att göra den och då är man nog hyggligt angelägen att det ska komma tillbaka iallafall en liten slant.

  Att man sen puffar för sin bok i de kanaler man har tillgängliga ser jag som en självklarhet. Vad vore alternativet?

  Oavsett vilket så har ju alltid konsumenten ett val oavsett om det gäller en kurs eller en bok. Gillar man inte vad som erbjuds är det ju bara att strunta i att köpa.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. När det gäller boken så är det självklart att man marknadsför den men jag tror inte det behövs. Den är bra nog för att sälja sig själv egentligen och väl värd att köpa. Jag gör också reklam för den i inlägget ovan kan man säga. Dock helt utan att få ersättning för det. ;)

  Och självklart har alla en fri vilja att köpa det man vill och avstå det man vill. Det är inte många som tror mer på en fri marknad än vad jag gör men ibland behöver folk (även jag) stanna upp och tänka efter och reflektera vad som är rimligt. Framförallt när en dagskurs kostar 8 lax.

  SvaraRadera
 3. Är du själv medlem i aktiespararna? Jag håller med dig att man kommer långt med all kunskap man kan komma över gratis. Skulle själv inte betala flera tusen för någon kurs. Hellre skulle jag köpt en indexfond för dom pengarna :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Jag är inte medlem i aktiespararna men jag har faktiskt varit på några av deras föreläsningar och då har jag fått betala det lite dyrare priset. De brukar ha ett pris för medlemmar och ett för icke medlemmar. De har även helt gratis grejer ibland. Jag var bortrest när de hade Svolders VD på besök i Kungsbacka för några veckor sedan bland annat annars hade jag gått dit.

  Och jag är också lite för snål/sparsam för att betala ett sådant medlemskap eller en dyr kurs när väldigt mycket finns att finna utan kostnad. Kanske är man dumsnål men det känns bra så här långt i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker också aktiespararna verkar ha en del intressanta träffar mm. Men föredrar helst information som är gratis. Känns som det finns många bloggkollegor som har aktieintresse om det är nått man funderar över. Skrivs ju även mycket intressant om investeringar på diverse blogg sidor. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Det är ju en trend man kunnat se i många år.

  Tränade mycket förr i tiden och det kom ju med jämna mellanrum upp folk som hade tränat i omkring ett år och fått lite muskler på sig. Därefter utgav dom sig för att vara experter och sålde träningsprogram/kostschema över Instagram med annat.

  Tycker man kan se samma tendens inom investering. Många fällor man kan gå i och därför är det lika viktigt som alltid att vara kritisk till källan och göra en ordentlig koll på vem det är som ligger bakom.

  Jag vill inte ha en bok av en 40 åring om det handlar om att leva på utdelningar för det betyder att han inte gjort det särskilt länge. Det är mer intressant om någon på 70 år skrivit boken och om denne hade levt de senaste 30 åren som "fri". För nog är det så att de flesta författarna inte är helt fria själva ännu utan boken är en hjälp på traven, tänker främst på DividendMantra här.

  Med det inte sagt att folk har bra kunskaper och hög intelligens, men jag vill ha något mer äkta av någon som har spelat spelet och vunnit över många många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara lite samma fenomen med träningen där. Och någonstans får man kanske beundra deras sätt att sälja grejer utan någon direkt utbildning eller ens kunskap. Jag undrar dock vem som går på de där grejerna...

   Håller med dig helt om att det gäller att hitta den som verkar ha gjort resan och levt med den.

   Radera
 7. Det ligger i tiden. Aktier är hett. Så vilka genvägar kan man kanske ta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi människor är lata av naturen. Men jag hoppas att aktieintresserade är lite mer eftertänksamma än den vanliga lyxfällandeltagaren. ;)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.