fredag 28 oktober 2016

Alla aktier ser dyra ut för tillfället

Efter att ha läst fler blogginlägg än någonsin denna vecka kan jag konstatera att det verkar som om de allra flesta bloggare är överens om att mer eller mindre alla aktier är dyra. Det kan vara så att vi tycker att det är dyrt men att vi är i botten på en uppåtgående cykel och att framtiden kommer visa att vi borde köpt nu. Lite som det inlägg jag skrev om bostäder för någon månad sedan.  

Vad är då det klokaste egentligen? Ska man investera i guld? Ska man sitta och vänta på en nedgång som kanske aldrig kommer? Ska man investera regelbundet i de utdelare man sedan tidigare valt?
Jag är benägen att gå på det sista alternativet faktiskt. Tråkigt nog är det alltid ett säkert kort. Det är därför jag under veckan fyllt på mitt innehav i Axfood. Axfood är faktiskt ett företag som för första gången någonsin känns relativt prisvärt. Även om de handlas på historiskt höga nivåer. Samma gäller för Ica nu när jag tittar på dem. De har inte hängt med den senaste tidens rusningar utan de handlas i ungefär samma pengar som de gjorde i anslutning till Brexit. Kanske finns det även några fynd inom fastighetssektorn som enligt mig tagit oförtjänt mycket stryk det sista? I övrigt är det aldrig fel att sitta på lite likvida medel när USA-valet går in i sitt slutskede.

Finns det några andra aktier som känns köpvärda?


16 kommentarer:

 1. Tycker Skanska kan vara ett alternativ nu när den dippade idag. 3,87% direktavkastningen på kursen i skrivande stund och det tycker jag är helt okej på ett riktigt grymt bolag:)

  Dessutom ser ju Novo Nordisk billig ut om man törs;)

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan du ha rätt i tack för tipset! Och trevlig helg!

   Radera
 2. Tycker man ska utgå från sin egna ekonomiska situation. Det kan ju finnas investeringar utanför börsen man kan göra. Jag köpte tex en bil nyligen som har halva dieselförbrukningen i jämförelse med min gamla bil. Tanken är att jag ska spara in bilen långsiktigt med mindre skatt, försäkring och mindre bränsle. En bil är alltid en förlust affär men för ett måste för mig. Ett annat alternativ är att amortera bostadslånet. Kanske behövs någon renovering i boendet man äger som förr eller senare bli en kostnad. Annars kan man bygga upp en mindre buffert. Guld har jag ägt förut. Gick bättre än mina fonder under finnanskrisen men inget jag i dagsläget vill äga. Kronan försvagas mycket nu och risken är att allt vi importerar snart blir dyrare. När inflationen ska upp är det någon som får betala. Att åka på utlandsresa just nu till Usa kan inte vara roligt när svenska kronan försvagats så mycket. Jag tror att svenska börsen kommer fortsätta upp nu. Dels att räntan kommer hållas låg längre tid och sen stt svenska kronan tappar sitt värde. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt så rätt! Och om vi tittar tillbaka på oktober 2016 om tio år kommer vi antagligen säga: "hur kunde vi tycka att börsen var HÖGT värderad? Det var ju rena rean".

   Själv gillar jag tanken på att amortera. Det är aldrig fel att vara skuldfri. Ränta på ränta funkar ju även på bolån fast lite skruvat bara.

   Radera
 3. Tycker fortfarande att många tråkiga utdelare är ganska hyggligt värderade. Axfood, Castellum, Clas Ohlson och H&M har alla gått att göra bra köp i senaste månaden. Tror dock vi kommer få se billigare köptillfällen om några månader. Att räntan inte rörs gör nog att svenska aktier inte blir billigare i det direkta perspektivet i alla fall.

  Utländska aktier har jag mycket svårt att motivera köp för då svenska kronan är svag, även om några amerikanare börjar närma sig intressanta nivåer.

  SvaraRadera
 4. Merparten av mina pengar gick också till Axfood, kändes mest prisvärd enligt min mening just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra investering. Det är jag övertygad om! Och jag är inte alls färgad av mitt eget ägande i bolaget... ;).

   Radera
  2. En bra investering. Det är jag övertygad om! Och jag är inte alls färgad av mitt eget ägande i bolaget... ;).

   Radera
 5. De köp som jag har gjort på svensk mark på senaste tiden har varit ICA och Skanska. Innan dess lite SkiStar och ett par H&M.

  Jag läser en bok om Buffett just nu och där finns ett litet stycke där han säger något i stil med att om han hade avstått att investera sina första $10.000 för att marknaden kändes dyr då så hade han förmodligen fortfarande suttit med dessa $10.000. Kanske kan vara klokt att avvakta men jag ser inte mig själv kompetent nog utan får förlita mig på att långsiktigheten är min vän.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där Buffet har sagt några kloka saker han. :)

   Gillar det där du skriver om långsiktighet som vän.

   Radera
 6. Man får köpa dyrt nu och enbart gråta en gång ^^
  Har faktiskt aldrig förstått mig på det här med att handla i råvaror. Verkar tråkigt och ger väl dålig direktavkastning? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, roligt att läsa era kommentarer!

   Jag är med dig Koronan angående råvarorna. Och de ger ingen utdelning. De kan dock ge bra avkastning om man tajmar rätt. Jag känner mig som humankapitalisten lite för dålig på det och får förlita mig på långsiktighet istället.

   Radera
  2. Ja man borde helt klart lära sig mer om det. Det enda jag vet är att det kan vara en rätt hygglig "krockkudde" som RikaTillsammans oftast pratar om (Jan Bolmesson om du sett honom)

   Radera
 7. Här följer mina bidrag,
  ASSA
  Biotage
  Cinnober
  SECTRA
  Lönners bolag
  NIBE
  Starbreeze
  Stora Enso
  Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Tack för bidragen!

  Nibe har jag köpt för ett par veckor sen så där tänker vi lika. Kollade lite på Assa nu efter ditt tips och de verkar också gångbara. Får kolla upp de andra till veckan!


  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.