söndag 23 oktober 2016

Veckans inspiration - tjäna pengar på att bo!

Bostad är något som alltid är intressant och fastigheter är en del av allas vardag i en eller annan form. I dagsläget är det extra intressant för både Aktiepappa och Aktieflickvännen och det är antagligen därför valet föll på att skriva detta inlägg. 

kickoffen som Aktiepappa och Aktieflickvännen hade (gratis såklart) spikade vi en plan att varje vecka enas om någon eller något som inspirerat oss. Det behöver inte vara något som ger affärer, det kan lika väl vara något som inspirerat till diskussion, eftertanke eller som helt enkelt något som är roligt att läsa. Av alla blogginlägg och artiklar som lästs och diskuterats denna vecka hamnar Sparos inlägg om bostadoch hur han ”tjänar” 18 000 i månaden på första platsen. 

Det Sparo (Micke Larsson) skriver om är att han genom att köpa en bostadsrätt för ett antal år sedan skulle kunna ha tjänat 18 000 per månad om han sålde den nu och delade upp vinsten på de månader han bott. Och under tiden har han bott både bra och billigt! Det är egentligen fantastiskt vilka möjligheter det finns på den svenska bostadsmarknaden! Och jag vet att priserna är dyra och att det är svårt att se att det går att göra så bra affärer som de som köpte för 20 år sedan. Där håller jag inte med. Det kändes precis lika dyrt att köpa något 1997 som det gör idag. Det är bara framtiden som kan utvisa vad som var dyrt eller billigt. Samma sak gäller med aktier. Den som köpte Apple 2010 tyckte att aktien var dyr. Det tycker vi idag med. Det fina med bostäder är att köper man sin första lägenhet så ska man egentligen hoppas att marknaden kraschar för då blir nästa, större, lägenhet billigare och då byter man upp sig billigare. Som en utdelningsinvestering.

Nu ska man inte köpa bostad för att tjäna pengar. Inte på vinsten i alla fall. Enligt mig skall man köpa en bostad för att bo, man ska amortera för att bo billigare varje månad och om man är lite smart när man köper så kommer man att på sikt spara pengar och göra en bra affär. Det finns väldigt många likheter med att utdelningsinvestera faktisk. Och ränta-på-ränta-effekten fungerar nästan lika bra på ett bolån som på en utdelningsaktie.

Det finns dock vissa bloggare som varnar för bostadsbubbla. De brukar vara ganska högljudda och de brukar ofta ha hyfsat sakliga argument. Argument som tyvärr bleknar en aning när det framgår att de bor i hyresrätt. Det känns tyvärr mer som om flera av dem försöker leta anledningar till att bekräfta deras egna val och förklara varför det är bättre att hyra sitt boende och betala all drift plus en avkastning till en fastighetsägare än att äga sitt boende och därmed sin situation. Populära och duktiga bloggaren Rika tillsammans anser till exempel att det alltid kostar 1 000 kr per kvadratmeter att bo. Oberoende av boendeform till. Där har vi två läger, å ena sidan Sparo som räknar rätt och inser att man bor bättre och ofta tjänar man på att bo i egenägt boende å andra sidan någon som anser att det kostar att bo. Kostar rätt rejält dessutom. 

Personligen anser både Aktiepappa och aktieflickvännen att såväl boendekvalitet som boendeekonomin, och därmed även privatekonomin, mår mycket mycket bättre i samband med ägt boende än hyrt boende. 


5 kommentarer:

 1. När jag räknar har även jag och min sambo lyckats bo gratis sen 2014 när vi köpte vår bostadsrätt. 2015 och 2016 blev det flykting invasion här i kommunen och med det bostadsbrist samt rejäla prishöjningar på alla typer av boende. Ska jag nu hyra en lägenhet är den över dubbel så dyr att hyra. Skulle även missa värdeökning på min bostad över tid. En hyresrätt kan inte vara bra på lång sikt hur jag än ser på saken. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Håller med dig! Och för att citera en annan bloggare; 'det enda du vet angående hyran du betalar till hyresvärden är att de pengarna ser du aldrig igen'.

  SvaraRadera
 3. Så sant bättre att betala till sig själv ;) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Jag tackar ödmjukast för reklamen (tycker mig känna igen citatet om hyrespengar också)!

  SvaraRadera
 5. Konstigt att banken begränsar mitt lånelöfte till 5 gånger årsinkomsten brutto trots att det råder nationellt konsensus om att bostadspriser är något som alltid kommer att öka cirka 5 gånger mer än lönen.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.