lördag 31 mars 2018

Glad Påsk
Precis som förra året tänkte vi skicka våra läsare en liten påskhälsning med inrikting på passande investeringar inför påsken!

Sill

Först ut får bli sillen, den kommer från Abba och varumärket ägs av Orkla. De har dessutom Göteborgs Kex, OLWs ostbågar, Kalles,  bland sina varumärken och Orkla har gått förhållandevis dåligt i år och tappat 2,73 % de senaste tre månaderna. Utdelningen är lite av ett ljus dock då den ligger på 3,07 %.


Godis

Cloetta ligger nu nära till hands när man talar godis. Speciellt i Sverige. Cloetta är ett företag som jag faktiskt aldrig ägt eller funderat på att äga. Mycket har berott på att trots att jag älskar godis så har jag upplevt att Cloetta har inte det goda godis som jag äter. Nu när de köpt Candyking så har allt det ändrats och jag tänker om. Cloetta har gått rätt bra i år. med en uppgång på 6,4 %.  Utdelning på 4,77 % är inte dåligt och på de här nivåerna känns de som kanske detn bästa av påskinvesteringarna.

Kyckling

Den mest kända och den senaste tidens mest utskällda kycklingproducent Scandi standard är noterade på Stockholmsbörsen och de senaste tre månaderna har aktien gått från 63 kr till 57,60 kr. Scandi standard har funnits på Stockholmsbörsen sedan 2014 och resan har varit skakig. Det enda som talar för dem förutom att erkänt duktiga Öresund är storägare är det faktum att kycklingkonsumtionen i Sverige beräknas öka i takt med att allt fler väljer bort kött från fläsk och nöt.  En utveckling på -8,57 % de senaste tre månaderna är ingen höjdare och en utdelning på 3,15 % lyfter det hela en aning så avstår i alla fall jag från att köpa.

Påskmust

Det mest klassiska av alla julmustmärken är enligt mig Apotekarnes. Apotekarnes ägs av Carlsberg och vill man köpa aktier där så går det fint att göra på Köpenhamnsbörsen. På det sättet får man även med lite öl i påskinvesteringen och det känns inte helt osannolikt att även den ökar en aning i påskhelgen. Carlsberg B handlas till priset 720 danska kr idag och de delar ut 2,25 %.

Sprit

Har ni inga moraliska betänkligheter så finns vin- och spritföretaget Arcus som nyligen noterades på Oslobörsen. Arcus ägdes tidigare av Ratos men efter noteringen är Ratos andel endast 23 % av bolaget. Noteringskursen i december 2016 var 43 kr och idag handlas Arcus till 44 NKR. Mest kända och bäst lämpade för en påskinvestering av Arcus varumärken är Aalborg och Gammeldansk. Med en utdelning på 3,82 %  och beroendeframkallande produkter känns Arcus inte som en vågad investering.

Lax

här finns det en hel del att välja på faktiskt. Ett exempel är Bakkafrost. Det norska företaget har haft ett bra år hittills på en annars tuff börs med en uppgång på 23,%. De delar ut 3,18 %.

Willys eller Ica

under påsken handlar svensken 70 miljoner ägg och 6 000 ton godis. Ica står för ca 50 % av den marknaden vilket gör att en stor del av påskkonsumtionen hamnar i fickorna på aktieägarna i Ica. Willys/Hemköp/Axfood står för ca 20 % av marknaden och det blir en rejäl slant som hamnar hos deras aktieägare också. Axfood står idag i 140 kr och de delar ut 4,78 %. Även Ica delar ut hyfsat vettigt med sina 3,76 %. 

Skidåkning

för Aktiepappas del är påsken starkt förknippad med skidåkning. På våren är det som bäst att åka skidor. Varmt och soligt på dagen och kallt på natten. I Sverige finns det ett bolag som står för den absoluta merparten av skidanläggningarna nämligen Skistar. Eftersom en i familjen är aktieägare i Skistar brukar vi spara många sköna slantar under påsken tack vare Skistars extremt fina aktieägarförmåner.  Skistar har gått starkt länge och de senaste tre månaderna har inneburit en kursuppgång med 5,73% och de delar ut 3,27 %.

Äggkartonger

På Twitter fick vi tipset om Bröderna Hartmann som tillverkar äggkartonger vilket ger en indirekt exponering mot äggindustrin. Då vi inte hört om Bröderna Hartmann tidigare blev det en del undersöknign för att få en bild av företaget och det visar sig att de stigit med 12,23 % de senaste tre månaderna och att de delar ut 2,71 %. Via SVD Börsplus hittade jag även en artikel som kallar Bröderna Hartmann för "guldägg".

Det visade sig att det är svårt att hitta ett noterat nordiskt bolag som handlar med det mest karaktäristiska när det kommer till påsken; ägg. Dava Foods som äger lantägg ägdes tidigare av ett danskt noterat bolag men är numera avnoterat. Har ni några förslag på påskrelaterade aktier?


Framför allt hoppas vi att ni får en trevlig ledighet och att ovanstående mat och dryck smakar riktigt gott. Glad påsk!

12 kommentarer:

 1. Tack för alla idéer. Smart att äga aktier i bolag som man själv handlar från.
  Glad Påsk! 🐣

  SvaraRadera
 2. Föredrar Zeunerts must, dvs lång Kopparbergs isf Carlsberg :-)

  SvaraRadera
 3. Tack Stefan! Ja det där är en smaksak. ;)

  SvaraRadera
 4. Välkommen till Tiffany Perio Loan Company, vi uppskattar de goda kommentarer som har gått runt på internet om våra bra verk och vi tackar alla som har tagit ett lån från vårt företag. Nu får vi veta vad vi gör bäst igen. Behöver du ett brådskande lån? Ett lån att förmodligen expandera eller starta ditt eget företag? eller du behöver ett lån för utbildning eller att betala din skuld, med räntesats så låg som 2% som passar alla kunder och du kommer att njuta av våra tjänster. Så kontakta oss nu via Email: ====> tiffanyperioloancompany@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Ansök om ett snabbt och bekvämt lån för att betala av räkningar och att starta en ny finansiering dina projekt till en billigaste ränta på 3%. Kontakta oss idag via: elijahloanfirm@outlook.com med lånebelopp som behövs eftersom vårt lägsta lånbjudande är 1 000,00 till valfri lånebelopp

  SvaraRadera
 6. Hallå.,

    Jag heter Mr Juluis, jag är en privat långivare. Mitt företag har ett mycket gott rykte när det gäller finansiell service, vår ränta är förhandlingsbar. i det här företaget njuter du av

  * Billig ränta
  * Lång låneperiod
  * 6 månaders intervall innan du börjar din månadsbetalning
  * Snabb lånöverföring
  * Inga dolda avgifter alla saker är kända för dig innan du fortsätter

     Detta företag ger också ut följande lån


  Inteckningslån
  Automatiskt lån
  Konsolideringslån
  Business Loan
  Kort och långfristigt lån

      Vi erbjuder även osäkra lån, du kan ansöka om lån även när du har dåliga kreditpoäng.
  Inga bankkontoutdrag krävs
  Ingen garant krävs
  .

      Dra nytta av denna obegränsade servicekontakt homefortheneedy06@gmail.com

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.