fredag 23 mars 2018

Årsstämma Castellum
22 mars håller Castellum årsstämma i Chalmers lokaler i Göteborg


Självklart är Aktiepappa och Aktieflickvännen på plats när det är stämma på hemmaplan i ett av portföljbolagen. Sedan tidigare har vi haft lite kontakt med några av våra Twitterpolare och i lobbyn, som för övrigt designats av en av Göteborgs mest kända arkitekter Gert Wingårdh, träffar vi ganska snart bloggkollegan Snackar goja och Twitterprofilen Dividend Hustler. Trevliga killar som lärt känna varandra genom finanstwitter.

Förtäring

Vi lämnar killarnas trevliga sällskap för att titta till förtäringen. Det bjuds på två sorters wraps. En med lax och en med någon form av skinkost och kikärtor. Till wrapsen bjuds det på bubbel, öl eller vatten. Eller alla tre för det är fri tillgång. Generöst och trevligt. Det finns även kaffe och kladdiga chokladbitar.

Betyget för maten blir blygsamma 2 av 5 och då är det faktiskt bubblet som räddar situationen från att bli 1 av 5. Credd att man i alla fall försöker med något lite modernare som wrap även om det känns en aning 1999. Vid buffén träffar vi ännu en gammal bloggarvän. Nämligen Att välja lycka som är en blogg vi ofta och länge läst. Det visar sig att detta är en lika anonym som trevlig bloggare och vi rör oss sakta in till stämmolokalen tillsammans. Det är svårt att få plats och till slut får vi vänligt be ett par farbröder flytta runt lite för att friställa tre lediga platser åt oss. Vi kan konstatera att stämma är välbesökt och det är i princip fullsatt i lokalen. Det verkar helt klart lovande.

Stämman

Stämman börjar med att det väljs ordförande för stämman och här märks det att det är advokattätt i lokalen för man följer de riktlinjer som gäller för svensk kod bolagsstyrning för valberedningen föreslår en extern och oberoende person som stämmoordförande. En advokat vid namn Sven Unger väljs. Sven visar sig kunna kombinera seriositet och kunskap med en lite humoristisk sida och när stämman ska avslutas gör han det med en dikt. Mycket imponerande!

Stämman fortsätter med att Castellums ordförande Charlotte Strömberg redogör för Castellum och dess räkenskapsår. Denna del har Charlotte valt att lägga upp som en meny med en förrätt, huvudrätt och en efterrätt.

Charlotte är särskilt stolt över det faktum att Castellums samtliga aktier är på marknaden sk free float samt över Castellums hållbarhetsarbete. Och här får vi hålla med. Deras hållbarhetsarbete håller hög klass! Charlotte förklarar också att man tycker att det är viktigt med en start balansräkning. Detta är något som vi på Aktiepappa är svaga för; starka balansräkningar och det är också anledningen till att Aktieflickvännen valt att investera i Castellum.

Nästa talare är Henrik Saxborn (VD) och Henrik är inte direkt någon muntergök men han är en god talare och lyckas faktiskt vara lite humoristisk ändå. På ett seriöst sätt levererar han ett par riktigt lustiga eufemismer med en torr glimt i ögat. Några av citaten som Henrik levererar är: ”Vi är största producenten av kontorsyta i Sverige” ”hållbarhet är lönsamt” ”under 2017 var 3000 kontrakt under omförhandling”. Det senaste är något riktigt bra för det visar hur flexibla lokalhyreskontrakt är. Bland annat är detta viktigt vid ränteuppgångar. Då går det att förhandla upp hyra för att möta detta och det i sin tur gör fastighetsbolag med hyreslokaler lite mindre känsliga för räntehöjningar. Henrik verkar vara en både kunnig och jordnära kille och det enda dåliga vi kan notera om honom är att han tydligen är Gaisare.

Revisorn från Deloitte levererar såklart en helt ren revisionsberättelse och han gör ett så gott jobb man kan begära från en revisor. Jag menar den delen av stämman är svår att lyfta till några högre höjder.

Så småningom ska det väljas styrelse och valberedningen har haft ett enkelt jobb den här gången för samtliga ledamöter väljs om. Vi konstaterar också att såväl styrelse som ledningsgruppen i Castellum är helt jämlika. Bra jobbat av valberedningen att prestera den massiva komptens som styrelsen besitter samtidigt som man fått in mångfalden. Bland annat en fd minister och styrelseledamöter som även sitter i styrelser för Skanska, Bonnier, Svenskt näringsliv, JM, Telia, Industrivärden, Clas Ohlson, Ratos mm. Det enda oroande med styrelsen är att Charlotte Strömberg sitter i förlustbolagen Ratos och Clas Ohlsons styrelse men det är antagligen en tillfällighet.

Styrelsen blir riktigt belönad för sitt arbete och ordförande cashar in en dryg miljon på sina uppdrag i Castellum. Övriga ledamöter drar in knappt en halv miljon. Det är lite i högsta laget om du frågar mig men vill man ha kompetens så antar jag att man får betala. Intressant när det kommer till ersättningar är att Castellums ledningsgrupp investerar 50 % av sina rörliga ersättningar i Castellum aktier. Samtliga ledamöter i Castellums styrelse äger aktier i bolaget.

Frågestunden då? Jo det är klart att det finns en sådan. Fram stegar en kille från Aktiespararna som tydligen är mångårig aktieägare i Castellum och han har relevanta frågor som får likaledes relevanta svar från VD och styrelse. Sen kommer en tung aktieägare vid namn Einar till orda och jag vet inte om det egentligen uttalas någon som helst fråga. Det verkar snarare vara så att Einar vill höra sin egen röst och vi rekommenderar därför hellre Einar att söka sig till en amatörteater om han inte har relevanta frågor. Hur som helst är vi glada att ingen kommunist, likt den Nordea hade på sin stämma, nästlat sig in.

Sovaindex

Eftersom deltagarna på Castellums stämma har den klart lägsta medelåldern på alla stämmor vi besökt trodde vi först att vi kanske inte ens skulle få en tid på när första personen somnade. Men nejdå 22 minuter in i stämman noterar vi första sovande personen. Det är ganska bra det. Det slås endast av 9 minuter och 40 sekunder på Skistars stämma och av 14 minuter på Svolders bolagsstämma 2016. En hedrande trejdeplats för Castellum alltså.

Bäst på stämman

Möten med trevliga människor. Lättsam stämning utan att kännas oseriös kombinerat med ytterligare en utdelningshöjning. Den tjogonde i ordningen.

Sämst på stämman

Det sitter en kille bakom oss som översätter allt till engelska på ett lite för högljutt sätt. Mycket irriterande och det är endast det faktum att vi inte vill framstå som allt för griniga inför vår nyfunna vän som vi inte vänder oss om och ber personen hålla tyst.Förslag till nästa stämma

Vid incheckning fick alla en liten tygkasse med stämmohandlingar, ett block och en penna. En snygg kasse i tyg med snören som handtag. Snygg men tämligen obrukbar. Nästa stämma skulle vi gärna se att man byter till en lite rejälare kasse. Kanske likt den Spiltan har och som vi lottat ut här på Aktiepappa? På det sättet skulle samtliga deltagare få med sig något hem som de faktiskt kan använda i framtiden. Det skulle i sin tur även innebära att alla som använde påsen när de handlar skulle göra reklam för Castellum. Win win.

Vi avslutar stämman med ett samtal om Karlatornet, fastighetspriser och byggmode med en gammal bekant från fastighetsbranschen; Johan Skoglund (VD på JM) och med att prata lite relationer och politik med Att välja lycka. En bra stämma och en mycket bra avslutning. Tack alla Twitter- och bloggvänner!

Läs mer om Castellum och årsstämmor

Skistar - bolagsstämma
Bolagsstämma Svolder - en roadtripp
Svolder höjer utdelningen med 18 %
Castellum - ett krisbolag6 kommentarer:

 1. Trevligt med en lägesrapport. Såg att en twittrare efterfrågat webbsändning av stämman och det det tycker jag vore en utmärkt idé för alla större bolag.

  Sades det något nytt om skatteutredningarna från t.ex. Saxborn?
  Frågade någon om Arnhults köp?

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr berördes inte dessa frågor på stämman.

   Framförallt har jag svårt att se hur Arnhults köp skulle kommenteras av styrelsen men jag håller med om att det skulle vara intressant att diskutera feågan. Det får nog göras i ett lite mer privat forum dock. ;)

   Radera
  2. Att de själva skulle ta upp frågan var väl inte väntat, men det kunde ju ha kommit frågor. T.ex. så är det inte så länge sen som det ansågs självklart att Håkan Samuelsson måste lämna Volvos styrelse när Geely köpte in sig i konkurrenten Daimler. Så en möjlig fråga till valberedningen hade ju t.ex. kunnat vara om Arnhult som störste ägare är välkommen att sitta i styrelsen framöver mtp att han äger och leder konkurrerande företag.

   Nu är inte fastigheter och lastvagnar samma sak men det kan defintivt uppstå jävssituationer vid t.ex. större köp eller försäljningar. Och det var väl just konkurrensskäl som Arnhult själv gav som skäl för att peta Erik Paulsson ur Klöverns styrelse 2012?

   Själv har jag Castellum som ett av mina största innehav och jag ser Arnhults inhopp med en blandning av oro och förtjusning. Hittills har det naturligtvis varit bra då hans köp stöttat kursen och även framöver kan det bli en fördel med en stark branschkunnig ägare i toppen av bolaget. Castellum är ju ett tjänstemannastyrt bolag ungefär som Volvo på PGs tid, och det är inte alltid ett recept för framgång. Risken finns att tjänstemännen har andra incitament än ägarna.

   Men med starka ägare följer samma risker - något som ofta glöms bort när det argumenteras för starka ägare. H&M är ett exempel där det skett en total omsvängning i synen på familjens styrning av bolaget med en ökad skepsis till vad deras incitament egentligen är.

   När det gäller Arnhult har han flera företagsaffärer bakom sig där det varit högst oklart om minoritetsägarnas intressen har haft något större vikt i besluten. Det finns som jag ser det en uppenbar risk att om Arnhult lyckas ta kontrollen över Castellum, så kommer han att styra det utifrån vad som är bra för honom själv och hans företagsgrupp utan någon större tanke på övriga ägare.

   Mvh Mattias

   Radera
  3. Jag förstår dig och håller med. I inlägget nämner jag det faktum att styrelsen ser den stora andelen "free float"-aktier i Castellum som en fördel. Jag är inte säker på att jag håller med om det.

   Tyvärr är Castellum faktiskt ett lite för marginellt innehav (dessutom är det initierat av flickvännen) för att jag ska sätta mig in i detaljerna på det sätt du har gjort. Tack för att du hjälper till och bidrar med fakta och diskussion här på bloggen.

   Radera
  4. Hej, är här inte bara att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska verk, e-post: drogunduspellcaster@gmail.com jag var förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav den här stora mannen kontakten med mig och jag gav alla de föremål han behövde för stavningen och nu är glad igen att bli kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: drogunduspellcaster@gmail.com om du står inför någon form av problem
   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2. Pengar stava / lycka till stavning
   3. Om du vill stoppa din skilsmässa
   4. Skyddsspel
   5. Få jobbstavning
   6. Kampanjer
   7. Få pengarna tillbaka.
   8. viktminskning stavning
   9. Kärlekstavning
   10. Om du vill tillfredsställa din partner / botemedel för svag erektion

   Radera
 2. Tack för denna läsningen. Jag gillar verkligen era stämmoinlägg.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.