lördag 10 mars 2018

Vemdalen – Skistars näst nordligaste destination
Vecka 7 är det sportlov i Göteborg och då brukar det vara skidåkning som gäller i aktiefamiljen. Denna gång var det Vemdalen som förärades med ett besök. Aktiepappa, båda sönerna och några kompisar hyrde stuga vid Vemdalsskalet och åkte upp. Resan började riktigt briljant då det visade sig att skidboxen inte passade på nya bilen och vi fick stuva om lite i planeringen och köra snowboards och skidor inuti bilen istället. Ett tag var det lite lätt irriterat men till slut löste det sig fint. Det krävdes dock en kombi och den lånade vi av en nära släkting. En släkting som gillar BMW och som mest kör i Göteborg och som har den goda smaken att försöka vara miljövänlig genom att köra runt med dubbfria vinterdäck. Om ni undrar så är det lite av en utmaning att köra på Jämtländska och Härjedalsiska vintervägar med dubbfria vinterdäck. Men det är en annan historia.

Vemdalen är uppdelat på tre olika liftsystem; Vemdalsskalet som är det största, Björnrike som är mitt emellan och Storhogna/Klövsjö som är det minsta. Vi tyckte nog att Björnrike var det mest intressanta stället att åka på även om Vemdalsskalet hade bästa fikastället. Ett av få fik som andas mer stad än skidbacke och det uppskattades! Det kändes som kvalité och en doft av hemma på ett behagligt sätt. Självklart utnyttjar vi Skistars utomordentliga Aktieägarförmåner och får 15 % i rabatt på liftkortet. Om man dessutom köper ett veckokort och har registrerat sig på Myskistar får man en ytterligare dag i en av Skistars andra anläggningar under säsongen. Ett erbjudande som visade sig vara guld värt då vi hela gänget tog en vända till Trysil veckan efteråt och kunde hämta ut 7 st gratis dagskort.

Som aktieägare konstaterar vi att Skistar satsat ganska rejält på Vemdalen. De har många bra och moderna liftar och det enda vi egentligen saknar är en modern kabinlift. Längden på backarna är helt okej även om de inte går att mäta med längden på backarna i Alperna. Vi däremot, som ofta åker i Sälen, är inte bortskämda med långa backar direkt.

Snösäkert

På grund av den höga höjden över havet är Vemdalen extremt snösäkert och vi såg faktiskt inte till en enda snökanon på hela veckan och alla backar vi hittade var mycket riktigt öppna. Konstigt vore de väl annars ett år som detta då det är snö i de flesta skidbackar i Sverige och Norden. Vemdalen startar säsongen redan i november. Det ska bli intressant att se hur ett år med i princip obegränsad snötillgång gör för Skistar. Ja ni kan se det som ett köptips ;).

Fakta Vemdalen

Fallhöjd 470 meter
Antal liftar 35 st
Antal nedfarter 58 st
Högsta preparerade åkhöjd 946 möh
Längsta nedfart 2,2 km
Total pistlängd 53 km

Skidåkning

Vi konstaterar att Vemdalens backar mest befolkas av carvingåkare och nybörjare och med det kalla, fina underlaget som råder i backarna förstår man att de gillar Vemdalen. Vi som är snowboardåkare känner oss nästan lite uttittade i backarna. Det är nästan bara skidor som gäller och det märks också på parker mm som är av ganska undermålig kvalité. Parkerna är dessutom inte särskilt välbesökta. Det kan antingen vara så att de som åker skidor i Vemdalen har andra intressen än de som åker i tex Hemsedal, Trysil och Sälen och att man därför inte satsar på hopp och parker på samma sätt eller så väljer freestyleåkarna att besöka andra destinationer än Vemdalen helt enkelt. På sitt sätt var det lite av en självförtroendeboost att vara bland de bästa i parken. Det är inget vi är vana vid från våra besök i Kläppen direkt.

Vi märker också en stor skillnad på personalen i backen. I sälen, Trysil mm är det mycket säsongsarbetande ungdomar och de är alltid trevliga och hjärtligt intresserade av att hjälpa till. I Vemdalen jobbar det trötta norrlänningar i backen och de svarar knappt på tilltal. Än mindre frågar de hur det går eller säger ens ”varsågod” när man tackar dem för att de delade ut liftbygeln. Här finns förbättringspotential!

Sammantaget hade vi en helt underbar vecka med mycket och bra snö, vi hann till och med med att köra en hel del längdskidor i elljusspåret på kvällarna. Eller vi och vi, grabbarna och kompisarna körde längdskidor men för mig som är född i utförsbacken blev det inga ländskidor. Skidor åker man nerför, inte uppför och på platten. BMW:n är ingen höjdare och nästa gång tar vi egna bilen med 4-hjulsdrift och riktigt bra dubbdäck.


Nästa skidrapport kommer sannolikt från en annan av Skistars anläggningar för vi har beslutat oss för att testa dem alla.


Läs mer om Skistar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.