torsdag 13 april 2017

ISK eller Kapitalförsäkring?

Ska jag välja ISK eller kapitalförsäkring? 


Vi får ofta mail med frågor angående investeringar och sparande vilket vi tycker är roligt och vi försöker svara så snabbt vi hinner. En fråga som dykt upp både på mail och i kommentarer handlar om ISK och kapitalförsäkring. Därför kommer här en jämförelse av de båda.

ISK



Den 1 januari 2012 infördes Investeringssparkonto enligt beslut av riksdagen. Tanken till beslutet var att stimulera till sparande i aktier, fonder och finansiella produkter, utan krångliga deklarationsregler. Investeringssparkonto eller ISK är en sparform som kan innehas av en enskild person eller ett dödsbo, dock gäller det inte juridiska personer. ISK omfattas av investerarskyddet och insättningsgarantin.

Sparandet i ISK är inte bundet utan försäljningar är närsomhelst tillåtet. Ingen skatt utgår när försäljning med vinst görs, i stället betalas en årlig skatt så kallad schablonskatt på värdet av sparandet. Schablonintäkten för investeringssparkonto ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan (0,65 % i november 2015) ökad med 0,75 procentenheter. Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget.

Däremot är det inte heller möjligt att göra avdrag de gånger när försäljning med förlust gjorts som på en traditionell aktiedepå. Affärer gjorda i ISK behöver inte redovisas i deklarationen.

Det är möjligt att föra över aktier och finansiella produkter till ISK från en aktiedepå, dock räknas det skattemässigt som en försäljning som beskattas med 30% på vinsten. Det går däremot inte att överföra tillgångar från kapitalförsäkring till ISK.

Förutom schablonskatten finns det kostnader som kan tillkomma på för ett sparande i ISK. För aktier och andra värdepapper tillkommer courtage vid köp och försäljning samt förvaltningsavgift för fonder. Courtaget varierar beroende på vilken marknad aktien handlas på. Eventuell förvaltningsavgift varierar mellan fondbolagen. Information om courtage/förvaltningsavgift finner man under information om aktien/fonden.

Fördelar:

-Kostnadsfritt att öppna konto
-Skattefria transaktioner inom ISK
-Schablonskatt som för år 2017 är 0,375%
-Skatten får kvittas mot kapitalinkomst

Nackdelar:

-Schablonskatt dras även om tillgångarnas värde sjunker
-Endast privatpersoner kan äga ISK


Kapitalförsäkring



En annan sparform är så kallad kapitalförsäkring eller KF. Här placerar man till exempel aktier eller fonder. Insättning görs genom engångsbelopp alternativt månadssparande, normalt sett går det även att göra extrainsättningar.

I KF beräknas skatten årligen på värdet och inbetalningar på kontot och inte på vinsten vid försäljning. Denna skatt kallas avkastningsskatt. Ingen deklaration vid försäljning krävs. Det som tillkommer i en KF är olika avgifter. Avgifterna varierar, men vanligtvis tillkommer en fast årsavgift samt en procentuell avgift på ditt totala kapital. Även startavgifter förekommer, riskavgifter för själva försäkringsmomentet (risken för dödsfall) eller en procentuell avgift på de insättningar som gjorts. Courtage för aktier och förvaltningsavgift för fonder tillkommer.

KF kan ibland ha en bindningstid och för att ta ut pengar kan det krävas en avgift för det. Vanligtvis fem år eller längre. I vissa fall är det inte möjligt att få ut hela beloppet i förtid. Utbetalning kan ske som engångsutbetalning alternativt löpande utbetalningar under en längre tid. Avtal kring KF skiljer sig åt och finns att läsa under information om KF hos banken man väljer.

Kapitalförsäkring finns i tre olika former:

Depåförsäkring - aktier, fonder eller värdepapper som väljs av kontoinnehavaren själv. Risk precis som vid vanligt sparande i aktier/fonder.

Traditionell förvaltning - förvaltning görs av försäkringsbolaget, som erbjuder viss avkastning. Placering sker i aktier, räntebärande värdepapper och fastigheter. En garanti om viss ränta kan ges och måste då uppfyllas av försäkringsbolaget. Överskott som redovisas på försäkringen kan minska eller till och med försvinna om bolaget under en period inte uppnår tillräckligt hög avkastning. Det förekommer även traditionella försäkringar som helt saknar garanti. De påminner om en fondförsäkring, dock placerad sparkapitalet i andra tillgångsslag än fonder.

Fondförsäkring - urval av fonder som försäkringsbolaget erbjuder. Kunden kan själv välja risknivå och värdet följer värdeutvecklingen på de valda fonderna. Dvs att värdet kan precis som i vanligt sparande i fonder både öka, minska och även försvinna.

Fördelar:
-Ingen skattekostnad vid försäljning
-Skattefria utdelningar på svenska aktier
-Ingen deklaration krävs
-Möjlighet att teckna försäkringsskydd
-KF är ett bra sätt att spara till barn

Nackdelar:

-Årlig avkastningsskatt trots värdeminskning på kapitalet
-Inget investerarskydd
-Risk för höga avgifter
-Bundet sparande
-Ingen rösträtt på bolagsstämmor

Vissa likheter finns mellan ISK och KF men det finns en del som skiljer sig.



Sammanfattningsvis kan man säga att vid investeringar på utländska börser eller vid barnspar är kapitalförsäkring att föredra och annars är ISK oftast det bästa alternativet.



19 kommentarer:

  1. Vi fick känna på en brutal skattesmäll när vi sålde pappas aktier som låg på ett "vanligt" aktiekonto. Det är skönheten med ett ISK tycker jag. Lite skatt varje år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår känslan med brutala skatten där. Surt. Men samtidigt får man finna tröst i att i det läget har man fått avkastning även på skattepengarna. ;)

      Radera
  2. Jag gillar ISK och skulle i dagsläget inte kunna tänka mig byta till en KF. ISK är fantastiskt så länge börsen går bra. Genom att avgifterna är låga på ett ISK växer pengarna snabbare än på de gamla aktiekonton som fortfarande finns. Men man vet ju aldrig hur skatten blir i framtiden så det gäller att hålla koll på vad politikerna bestämmer ;) Just att avgifterna är låga är viktigt när man sparar långsiktigt. Jag har själv skrivit ett litet inlägg om avgifternas betydelse vid långsiktigt sparande.

    http://slimis20.blogspot.se/2017/04/avgifternas-betydelse-vid.html

    Ha en trevlig påsk.

    Med vänlig hälsning Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra inlägg det där Slimis! Läs gärna det om ni inte gjort det redan.

      Radera
  3. jo avgifterna har en stor betydelse och det kan vara ifrån i vilket konto man sparar det från vad man betalar i courtage, många bäckar små... föredrar även jag ISK framför KF så länge man inte har enorma utdelningar från utländska aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men precis. Det är vid utländska utdelningar som KF kommer mest till sin rätt.

      Radera
    2. Jag tycker inte det framgång i din post varför utländska aktier gör sig bästs på en KF.

      Radera
  4. Föredömligt bra sammanställning. Jag gillar ISK och tycker det var något av det bästa som alliansregeringen införde vad det gäller bra möjligheter att spara/investera. Möjligheten att kunna få sina redan skattade intjänade pengar att växa utan krångel och med låg skatt är något som får kapital att stanna kvar i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och det är bra för staten med för skattepengarna kommer in i en jämn ström utan fördröjning. Dessutom blir det lättare för Skatteverket som slipper granska K4:or hela maj. ;)

      Radera
  5. Hej! Bra sammanfattning , tycker det också är värt att nämna att ur IPO synpunkt är KF bättre , långt ifrån alla IPOer som går att teckna på ISK.
    Glad Påsk!
    JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra komplettering där JFK. Tack.

      Radera
  6. Jag har allt på en KF på Avanza, men hade jag gjort det idag så hade jag haft uppdelat svenska på ISK och Utländska på KF

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är precis så jag hade gjort om jag också startat nu. Istället sitter jag med gamla innehav i en traditionell depå med rejäl vinst som jag inte vill sälja pga att det utlöser skatt.

      Radera
  7. För oss som inte alltid vill bo i Sverige och kanske skriver oss utomlands till och från måste väl ändå KF vara bättre än ISK i och med att man vanligen kan behålla den eftersom man inte äger innehaven själv. Om man har ISK så måste man ju skatta som på AF när man flyttar. Har du någon smart input på det området? Flytt utomlands och bästa sättet att planera inför det. /P.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tyvärr har jag inga ingående kunskaper inom utlandsflytt men vill dra mig till minnes att i det läget rekommenderar i alla fall Nordnet en traditionell depå. Kolla gärna mer med Nordnet eller Avanza.

      https://www.nordnet.se/kundservice/start/bli-kund-och-oppna-konto/ny-kund.html#kan-jag-som-utlandsk-medborgare-eller-bosatt-i-utlandet-oppna-depa

      https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/konto-avtal/Utomlandsbosatt.html

      Radera
  8. Det enda negativa är väl att varje år få "kvarskatt"? För ISK skatten dras väl inte direkt från depån som KF gör?

    Blir ju samma summa, men känns mer tråkigt att behöva få betala skatten på det viset.

    SvaraRadera
  9. Jag lägger numera mitt pensionssparande i en kapitalförsäkring och mina övriga tillgångar på mitt ISK. Det blir en bra kombination av vettig avkastning utan deklarationer och reavinstbeskattning samt möjlighet till periodvisa utbetalningar när man väl går i pension. Löneväxling verkar också intressant för den som tjänar lite mer.

    SvaraRadera
  10. Hej! Tack för en mycket bra blogg, är i 36 års åldern och har just börjat investera i aktier. Jag är sugen på att köpa lite utländska aktier, och har förstått att det bör man göra i en KF. Har du någon insikt i vilken KF man skall välja? Vilken är förmånligast utifrån avgifter och courtage?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att ni är med och skapar en levande blogg genom att kommentera och dela era erfarenheter.

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.