tisdag 18 april 2017

Hitta vinnare!

Framgångsrik investering i nyintroduktioner


2016 var ett riktigt bra år för nya bolag på börsen. De allra flesta blev rikligt tecknade och många rusade direkt vid noteringen. 2017 verkar inte vara sämre. Det sker en strid ström av nya bolag till Stockholmsbörsens olika listor i år om nuvarande planer håller i sig. Detta ska ses i ljuset av att redan tidigare sticker Sverige ut som ett av de bästa länderna för nyintroduktioner. Börschefen Lauri Rosendal berättade i en intervju i januari 2017 i SVD näringsliv att; ”– Sverige står ut som den bästa handelsplatsen för nyintroduktioner i hela Europa. På ett nordiskt plan slog vi i fjol både Londonbörsen och Euronextbörserna både i antal nya bolag och till kapital som de nya bolagen kunde skaffa åt sig.”


För er som inte har deltagit vid någon börsintroduktion, eller IPO som det tydligen kallas nu för tiden, eller om ni bara vill ha mer information finns det en jättebra film hos Nordnet som går igenom grunderna på ett mycket bra sätt. 

De allra flesta nyintroduktioner har säkrats upp med ett antal sk ankarinvesterare som går in och garanterar sig för att teckna ett visst antal aktier i det aktuella bolaget. Genom att titta på vilka ankarinvesterare som är inblandade kan man få hjälp med analysen av bolaget i fråga. Det har visat sig att Svolder har varit duktiga på att pricka rätt när det kommer till nya bolag. De har varit med på resan i Garo, Troax, FM Mattson och Serneke. Det senare av dem har inte riktigt lyft ännu medan de tre förstnämnda har varit raketer på börsen sedan de tecknades. Detta är egentligen inte förvånande då Svolder är erkänt duktiga på stock picking och det är uppenbart att de även behärskar det när det kommer till nyintroduktioner.

Via SVD Börsplus hittade jag en mycket bra artikel i ämnet och här kan vi läsa att även Grenspecialisten och Didner & Gerge lyckats bra under 2016. Ett intressant sammanträffande mellan Svolder och Grenspecialisten är att de båda gick in som ankarinvesterare i raketen Boule Diagnostics 2015. Detta visar tydligt att de är duktiga på att analysera bolag.

Själva har vi också deltagit i ett antal introduktioner under 2016 och även om vårt facit inte slår Svolders 173 % så är 18,6 % som vi hade på våra nyintroduktioner 2016 inga siffror vi skäms över. 

Tanken med att ha en eller flera ankarinvesterare är att de ska ge stabilitet och trovärdighet åt aktien och det pris som åsatts den samma. Det vi konstaterar är att när Svolder, Didner  & Gerge och Grenspecialisten är inblandade fungerar detta i de flesta fall mycket bra och i nästan inga fall dåligt. Helt klart är i alla fall att nästa gång Svolder går in som ankare i en investering så kommer jag att teckna!




Läs gärna mer om våra introduktioner:




14 kommentarer:

  1. Tänkte exakt som du med FMM och Svolder men fick tyvärr ingen tilldelning och på de här nivåerna vill jag inte köpa..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller. Och jag är nöjd att bara ägare i Svolder när de tecknar 1 miljon aktier i FMMattsson. :)

      Radera
    2. Bah. Jag sålde ju Svolder när de handlades över substans och sedan har vansinnet bara fortsatt :(

      Radera
    3. Aj aj aj... Jag var nära att kliva av i somras med. Då stod de dyrt tyckte jag. Men som du säger: de har bara forsatt.

      Radera
  2. hej! Ja tilldelning brukar vara kruxet med de bra bolagen. Fortfarande lite bitter att jag inte fick mer i volati trots att jag både äger och ägde preffen.
    Blev inga FM mattson för mig heller, men det var å andra sidan inte väntat heller.
    Vad tor ni om bambuser?
    Mvh JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. FMMattsson hade Svolder och Didner & Gerge, Bambuser har Avicii. Jag vet inte... Kanske gör jag en chansning och tecknar minimiposten på 600 aktier för 9 kr styck men det känns skakigt.

      Radera
  3. Kul att höra en investerares verkliga IPO-resultat. När de räknas ut av någon tidning förutsätts den som investerat alltid ha fått lika mycket tilldelning i populära som impopulära papper, och i verkligheten får man ju alltid teckna katastrofbolag medan man ofta blir helt utan i raketerna.

    Själv har jag nästan tröttnat på att jaga dessa pengar. Det tar för mycket tid att räkna på investeringen när det allt för ofta slutar med att man inte får någon tilldelning i de papper man bestämmer sig för att teckna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Länken i inlägget leder till mitt inlägg där jag redovisar exakta siffror. Det var ett test så det var inga stora summor men det blev en procentuellt bra utdelning. Speciellt eftersom jag inte ägde någon mer än nån vecka.

      Och jag räknar inte på dessa affärer. Jag scannar av Internet och ser om de verkar bli övertecknade eller inte. Verkar de hypade tecknar jag i en eller två depåer och hoppas på tilldelning.

      Radera
    2. Verkar vara rätt metod, men jag är ändå tveksam till om det är värt jobbet. En och annan stoppsmäll längs vägen har gjort mig ytterst försiktig. Plus irritationen när man inte får något och ser kursen dra iväg.

      Radera
    3. I fliken IPOs här för jag bok över mitt resultat av nyteckningar:

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RUKixsRDfjxPRlIJSmfXcIIP_QN1wrwqoI9FiivwJZs/edit#gid=1989960567

      Så där har du en till investerares verkliga IPO-resultat. NWG saknas för den har jag inte sålt.

      Radera
    4. Tack för det! Vrid om kniven bara :-).

      Radera
    5. Hehe, det var inte jag som vred om kniven iaf ;).

      Radera
  4. Var hittar du information om vilka som gått in som ankare innan IPO startar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det brukar finnas information om ankarinvesterare i prospektet. Nyemissioner.se är en halvsuspekt sida med många konstiga rykten men där finns ofta en del info.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.