tisdag 4 april 2017

Intressanta IPO:er i veckan!

Efter en förhållandevis lyckad investering i Ambea förra veckan har vi tittat vidare på nya chanser till att göra bra korta affärer i nyintroduktioner. Denna vecka finns det möjlighet att teckna sig för flera intressanta introduktioner:

FM Mattsson

FM Mattsson Mora Group är inte bara Sveriges äldsta krantillverkare, de är en klassiker när det kommer till blandare i kök och badrum. Deras produkter håller riktigt hög klass och de går att tecknas till och med 5 april. Den 10 april kommer de noteras på Stockholmsbörsen.

”Med mer än 150 år på marknaden är FM Mattsson Mora Group idag Nordens ledande tillverkare av vattenkranar. Tack vare attraktiv design, hög kvalitet och hållbara funktioner har de starka varumärkena Mora Armatur, FM Mattsson och Damixa en självklar plats i många nordiska hem.” Som ankarinvesterare kan FM Mattsson stoltsera med Svolder som åtagit sig att teckna 1 000 000 aktier. Svolder är en hedervärd ägare som sällan (aldrig) säljer av aktier kortsiktigt efter notering. Ytterligare en positiv del med FM Mattsson är deras ambition att dela ut 50 % av vinsten till aktieägarna. 2015 omsatte FM Mattsson 1 112 miljoner med en vinst på 85 miljoner

Pris 68 kr, minsta antal aktier 150 st, största 15 000 st.
Tecknas från 31 mars – 6 april
Första dag för handel är 10 april


XMReality 

XMReality är pionjärer inom Augmented Reality (AR) och har en stark marknadsposition med sin mjukvara – XMReality Remote Guidance – en lösning som revolutionerar kunskapsöverföring via internet. Bolaget fokuserar på industriella kunder och kundlistan innefattar ett antal globala industribolag. Bolaget genomför nu en nyemission inför notering på Nasdaq First North.
XMReality grundades 2007 av forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Linköping. Inledningsvis inriktades företaget mot uppdragsforskning inom AR, där militären såg stora möjligheter inom utbildning och service av teknisk utrustning i fält.

Teckningskurs 13,70 kr
Tecknas från 16 mars – 4 april (bråttom med andra ord!)
Första dag för handel är 26 april och likviddag är 11 april

Gymkedjan Actic, eller friskvårdskedjan som de hellre kallar sig, går att teckna i veckan för notering på fredag. Många verkar vara positiva till företaget som beräknas omsätta 880 miljoner kr och göra en vinst på 97 miljoner kr 2017. Det är en rejäl förbättring med 2016 då vinsten endast blev 35 miljoner av en omsättning på 802 kr. Låter nästan för bra för att vara sant. Börsveckan rekommenderar att man ska teckna.  Även Privata affärer rekommenderar ”teckna”.

Själv är jag lite skeptisk till branschen som sådan men det är klart kan man bli ”prins” i Sverige som gymägare så måste gymbranschen vara renare än jag trodde ;).

Flera andra bloggare har skrivit om Actic idag; Miljon som mål, Petrusko, aktieingenjören och Investera-pengar bland andra.

Teckningskurs 50,50 kr
Tecknas till och med 5 april
Första dag för handel är 7 april

SSM

Fastighetsbolaget SSM går till börsen och på både Placera och i Privata Affärer kan man läsa artiklar om att de rekommenderar att teckna. Ankarinvesterare är Grandholm Fastigheter, Länsförsäkringar och Malmegårds Fastigheter. Dessa tre tunga pjäser tecknar en tredjedel av aktierna i nyemissionen.

Som vanligt är jag skeptisk till stora intervall vid noteringar och SSM är inget undantag. Som extra grädde på moset, eller snarare sur grädde på moset, finns det en övertilldelningsoption som innebär att man säljer fler aktier om aktien blir övertecknad. Lex Telia kan man säga.  Jag väljer, trots att det är lockande med en snabb exit, därför att avstå SSM trots att de flesta verkar vilja teckna.

Teckningskurs 54-64 kr (observera det förhatliga intervallet)
Tecknad till och med 4 april (bråttom med andra ord)

Första dag för handel är 6 april


Det har kokat ihop till att vi väljer att i princip helgardera och vi tecknar en mindre post i vardera Actic, FMM och XMReality men avstår SSM. Vilka kommer ni teckna er för och vilka tror ni kommer att lyfta?*Augmented reality betyder "förstärkt verklighet". Detta uppnås med hjälp av datorgenerarade sinnesintryck. Intressant ny teknik!12 kommentarer:

 1. Hur går det till och var tecknar man in sig i IPO'er ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har Nordnet loggar du in som vanligt. Klicka sedan på "min depå" och då kommer "Nyintroduktioner IPO" upp som en underrubrik till "företagshändelser". Klickar man där så kommer det upp en hel rad med förslag på IPO:er som man kan välja att teckna.

   På Avanza klickar man på "Mina sidor" och då får man upp en rad med alternativ. Ett av dem är "Nyintroduktioner och Emissioner". Klicka där så kommer de aktuella alternativen upp. Ofta behöver man scrolla ner lite där på Avanza.

   Var noga att läsa på lite om företagen innan du tecknar bara för alla blir inte succé! Och skicka gärna en fråga här i kommentarsfältet eller via mail om du har fler funderingar Alex.

   Radera
 2. vilka bolag ska du teckna dig i?

  alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har tecknat Actic, XMReality och FM Mattsson. Inga stora poster utan a 10.000 i varje. Minsta posten man får teckna.

   Radera
  2. Fina bolag :) För egen del skulle FM Matsson locka mest. Har dock aldrig tecknat en IPO. Hoppas du får tilldelning och att kurserna sticker direkt ;)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Tack för varningen, jag tecknade både Actic, FM Mattsson och SSM och hade glömt det om inte du hade haft ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång är det du som varnar mig. Tack för credden och länken i ditt inlägg. :)

   Radera
  2. Det är den eviga rundgången av tips som gör bloggar så användbara :-).

   Radera
 4. FM Mattsson har jag velat äga sedan jag var tonåring och borstade tänderna. Det enda som fanns att läsa var bolagsnamnet FM Mattsson och eftersom man ser det så ofta fastnar det.

  Med en hygglig direktavkastning redan nu kan det till och med bli att jag behåller om jag får tilldelning :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är i sanning ett förstklassigt bolag. Vi får se om marknaden förstår att uppskatta dem. Produkterna är det verkligen inget fel på.

   Radera
 5. Jag försökte också teckna FM Mattsson genom Nordnet men där fick jag tji. Det verkar som att det mest vara institutionella placerare samt privatpersoner hos Swedbank som fick tilldelning.

  De som fick gjorde sig en hacka; upp 32% redan vid öppning i måndags.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försökte också teckna via Nordnet men det gick för mig som det gick för dig; ingen tilldelning. Den 26 april får vi se om det blev några aktier för mig i XMReality men det ser mörkt ut med tanke på att de övertecknades med 500 %.

   http://www.di.se/nyheter/overtecknat-for-xm-reality/

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.