torsdag 24 maj 2018

Barnspar till minstingen.

Minstingen i familjen har nu också fått en egen depå hos Avanza. Det skall börjas i tid helt enkelt!
Eftersom Aktieflickvännen varit kund i Avanza sen 2006 föll det naturligt att öppna en depå där. Här kan du ansöka om depå till ditt barn: Avanza barnspar 
  
När man ansöker om depå öppnas det automatiskt ett vanligt traditionellt aktiekonto samt en ISK. För vår del kommer vi enbart använda ISK  i hennes eget namn. Sedan har hon också en KF (kapitalförsäkring) som står i Aktieflickvännens namn, där en del av barnbidraget sparas. Genom att dela upp sparandet förfogar vi över en del av hennes kapital den dagen hon blir myndig och kan välja när hon skall få tillgång till sparandet. Vi vill dessutom undvika att om kapitalet växer till större summor att någon förmyndare skall lägga sig i. I Sverige får en omyndig person endast ha åtta prisbasbelopp och överstiger tillgångarna det skall kapitalet till viss del stå under en överförmyndares kontroll. Här kan du läsa om reglerna som gäller för Överförmyndarens kontroll. (länk till konsumenternas)
  
För oss som har ett intresse i aktier och ekonomi så tycker vi att det här är idiotiskt. Viss förståelse kan man ha om barnet ärvt eller liknande och arvet skall skyddas från oansvariga föräldrar. Men när kapitalet är sparande som gjorts av föräldrar är det något som kan ifrågasättas.

*Observera att INGEN av länkarna i inlägget är affiliatelänkar eller betallänkar på något sätt. Vi tycker att de ger bra information som vi hoppas att ni har nytta av.


Vi har tidigare skrivit om barnspar här:


4 kommentarer:

 1. Hur ser era tankar ut om det blir stora summor att ge bort till era barn? Är själv rädd för att skapa "bortskämda" och slösaktiga barn om man ger barnen för mycket pengar t.ex. på 18-årsdagen eller till lägenhetsköp. Man försöker ju uppfostra barnen bättre, men man styr ju inte riktigt hur de "blir" ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle och tack för din kommentar. Du ska veta att vi funderat och diskuterat just denna frågan väldigt mycket! Eftersom varje individ är unik finns det ju inga universella svar men vi har valt att initiera barnen i tankarna kring ekonomi och sparande tidigt. Till exempel är det jättebra att låta dem själva betala sitt lördagsgodis med egen veckopeng och att låta dem räkna på ränta på ränta för olika saker. Jag och min 13-åring räknade på vad rökning kostar till exempel och han insåg snart att man kan bli miljonär snabbt om man sparar de pengarna som cigaretter kostar. Det blir svårt att svara utförligt på frågan här. Ska se om det går att få ihop ett blogginlägg i frågan. :)

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Smart sätt att visa att rökning eller liknande inte bara är skadligt för hälsan utan också ekonomin, kan nog vara ett bra knep till att få barnen att inse att det bara är dumt att börja röka. Det måste jag komma ihåg tills lillen kommer upp i tonåren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en bra effekt på det kan jag säga. Använde för övrigt Stefan Theleniuas utomordentliga sparkalkylator!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.