torsdag 10 maj 2018

Tjäna pengar på corner

Vad är en corner undrar kanske vissa?
En corner är ett extremt ovanligt sätt att tjäna pengar men någon gång per sekel så yppar sig ett tillfälle och då kan det gå att tjäna stora pengar. Dock kräver det ofta en rejäl insats och investeringen sker till hög risk men om den faller väl ut blir man som sagt rikligt belönad. En corner innebär att man sitter på 10 % av ett noterat bolags aktier. I och med att den som äger 90 % av aktierna måste (och oftast vill) erbjuda inlösen av de resterande aktierna kan man som corner-innehavare ibland ställa till det för den som exempelvis vill köpa ut bolaget från börsen. Det händer som sagt inte ofta men nu i dagarna har en budstrid blossat upp kring fastighetsbolaget Victoria Park

Fakta i målet:


Victoria park har under en längre period handlats runt 30 kr. 


 • 1 april kom ett bud från Starwood på 34 kr på samtliga A-/ och B-aktier samt 314 kr per preferensaktie i Victoria park. Detta motsvarade en permie på ca 10 %.
 • 3 maj lämnar ett annat företag; Vinovia, ett bud på 38 kr per A-/ och B-aktie samt 316 kr per preferensaktie.


I samband med detta inser Dan Olofsson (Danir AB) att om han ökar sin aktiepost från 6,8 % till över 10 % kommer han att får en avgörande roll för fortsättningen. Det gjorde han också och det är nu det roliga börjar för om Starwood eller Vinovia vill köpa ut bolaget från börsen måste de komma överens med Dan innan de kan avsluta affären. Ett gyllende läge för Dan men samtidigt ett högt spel för om budgivarna drar sig ur riskerar aktien att falla tillbaka till 30 kr och då har Dan förlorat en hel del pengar jämfört med dagens aktiekurs på 38,20 kr. I det här fallet har affären dock en twist som innebär att Vinovia säger sig ha option på Dans aktier. Det gör det hela lite mindre kontroversiellät än det skulle kunnat varit.

Hela affären får mig att le och minnas när Sven Olof Johansson på 1990-talet lånade upp pengar och tog en corner i Saab-Scania vilket slutade med att Wallenbergarna fick hosta upp mer pengar än de tänkt för att köpa loss Saab. En affär som gav Sven Olof en miljard i vinst. Alltid roligt med lite action och civil olydnad av det här slaget och som ni kan läsa i artikeln gjorde Wallenbergarna en ännu bättre affär i slutändan.


Rekommenderad läsning på Aktiepappa:


4 kommentarer:

 1. Spännande! Undrar hur det ska sluta i Victoria Park. Inget bolag jag normalt följer men bud är alltid lite kittlande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det kul med lite action :).

   Radera
 2. Om jag inte minns fel lånade Proventus (Weil/Kamras/Urwitz) ut pengarna till S-O Johansson och gjorde en rejälslant utan vare sig arbete eller speciell risk. Smarta gossar.
  Risken med en corner är annars att det blir som i Canons försök att köpa Axis!där Canon sitter på 87% och röstar mot alla utdelningar för att svälta ut Elliott (Paul Singer) som äger 10,1%.
  Är ni intresserade av aktivister i allmänhet och den vassaste (ursäkta Christer Gardell) i synnerhet så kika här:
  http://fortune.com/2017/12/07/elliott-management-hedge-fund-paul-singer/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Toscananext, roligt att du hittat hit till Aktiepappa. Ja det finns flera sätt att tjäna pengar på den här typen av investeringar och precis som du skriver finns det gott om risker med den här typen av investeringar. De kräver normalt en rejäl slant också vilket gör risken ännu högre.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.