tisdag 2 maj 2017

Zaplox, en intressant IPO

Snart är det dags för Zaplox att ta plats på Aktietorget. 


Har du någon gång stått i kö till receptionen för att checka in på ett hotell och undrat över varför det ska ta sådan tid att registrera varje nyckelkort och varför de inte kan förbereda det. Det borde gå att checka in på hotell på samma sätt som man numera checkar in på ett flyg tänkte det lilla startup-företaget från Lund vid namn Zaplox. När man tänker på det så finns det många likheter. Förr stod man i en timme och köade för att få checka in. Nu gör man det smidigt med mobilen och ingen har ens märkt av att vi ändrat beteende. Jag tror att kommer vänja oss vid samma lösning på hotell i framtiden. Och Zaplox sitter på lösningen till det. Kan man dessutom få sin nyckel direkt i mobilen med så blir det ju hur smidigt som helst.

Zaplox är ett företag som startats i Ideon Science park i Lund 2010 och har sedan dess landat avtal med bland annat HLT by Scandic, Hotels.com, Assa Abloy, Dormakaba och Skistar. Det faktum att Zaplox dels har hittat en produkt som världen faktiskt har nytta av och dels att de startats via erkänt duktiga Ideon Science park i Lund gör att vi tror på företaget både som en kort investering och som en lite längre investering.

Bransch: Tech/IT
VD: Magnus Friberg
Ordförande: Åke Sund (med ett förflutet på Assa Abloy)
Teckningskurs: 5,50 kr per aktie
Tecknas till och med: 4 maj 2017 (bråttom med andra ord!)
Första dag för handel: 8 juni 2017
Rådgivare: Sedermera 

I vanlig ordning tecknar jag en minimipost och hoppas på överteckning och en där till följande rusning de första dagarna. Hur gör ni, tecknar ni Zaplox?


7 kommentarer:

 1. First North, men vem bryr sig? // @sidlinje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kommer tvinga dig att delta. För att tillföra något kanske du kan ge ett förslag på en IPO som du tycker är bra.

   Radera
 2. Har du sett något om vem som är ankarinvesterare i IPO:n?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de har egentligen inga ankarinvesterare på det sättet utan det är de tidigare ägarna som kommer sitta kvar som en form av ankare. De sitter enligt prospektet på avtal med 6 månaders eller 12 månaders lock-up.

   Bland annat LMK Ventures och statliga Industrifonden.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Sugen, men tecknar inte. Gillar också idén och produkten men har svårt att se hur de ska få till nödvändiga volymer på ett effektivt sätt. Trots en bra, växande underliggande marknad (hotellnätter) är den otroligt fragmenterad. Känns som det kan bli dyrt med expansion om de satsar på medelstora hotellaktörer. Lär ju också snabbt dyka upp konkurrens om produkten slår.

  Jag kommer följa deras resa och överväga kliva in om de t.ex. får genombrottsorder med t.ex. många Scandic-hotell. (HTL inkluderar som jag förstår bara fyra hotell.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig och jag tycker att du resonerar klokt Andreas. Själv kommer jag trots det gå in med en liten summa och chansa på ett IPO-race första dagen.

   När det kommer till HTL så stämmer det antagligen att de bara innefattar ett fåtal hotell men det är ett koncept som jag tror kommer växa och alla nya hotell lär väl utrustas med Zaplox incheckning antar jag. Zaplox passar perfekt hos HLT då de försöker profilera sig mot "för den medvetna resenären som uppskattar nytänkande design, hög kvalitet, personlig service och urban atmosfär"

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.