tisdag 30 maj 2017

Pandora -35 %

Det har snackats mycket om de danska företaget Pandora den senaste tiden. Mest har det handlat om att företaget tappar på börsen och många tycker att det är konstigt att inte kursen fortsätter uppåt. Företaget tjänar ju uppenbarligen pengar samtidigt som det växer så de knakar. Det är lätt att se paralleller till HM i tankesättet där.

Detta inlägg är egentligen inte ämnat att redovisa information om Pandora på det sättet som vi brukar när vi analyserar bolag. För er som önskar en mer ingående analys av Pandora rekommenderar vi Värdeinvesterarens mycket väl genomarbetade inlägg från i mars 2017. Notera gärna att detta inte är någon form av backtracking på kursen utan vi hänvisar endast till den information om företaget som redovisas i inlägget. Ett mycket bra inlägg som sagt. 

Vi vill ändå kort redogöra för Pandora i några enkla punkter:

 • Danskt bolag som grundades 1982
 • Noterat på Köpenhamnsbörsen
 • En av världens tre största smycketillverkare
 • Börsvärde ca 70 Miljarder DKR
 • P/E-tal 12,07
 • Utdelning ca 1,44% (kvartalsvis utdelning)
 • Inga egentliga huvudägare

·      Pandora säljer smycken och då särskilt berlocker och de har varit oerhört framgångsrika.. Något som inte återspeglas i deras börskurs. De har haft ett tufft år på börsen det senaste. På 12 månader har de backat 39 %. I år har de backat 35 %. De senaste 3 månaderna har de backat 25 %. Den senaste månaden har de backat 19 %. Det går tungt för aktieägarna medan det går bra för företaget.

Många investerare ser ett köpläge på dippen i Pandora och jag förstår dem. Det är lätt att fatta tycke för Pandoras urstarka tillväxt och lönsamhet.  Ungefär på samma sätt som vi själva känner för HM. Ett problem som gör att vi väljer att avstå Pandora är att de må sitta på en guldgruva just nu när deras smycken är populära men vad händer när de skramlande berlockerna inte längre är moderna och "inne"? Det faktum att Pandoras smycken känns passé är något vi tycker oss se i Sverige redan men det är bara en egen spaning och den kan mycket väl vara fel. Det verkar dock som om de förhatliga blankarna verkar hålla med oss. Pandora är hårt blankat

Eftersom Pandora är en global spelare har de en stor fördel i den förskjutning av mode som finns i världen. Grovt förenklat kan man säga att modet startar i Milano och Paris, sprider sig till resten av Västeuropas och USA:s storstäder och efter några år även till mindre städer och sedan vidare österut ytterligare några år och så vidare. Detta gör att även om modet ändras så finns det fortfarande marknader som köper det som Italienarna tröttnat på och anser omodernt. 

Pandora har för ett antal år sedan haft det svängigt på börsen och ett misslyckat försök att ändra inriktning på verksamheten till premiumsegmentet 2011 slutade med ett kurstapp på 90 %. Jag tror att vi alla kan vara överens om att Pandora är ett mycket bra företag och att något tapp i den storleksordningen är aktuellt men är deras produkter starka nog för att klara av att hålla den höga tillväxt och lönsamhet som de redovisat de senaste åren? 8 kommentarer:

 1. Att VD nu kper gör inte caset sämre det heller. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Insiderhandel är ofta en stark köpsignal. Min oro kommer från att jag tycker att deras produkter är ...inte så vackra... ;)

   Radera
 2. Inkl extra utdelning 5.8% direktavkastningen (vid kurs 620 DKK). I tillägg återköp för 1.2 BDKK kvar på nuvarande program (motsvarande ca 16 DKK per aktie och år); totalt ca 8.4% direktavkastning. Förstår att VDn köpte för ca 12.5% av sin nettolön idag....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Påminner mycket om HM på flera sätt tycker jag. Stefan Persson köper så det ryker och kursen går sakta men säkert neråt.

   Idag lyfte dock Pandora vilket är glädjande. Mina siffror kommer från i morse innan börsen öppnade.

   Radera
  2. Hej,
   Har börjat intressera mig för bolaget, men är ännu inte så insatt...
   Årets extrautdelningar, finns det nån chans att de blir ett stående inslag även kommade år?

   Radera
  3. Jag vet faktiskt inte men jag har inte sett några prognoser om att de skulle ha sämre utsikter framöver direkt så det känns sannolikt att de kommer fortsätta att dela ut så länge de gör vinster och har fint kassaflöde. Det är svårt att ändra sånt när aktieägarna vant sig vid ordentlig utdelning.

   Radera
 3. Såg att jag fått en del trafik från din blogg och ville bara tacka för omnämnandet! Bra blogg i övrigt! Fortsätt på samma bana!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.