onsdag 10 maj 2017

Castellum - ett krisbolag

Ni som minns fastighetskrisen  under 1990-talet vet att de fastigheter som bankerna tog över från låntagarna hamnade i så kallade "pantvårdsbolag". Kort sagt bolag som tagits i pant och som vårdades i avvaktan på att marknaden skulle vända eller något annat. Castellum är frukten av ett av dessa pantvårdsbolag och bildades  sålunda under finans- och fastighetskrisen i början på 1990-talet. Securum hette bolaget som delades i bland annat Castellum och Norrporten. Securum var den delvis statliga banken Nordbankens (nuvarande Nordea) krisbolag.

Målet med Castellum var att utveckla bolaget till en stabil svensk fastighetskoncern. Våren 1997 hade Castellum utvecklats till en finansiellt stabil fastighetskoncern med fastigheter i utvalda tillväxtregioner efter processer med förvärv och försäljningar. Castellum börsintroducerades den 23:e maj 1997 på Stockholms Fondbörs men återfinns i dag på Nasdaq Stockholm Large Cap. Castellum hade vid börsintroduktionen fastigheter till ett värde om cirka 10 miljarder och ett förvaltningsresultat som uppgick till ungefär 300 miljoner Fastighetsvärdet i dagsläget är drygt 70 miljarder och förvaltningsresultat på omkring 1,5 miljarder.Det gör Castellum till ett av Sveriges största fastighetsbolag. Fastighetsbolaget Norrporten förvärvades av Castellum under hösten 2016 och  där med återförenades de båda bolagen igen. Denna gången utan Securum, Nordbanken och någon kris dock.

Sedan börsintroduktionen har bolaget en tydlig strategi som bygger på följande:

 • Fastigheter i tillväxtregioner.
 • Fastighetsbeståndet skall utvecklas genom att investera minst 5% av fastighetsvärdet per år i förvärv, om- och nybyggnation samt försäljningar.
 • Målsättning om tillväxt på 10% per aktie.
 • Stark och tydlig kundfokus.
 • Låg finansiell risk genom stark balansräkning.
 • Belåningsgraden skall ej överstiga 55% av fastighetsvärdet samt räntetäckningsgraden, vilken mäter förvaltningsresultat i förhållande till de finansiella kostnaderna som skall vara minst 200%.


VD: Henrik Saxborn
Börsvärde: 33,7 MDSEK
Antal aktier: 273,2 milj
Aktiekurs: 124,50 kr
Antal ägare hos Avanza: 19371 st
Direktavkastning: 4,06%
P/E: 5,97 (var försiktig med P/E-tal när det kommer till investment- och fastighetsbolag.


Många är de bloggkollegor som lovordar Castellum (med all rätt kan tilläggas). Castellum är ett mycket välskött och bra bolag som delar ut stabilt och som nyligen har fått ta plats i Aktieflickvännens portfölj.


Läs fler inlägg om:
Castellum
16 kommentarer:

 1. Vilken klickbaitrubrik :-) Det var nästan så jag satte kaffet i vrångstrupen när jag i panik klickade mig in för att läsa vad du hade letat upp :-)

  Skönt att det inte var värre än att bolaget har en lång och gedigen historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite får man allt lov att locka med provocerande rubriker tänker jag. Skönt att du blev lugn igen efter att ha läst i alla fall.

   Radera
  2. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han förde sin ex älskare tillbaka, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och Äkta spell caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Det mest imponerande är väl värdet av långsiktighet i bra bolag? En ofantlig resa över bara 20 år. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men exakt! Och extra imponerande är Castellum när man ser var de kommer ifrån. Från kris och katastrof till en av börsens mest hyllade utdelare.

   Radera
 3. Haha! :) Riktigt fint bolag och mitt största innehav!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att gratulera till ett bra val av favoritbolag. Själv har jag Svolder som min favorit. Inte heller dåligt om jag får säga det själv.

   Radera
 4. Tror jag har för många bokstäver i min diagnos för att äga en sådan tråkaktie :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar. Hoppas dock att du kan ha några tråkaktier i portföljen så att du inte lägger allt i FPC, Bambuser och Videoburst? ;)

   Radera
 5. Inte 700 miljarder. Jag vet inte vad rätt siffra är, men fastigheterna Castellum äger är inte värda eller värderade till 700 miljarder kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite drygt 70 miljarder har jag för mig.

   Radera
 6. Haha, ja det hade varit något med 700 miljarder. Störst på börsen med marginal i så fall. Självklart ska det vara 70 miljarder. ;)

  SvaraRadera
 7. Hej! Satt för många år sedan (2010) och valde mellan Castellum och Hufvudstaden, blev hufvudstaden för att jag tyckte om ägarbilden bättre.
  Har blivit lite mer liberal när det gäller ägarbilden sedan dess, vissa tjänstemanna styren funkar utmärkt, castellum Shb funkar ju utmärkt.
  så kanske jag hade hamnat i castellum om jag skulle göra om samma övning idag.
  Mvh JFG

  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag vågar gissa på att sedan 2010 har de båda företagen gått ganska lika så det spelar ingen roll vilket du valde.

   Radera
 8. Kan bara instämma i att Castellum är ett riktigt kvalitetsbolag och har alla kriterier som behövs för att fortsätta vara köpvärd. Känns dock lite dyr just nu, men jag kan ha fel.

  SvaraRadera
 9. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han förde sin ex älskare tillbaka, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och Äkta spell caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.