fredag 12 maj 2017

Avkastning: 10,37 % på fyra år!

Veckans affärerI veckan såldes de urusla SEB-fonderna som presterat 10,37 % på fyra år. Inte per år utan vi talar om total utveckling. Detta var fonder som banken rekommenderat Aktieflickvännen. I stället för de usla fonderna köptes en post i Kinnevik, vilket blir ett nytt bolag i  Aktieflickvännens långsiktiga portfölj. Ytterligare ett köp om 50 st Castellum har gjorts och portföljen innehåller nu 200 st Castellum.

Det har även trillat in lite utdelningar från Investor och dessa skall investeras i något av befintliga bolag när köpläge uppstår.

För Aktiepappas del har det inte blivit några affärer alls mer än att utdelningen från Resurs holding investerades i Kinnevik till priset 241,20 kr.


Läs mer om:


19 kommentarer:

 1. Ja det var väl tyvärr inte den bästa avkastningen kanske :(
  Men i alla fall bättre än att ha penningan under madrassen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en sann optimist Kronan! ;)

   Radera
  2. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han förde sin ex älskare tillbaka, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och Äkta spell caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. En fråga (kanske lite off-topic): Är det rimligt för en (amatör)småsparare att investera i stora välbevakade företag på Large Cap som till exempel Kinnevik, HM och Castellum och förvänta sig att kunna slå index? Min tanke är att om det är kvalitetsbolag så är detta redan inprisat i aktiekursen och därmed ingen klockren affär. Som amatör vore det naivt att tro att jag vet bättre än den stora massan av skickliga investerare, fonder mm. Om jag inte är ute efter att slå index, då kan jag väl lika gärna lägga mina pengar i Avanza zero eller liknande och flyta med index? Att slå index innebär ju per definitionen att ta pengar från någon annan på börsen som har placerat sina pengar sämre. Hoppas att ni förstår mina tankar och kan kommentera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör rätt som har respekt för aktiemarknaden, man ska aldrig kasta sig in i det och tro att pengarna kommer regna in utan ansträngning. Antingen är man intresserad av aktiemarknaden i tillräcklig grad, så att man kan köpa aktier, eller så bör man låta bli och eventuellt ha fonder. Även i stora aktier uppstår väldigt bra lägen emellanåt, vilket till stor del beror på psykologiska faktorer snarare än kunskap. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  2. @Anonym, du har delvis rätt. Jag ser investmentbolagen som en typ av fond och tar vi Svolder som exempel så slår de småbolagsindex varje år. Och småbolagsindex slår i princip alltid OMX30.

   Likadant med tex Investor eller Öresund. Så jag tycker att man genom att välja rätt investmentbolag kan slå index även som amatör. Enskilda aktier som HM och Castellum däremot är mer riskabelt.

   Radera
  3. Tack för mycket bra svar! Jag köper helt era resonemang med investmentbolag och tillfälliga (omotiverade) dippar i kursen. Ändå är det slående hur många aktiebloggare vars innehav består till stor del av just HM, Castellum, Holmen, ICA/Axfood, SCA etc. Dessutom rekommenderas dem till småsparare och beskrivs som stabila, trygga, etc. Även om det har varit bra lägen att gå in i dessa bolag är det ju konstigt att så många har dem långsiktigt och ändå förväntar sig att slå index.

   Egentligen borde man väl då rekommendera investmentbolag och leta guldklimpar bland småbolag och eventuellt komplettera med avanza zero?

   Radera
  4. Ja att ha Avanza Zero som en bas och leta guldklimpar är nog ingen dålig idé. Och jag har också noterat att flera av våra bloggkollegor gärna köper ovanstående bolag. Det jag tycker särskiljer dessa bolag från index är att de till stor del saknar verkstad som annars väger tungt i OMX30. Det gör att jag tror att det absolut går att slå index med HM, Holmen, Castellum, ICA/Axfood och SCA.

   Radera
 3. Tråkigt med de råden från banken, verkligen! En för stor del meningslösa räntefonder förmodar jag? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var något som heter 'möjlighet-lux' och 'balanserad lux'. Oklart vad de innehöll...

   Radera
 4. Storbanker borde räknas som ett oetiskt innehav. Pol Pot, Kim Jong Il och Lars Ohly framstår som reko i jämförelse. Deras fonder är ett hån mot våra lagtexter, hur kan en produkt vara så dålig och inte gå att reklamera med framgång?

  Sämre än Eldorado toalettpapper. Sämre än ett kulhål i tinningen. Utvecklar eksem på stortån.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig men var inte Lars Ohly lite väl grovt?! Jag menar de andra är ju som storbanken men Lars Ohly? INGEN förtjänar väl att jämföras med honom? 😉

   Radera
 5. Försökte hitta någon marknad som gått plus bara +10% senaste fyra åren. Det var inte lätt men UK och Hong Kong ligger faktiskt där. Det mesta andra på 30-70% plus. Till och med obligationsfonder har gått (något) bättre.

  Men jag känner med dig. Jag satt i många år med storbolagsfonder i en naiv tro att de visste vad de gjorde. Ha. Jag har fortfarande mycket fonder men nu är det billiga fonder (90%) eller extremt smala fonder där jag inte har något alternativ (Afrika).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommender SEB Lux och möjlighet om du vill ha sämsta tänkbara avkastning. Och som du skriver, nästan omöjligt att hitta något som gått sämre. Får glädjas över att jag inte gått back under dessa åren och att jag förhoppningsvis lyckas förvalta innehavet bättre! Slutade köpa fonderna för ett tag sen och köpte i stället Avanza Zero och dessa har sedan påbörjat köp stigit 7,72%. Troligtvis hade vemsomhelst lyckats bättre på fyra år!

   Radera
 6. Svar
  1. Jag skrev ett inlägg i november om just bankens rekommendationer i sina fonder och när jag föreslog indexfond hos dem så börja de försvara sina aktivt förvaltade fonder.
   http://borsjagarcoachen.blogspot.se/2016/11/investera-hos-banken-eller-i-banken.html

   Radera
  2. Tydligen inte eftersom det var dessa det slutade med! Det var i samband med fastighetsköp de ville att jag skulle ha ett pensionsspar och tog det som rekommenderades. En indexfond hade ju varit bättre!

   Radera
 7. Jag har haft en blandfond som bla innehållit en råvarufond.... Hade en tanke om att om en sak går dåligt (tex olja) så kanske en annan går bra (guld). Fel av mig. Väldigt fel av mig! Allt KAN gå dåligt!
  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt kan verkligen gå dåligt. Och de flesta investeringar är en chansning. Det gäller att hitta en vettig risknivå som passar både plånbok och mage. ;)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.