torsdag 4 maj 2017

P/E-tal

P/E-tal och investmentbolag 


Som de flesta säkert vet är P/E-tal (Price/Earnings) ett sätt att mäta hur många gånger företagets vinst som aktiekursen motsvarar. P/E-talet räknas ut genom Aktiekurs/vinst per aktie= P/E-tal.   P/E är ett bra sätt att jämföra bolag av olika storlek utifrån hur mycket vinst de gör snarare än utifrån hur stora de är.

Det finns dock tillfällen då man inte ska använda P/E-tal. Ett av dem är när man analyserar investmentbolag. Ett investmentbolags vinst beräknas utifrån hur mycket de underliggande företagens aktiekurser ökat eller minskat. I investmentbolag likställs alltså vinst med ökning av bolagets tillgångar (balansräkningen). Detta gör att P/E-tal absolut inte ska användas som formel för investmentbolag. Några exempel på P/E-tal förinvestmentbolag:

Kinnevik 4,78
Investor 4,28
Öresund 5,38
Ratos -1,27

Som ni ser slår P/E-tal väldigt snett när det kommer till investmentbolag. Det kan även nämnas att Kinnevik förra året hade ett P/E-tal på 1 900. Det svänger fort i den här världen. Ett jämförelsetal som i alla fall Avanza använder och som är relativt användbart på investmentbolag är kurs/eget kapital.

Även när det kommer till fastighetsbolag ska man vara försiktig med P/E-tal. Detta eftersom även fastighetsbolags vinst (i alla fall i börsnoterade fastighetsbolag) påverkas av värderingen av bolagets tillgångar. Var därför försiktig med P/E när det kommer till fastighetsbolag och investmentbolag.

Sammanfattningsvis vill vi förorda försiktighet när man använder tal som strikt ser till resultat när värdet i bolaget i första hand ligger i balansräkningen. Titta på både balans och resultaträkning när ni analyserar helt enkelt.


Läs mer om investmentbolag


5 kommentarer:

 1. Hej!
  Hur kommer det sig att vissa bolag kan ha ett negativt P/E tal om man tittar på Avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har inte gjort någon vinst helt enkelt.

   Radera
  2. Ok, det är så pass eländigt alltså :)

   Radera
 2. Tack för ännu ett välskrivet och informativt inlägg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattade inlägget!

   /Aktieflickvännen

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.