torsdag 25 maj 2017

Intrum Justitia tar plats i portföljen


Intrum Justitia 


Det var egentligen av en tillfällighet att Aktieflickvännen upptäckte att Intrum Justitia backade ordentligt på börsen i måndags (13,50 kr) och beslutade sig för att köpa på dippen. Bolaget är inte helt okänt för mig sedan tidigare men tyckt att det tidigare varit lite dyrt. Det finns dock en anledning till att aktien backat ordentligt sista månaderna och veckorna som en följd av det uppmärksammade köpet av Lindorff som offentliggjordes i november 2016. Köpet innebar att de måste göra sig av med en hel del av sin verksamhet i vissa länder för att Konkurrensverket ska godkänna affären. Bland annat måste den svenska delen av Lindorff säljas. Insikten om att försäljningen av delar av Lindorff kommer göra att delar av de planerade synergieffekterna av affären uteblir vilket har avspeglat sig i aktiekursen och orsakat ett fall från drygt 340 kr och ner till en kurs runt 290 kr sista månaden.

Aktieflickvännen köpte en post om 50 stycken till ett pris på 292,14 kr. Innehavet har placerats i den kortsiktiga portföljen och kommer åtminstone bli kvar där till 30:e juni när utdelningen delas ut. Planerad utdelning är 9 kr per aktie vilket är ungefär 3% i direktavkastning.

Intrum Justitia är et företag som verkar i en bransch där lönsamheten är mycket god och så länge man kan hålla kreditförlusterna på en vettig nivå ser vi ingen stor risk i att investera i företaget. När affären med Lindorff satt sig kommer marknaden sannolikt värdera Intrum utifrån deras fina siffror och då finns det helt klart uppsida i aktien. Kassaflödet och marginalerna i Intrum Justitia är riktigt fina!


Läs mer om Intrum/Lindorff:18 kommentarer:

 1. Håller med dig och haft den i många år i min långsiktiga portfölj, så den har gått upp över 200% för mig. Kommer behålla den länge, och borde snart bli en splitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin utveckling! Hoppas få en fin uppgång kortsiktigt också!
   Måste fråga, har det varit tal om split? Den informationen har jag i så fall missat!

   /Aktieflickvännen

   Radera
 2. Tycker att du gjorde ett riktigt bra köp. Var själv helt grön på bolaget men var sugen på plocka in det. Har däremot inte hunnit läsa på tillräckligt mycket :) Men historiken ser riktigt bra ut.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kronan! :) Vi får se hur bra investering det var framöver, men just nu känner jag mig positiv!

   /Aktieflickvännen

   Radera
 3. Jättefin utdelningsaktie med utdelningshöjningar många år i rad. Blir nog bra oavsett utfallet i Lindorffaffären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik, ja jag tror att detta kurstapp härrör från osäkerhet snarare än fundamentala värden. Känns som ett bra tillfälle att kliva in. Vill man snitta ner sig lite så kommer det ju ett tillfälle efter deras utdelning 30 juni/4 juli med.

   Radera
 4. Ett bra köp förmodligen. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst känns det så? Som jag nämnde ovan känns detta som rätt tillfälle att kliva in i ett bolag med bra lönsamhet och kassaflöde.

   Radera
 5. Tack för tipset! Intressant läge. Tycker fortfarande den är lite för dyr men som du skriver så är det fina resultat och växande utdelningar. Funderar ev. på att göra ett litet köp på lång sikt liksom med Kopparberg med utdelning om en månad i beaktande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Kopparbergs läge inte är helt olikt Intrums. De har haft en lite längre dip dock. Båda är fina bolag men goda möjligheter till fortsatt god utveckling. Jag tror inte det är en dålig affär att köpa in sig i något av dem på lite längre sikt.

   Radera
 6. Man har ju höjt utdelningen varje år sedan år 2005 så IJ finns i min utdelningsportfölj. Kan Lindorff ge det ytterligare skjuts är det bara positivt. Gör mig är dock Intrum främst en klockren utdelningsaktie som dessutom befinner sig i helt rätt bransch utifrån den rådande tidsandan... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars, roligt att höra dina synpunkter. Ja vi är nog rätt överens om att de är i rätt bransch utifrån tidsandan. Och i händelse av lågkonjunktur riskerar deras kreditförluster att öka men det gör också affärsmöjligheterna så jag ser dem som förhållandevis trygga.

   Radera
 7. Varför behålla den minst fram till utdelningen? Aktien går väl ändå ner motsvarande nivå som utdelningen? Jag menar att man får väl i snitt lika mycket pengar tillbaka oavsett om man säljer precis innan som efter utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många aktier (de flesta) har en tendens att sakta leta sig tillbaka till den vanliga kursen inom några veckor efter utdelningen. Därför är det inte sällan bra att casha in utdelningen och sen vänta till man är tillbaka på de gamla nivåerna och sen sälja. Ibland tappar aktien inte lika mycket som utdelningen heller.

   Radera
  2. Tack för svar! Jag tycker ändå att det verkar märkligt att denna taktik skulle löna sig i längden. I så fall borde man kunna ta sig an detta som en investeringsstrategi, typ att köpa cirka en månad innan utdelning och sälja en månad efter. Jag är tveksam till att man kan hitta pengar på detta sätt. Marcus Hernhag med flera förespråkar ju snarare att det är omöjligt att tajma köp/sälj i samband med utdelningen, man behöver vara mer långsiktig än så.

   Radera
  3. Jag menar inte att Marcus har fel men kolla på bolag som Axfood, Nordea, Tele2, Swedbank och Holmen hur de gått i år om du köpt enligt den principen. ;)

   Nu kan det såklart finnas andra orsaker till hur aktier går på börsen men jag tycker att det finns en trend i ovanstående. Vi har till och med diskuterat att göra ett test och investera en särskild portfölj utifrån detta. Får se om det bli verklighet och isf får ni såklart läsa om det här på bloggen!

   Radera
  4. I år stämmer det säkert på många bolag eftersom hela börsen stadigt gått uppåt, men frågan är om det verkligen går att göra pengar på en sådan strategi i längden, i så fall varför har ingen utnyttjat detta? Det vore verkligen intressant om ni gjorde ett sådant experiment och redovisade här!

   Radera
  5. Jag har sedan många år sett att fenomenet varit tydligt i Svolder och köpt utifrån det där men har ännu inte startat en fullskalig undersökning. Lovar att titta på det och om det finns något bra sätt att testa och förmedla det här på bloggen så kommer det. Stay tuned ;).

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.