lördag 3 september 2016

Aktieflickvännens sparande


Sparande har alltid varit en viktigt punkt i aktieflickvännens liv, lite mer och mindre vid olika tidpunkter i livet. Sedan ett par år har det blivit en sport att varje månad kunna avsätta mer och hela tiden öka sparandegraden. 

För att kunna uppnå optimalt sparande gäller det att hålla de fasta kostnaderna nere. Kan inte påstå att det levs direkt snålt, men fasta kostnader så som onödiga abonnemang och prenumerationer har eliminerats. 

Hur läggs sparandet upp? 


Genom att ha 100% koll på de exakta utgifterna varje månad blir det aldrig någon överraskning på hur stora utgifterna förväntas bli. Nedan ses en sammanställning på hur det ser ut varje månad i snitt:

Boende (Hyra, el) 3900:-
Bredband och telefon 900:-
Försäkringar 700:-
CSN och lån 2700:-
Pension 500:-
Övrigt 500:- 
Sammanlagt: 9200:-

I slutändan brukar det tillkomma någon extra utgift och därför avsätts 10 000:- för alla kostnader. Övriga kostnader för mat, nöje, kläder och dylikt brukar landa på runt 5 000:-.

Totala utgifter per månad: 15 000:-

Eftersom de totala levnadskostnaderna beräknas bli 15 000:- kan alla inkomster utöver avsättas till sparande. Inkomsterna skiljer lite från månad till månad men i snitt har dessa legat på runt 29 000:- efter skatt de sista tolv månaderna. Sparandet ligger således på ca 14 000:-. Hur dessa pengar investeras återkommer vi till i ett annat inlägg.

/Aktieflickvännen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.