torsdag 15 september 2016

Miljard


Vi hör uttrycket ofta och i alla fall jag har nästan resignerat lite över det. Många rika människor har en eller flera miljarder. Vissa i dollar. Och politiker slänger sig med miljarder i var och varannan mening. Det är lätt att glömma att ordet faktiskt innehåller extremt stora summor och mycket pengar om vi talar om en eller flera miljarder kronor. 

Aktiepappa brukar tänka på ett räkneexempel för att behålla fötterna på jorden i samband med att någon talar om miljard eller miljarder. 

Om man tänker att en person ska räkna till en miljard. Denna person sover inte, äter inte och han/hon räknar snabbare än alla personer jag träffat för han/hon hinner med en siffra per sekund. Dygnet runt, året runt. Ingen hinner ju det egentligen, tänk dig att hinna räkna talet niohundra trettiosju miljoner fyrahundra trettiotvåtusen etthundraåttioett på en sekund och därefter niohundratrettiosju miljoner fyrahundra trettiotvåtusen etthundraåttiotvå på nästa sekund. Det går inte men vi tänker oss i alla fall att vår person klarar det och räknar en siffra i sekunden, dygnet runt, året runt. Då tar det, håll i er nu, trettio ett år att räkna till en miljard. 31 år.  

En miljard är helt enkelt ett extremt högt tal och en miljard kronor är mycket pengar. Väldigt mycket!

4 kommentarer:

 1. Ja 4-5% direktavkastning på en miljard skulle man kunna leva riktigt gott på;)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Ja lägg in det i en av de där beräkningsmodellerna för ränta på ränta så kommer vi få se på grejer ;).

  SvaraRadera
 3. Själv har jag svårt att orka räkna till 100! :-)

  SvaraRadera
 4. Hehe, låter som om inveteralitemera behöver semester ;).

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.