måndag 19 september 2016

Kan du lita på din lokala bloggare?


Även om Aktiepappa är relativt ny stjärna på blogghimlen så är han inte någon gröngöling när det kommer till aktier eller investeringar. Aktiepappa har ägt aktier i olika utsträckning i över 20 år och har drivit egna företag i ungefär lika lång tid. Det innebär att när det kommer till att skriva texter och implementera tekniska lösningar på en blogg finns det lika mycket att lära som det finns kunskap om företagande. En del i företagande är sk benchmarking, dvs att man helt enkelt kollar in och härmar konkurrenterna. På vissa företag låter man stora delar av arbetsdagen gå åt till sånt medan andra företag inte kollar alls.
Det som är helt klart är dock att genom att ha koll på sina konkurrenter så kan man lära sig mycket om hur det egna företaget verkligen presterar. Därmed inte sagt att man behöver agera utifrån det. Men bara känslan att veta att man gör något på samma sätt som andra men tjänar mer pengar är skön.
Givet ovanstående så har såväl Aktieflickvännen (som har koll på mer eller mindre alla aktiebloggare) som Aktiepappa självklart kollat upp en del av de bolag som drivs av vissa bloggare. Och döm om vår förvåning när det visar sig att vissa av Sveriges mest lästa bloggare redovisar helt andra siffror på bloggen jämfört med vad deras företags årsredovisningar visar. Beror detta på att de är extremt duktiga på bokföringskonster (det är rätt svårt att trolla bort noterade innehav i en årsredovisning) eller beror det helt enkelt på att de skarvar lite för att framstå som bättre och mer framgångsrika?
Som en sann curlingpappa vill härmed Aktiepappa uppmana alla bloggläsare, på denna blogg och andra, att vara vaksamma med vems råd och tips man följer.
Vi lever i ett öppet samhälle och har ni intresse av att se vad de bloggare ni följer tjänar så går det lätt att söka på både företag och namn här:

5 kommentarer:

 1. Intressant inlägg :) Har inte sett den där sidan förut. Har nu vart in och snokat lite på lokala företag här och det är ju kul med lite mer information om företagen och hur det går mm. Har lagt till dig nu på min sida bland läsvärda bloggar. Ska bli kul att fortsätta följa dig :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Roligt att du gillar det du läser. Främst handlar bloggen om att skriva för oss själva. Man får reflektera en hel del när man skriver och när man kollar upp det man skriver om lär man sig alltid något.

  Det går även att se en del på ratsit.se och merinfo.se. Det öppna samhället levererar ;). Hittade du något kul när du kollade upp de lokala företagen?

  SvaraRadera
 3. Jo det var faktist lite som jag tänkt. De seriösa företagen jag tittade på hade bättre siffror i resultaten. En annan mindre seriös företagare visade minus siffror. En tredje hade bra vinstmarginal. Det hänger ihop lite vem som driver företagen och hur företaget går :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Kolla om du hittar några bloggares företag ;). Det kan vara intressant läsning.

  SvaraRadera
 5. Jasså :) Har inte koll på så många aktiebloggares företag. Men kan tänkas att de kanske ljugs en del på bloggarna alternativt att företagen går sämre än vad man pratar om? Finns ju en del folk som ljuger så dom tror dom själva :) Mvh Slimis

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.