torsdag 28 september 2017

Xspray till börsen

Idag är Xsprays första dag på börsen. Och vilken dag det ser ut att bli! 


Xspray pharma är verksamt inom läkemedelsindustrin. De har patent på teknologi avsedd att förbättra befintliga cancerläkemedel. I detalj förstår jag inte riktigt vad de gör om jag ska vara ärlig men alla förbättringar i cancerbehandling känns bra. Produkterna väntas vara klara för lansering på amerikanska marknaden 2020-2023. Många år kvar till möjlig vinst med andra ord och Xspray får nog ses som sinnebilden av ett förhoppningsbolag.

Vi valde att teckna oss för 1000 aktier i två olika depåer och tilldelningen blev 250 aktier i den ena depån. Till stor del beror det på att 89 % av teckningserbjudandet var säkrat från början genom bland annat Östersjöstiftelsen, RecipharmVenture fund och Robur. Riktigt fina ankarinvesterare.

Vi kan enkelt sluta oss till att det skedde en viss överteckning och utifrån det gissade vi att kursen skulle gå upp nu när de noterades. Och vi fick rätt. Det blev 72 % uppgång efter några minuters handel.

Fakta om Xspray


VD                                                Per Andersson
Teckningskurs                             22 kr
Första handelsdag                       28/9
Minsta teckningspost                  250 st
Börs                                               First North
Börsvärde                                     140 milj. (pre money)

Denna typ av investering är som en lottsedel för oss och det är också så vi hoppas att andra småsparare ser på Xspray. Ingen aktie att satsa hela sitt sparkapital i med andra ord. 


Läs mer om våra IPO-investeringar


20 kommentarer:

 1. Jag vill med kunna teckna mig för IPO. Vart hittade ni denna? Nordnet?

  //Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja denna köpte jag via Nordnet men det är lite olika vilken mäklare företagen valt att samarbeta med. Jag brukar bara teckna de IPO:er som verkar bli övertecknade. Då får man bara en blygsam tilldelning men risken för förlust är liten.

   Radera
  2. Hur vet du vilka som är övertecknade?

   /Emelie

   Radera
  3. Det vet man aldrig innan. Det här är mitt sätt att köpa trisslotter. Fast en trisslott med bättre odds till vinst än en vanlig trisslott. Mycket bättre!

   Om man tittar på vilka som är ankarinvesterare och hur mycket de garanterar att teckna så får man en hint om hur stor chansen för överteckning är. Ett annat sätt att är hur stort genomslag bolaget fått i media. Att många rekommenderar köp är också bra. Sen ser jag gärna ett fast belopp på aktien för då kan inte bolaget själv höja kursen när de ser att bolaget övertecknats.

   Dessa punkter ger som sagt en fingervisning men i slutändan är det alltid en chansning.

   Radera
  4. OK, tack för hjälpen. Ska spara ihop en liten buffert så jag med kan börja chansa lite :) Låter som betydligt bättre odds än trisslotter ;)

   Radera
  5. Ja vi har i alla fall haft tur i vår IPO-protfölj. Rejält med tur. Eller som Erik Selin sa en gång; vi har "utsatt oss för möjligheten att få tur" ;).

   Ha en fortsatt go dag!


   Radera
 2. Hur gör du med Climeon, Balco och Handycare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tecknat Balco. Avstår Climeon och har inte kollat på Handycare ännu.

   Radera
  2. Var kan man se vilka som är ankarinvesterare till Balco?

   Radera
  3. Kommer inlägg här på bloggen inom kort men kortfattat kan man säga att det är Erik Selin (Balder) Robur och Riksbankens jubileumsfond.

   Radera
 3. Hövding - nåt du tecknar? Eller nåt annat den kommande tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hövding är väl noterade sen länge?!

   Jag tecknar Balco och Qiiwii som nästa bolag. Finns möjlighet att det även blir Handicare. Ska kolla dem i helgen.

   Radera
 4. Avanza har Hövding på sin lista över nyeem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske tar de in pengar i en emission trots att de redan är noterade? Jag deltog i Storytels emission på det sättet. Klev ur dem för tidigt kan man säga så här i efterhand.

   Radera
 5. Blir det Handicare för din del? Skulle vara kul att höra varför du tecknar Qiiwii och inte Climeon. Varför inte ett längre blogginlägg? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer ett inlägg om Qiiwii idag. Håll ögonen öppna :).

   Radera
 6. Hoppar noq över Qiiwii.

  Däremot verkar Handicare spännande, får dock ingen rätsida på siffrorna vilket inte Privata Affärer heller lyckades med. Hoppar du på det tåget? jag tror jag gör det med viss tvekan.

  Climeon känns sådär, spännande bolag men ospännande aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tittat lite på Handicare men inte bestämt mig ännu. Nordig Capital skall tydligen sitta kvar med 67 % av aktierna och en sådan ägare (som man vet kommer sälja inom några år) brukar inte vara kursdrivande direkt. Tvärtom. Det som räddar situationen lite är att de har en fast kurs samt att det endast är 28 % av bolaget som noteras. Det blir lättare att erbjudandet blir övertecknat då. Dessutom verkar nästan hälften av de 28 procenten vara tingade av Fjärde AP-fonden och ett par andra ankare.

   Men jag har inte tagit beslut i frågan ännu.

   Radera
 7. Brukar inte de flesta nyem som Carnegie pushar för gå bra?

  Hör av dig när du bestämt dig. Alltid bra med feedback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer bra det. Jag fick feeling och tecknade Handicare nu. Slängde in 10 lax i Climeon också så får vi se vart det landar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.