lördag 30 september 2017

We are Qiiwi

Kan det lilla spelföretaget från Alingsås gå till Aktietorget och rädda världen? Det är i alla fall vad deras slogan ger sken av att de försöker; Saving the World from Stupidity


We are Qiiwi utvecklar kunskaps- och skicklighetsspel för mobiler och Facebook. Hittills har man utvecklat 20 spel med ca 5 miljoner nedladdningar och för att växa och kunna utveckla företaget väljer man att notera det på Aktietorget. 45 % av intäkterna från noteringen skall gå till att utveckla spel, 20 % till att förstärka personalstyrkan, 20 % till att vidareutveckla befintliga titlar och 15 procent uppskattas gå till förstärkning av rörelsekapitalet. Låter klokt i min väld även om jag i sanningens namn varken kan så mycket om just mobilspelsutveckling eller finansiering av den samma. Plattformen de använder sig av är free-to-play vilket innebär att de är gratis att ladda ner och spela men man kan göra tilläggsköp i appen, sk in-app purchases. Detta är den vanligaste typen av spel idag.

VD                                               ErikDale Rundberg
Teckningskurs                            6,40 kr
Teckningsperiod                        11/9 – 2/10 2017
Värdering (pre-m)                      34,1 miljoner
Omsättning                                2,9 miljoner
Resultat                                      -1,8 miljoner
Börs                                             Aktietorget
Första dag för handel               30 oktober

Företaget har funnits sedan 2012 och har faktiskt gjort vinst ett av de här åren men i övrigt har det varit förluster. Inget alarmerande kanske för en start-up men vi hade såklart hellre sett att bolaget gjorde vinst, det får jag nog erkänna. Sedan 2015 har man ökat omsättningen med 94 % och samtidigt minskat förlusten från 2,5 miljoner till 1,9 miljoner. Det finns dessutom en del pengar kvar i bolaget. Soliditeten är 89 %. Det går åt rätt håll. 

Bolaget har teckningsförbildelser på 63 % av aktierna vilket är förhållandevis bra även om det inte är lika bra som Xspray som gick bananas med 89 % förbindelser. Qiiwi är förhållandevis litet och en av de mindre IPO-er jag tecknat mig för. Totalt noteras 2.030.000 st aktier värda knappt 13 miljoner. Det kan vara en av orsakerna till att vi inte ser några tunga ankarinvesterare i Qiiwi. Svolder, Robur eller Nordic Capital går inte in i den här typen av bolag. Det finns dock en möjlig uppsida i litenheten och det är att det krävs inte särskilt många köpare för att erbjudandet blir övertecknat. Det är det vi hoppas på när vi chansar på att teckna en minimipost om 1 000 aktier. Vi vill påpeka att detta är en investering med hög risk.

Tecknar gör man antagligen bäst via Aktieinvest som verkar vara preferred partner för noteringen. Det innebär att bäst chans till att få den tilldelning man vill ha är att teckna via dem. Det går även att teckna via Nordnet bland annat. 

Mer info om Qiiwi hittar ni på deras hemsida där det även finns flera filmer där de presenterar sina spel och sitt företag.

Presentation av Qiiwi.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.