måndag 13 februari 2017

Björn Borg - Nu lyfter vi!

Vi som är födda strax innan 1980-talet minns nog den hårfagre svensken som sopade banan med världens all tennisproffs och som gick under samma namn som de kalsonger som var och varannan ungdom numera använder; Björn Borg. Använder man Google för att söka efter just Björn Borg så hamnar personen och tennisspelaren Björn Borg faktiskt längst upp om man bortser från den sponsrade länken som företaget Björn Borg köpt. 

Björn Borg har med andra ord ännu inte hamnat där till exempel René Lacoste (som också var en gammal tennisspelare) har hamnat. Lacoste förknippas mer med kläder än en person. Jag skulle gissa att de flesta som är under 40 år inte ens vet om att den där krokodilen på pikétröjor härstammar från en gubbe ens.

Fakta om bolaget


Björn Borgs verksamhet handlar till 61 % om underkläder men bolaget har även en sportklädesverksamhet som säljer skor, parfym, väskor, glasögon mm. Björn Borg-produkter säljs på ett tjugotal marknader. De två största marknaderna är Sverige och Nederländerna. Personen Björn Borg står numera helt utanför företaget.

Bransch: Sällanköpsvaror
VD: Henrik Bunge
Börsvärde: 839 MILJSEK
Antal aktier: 25,1 MILJ
Aktiekurs: 35,30 kr
Antal ägare hos Avanza: 3 467 st
Direktavkastning: 6,06 %
P/E-tal: 22,28


När det kommer till Björn Borg så är turerna många. Från att ha gjort det ingen annan tidigare gjort när han vann Wimbledon 5 år i rad till playboy och inneklubbsbesökare med inte mindre än tre 
giftermål på meritlistan blev Björn till slut affärsman.   Enligt egen utsago blev Björn lurad av sin kompanjon Skarke som han numera kallar Skurke men sannolikt bidrog det vidlyftiga levernet med privatjet och lyxiga vanor till konkursen som följde.

Numer är i alla fall såväl företaget som privatpersonen Björn Borg på grön kvist och Björn har enligt det licensavtal som han tecknat med företaget fått ut en fin summa varje år för lånet av namnet Björn Borg. Dels fick Björn en klumpsumma 2006 och dels har han fått ca 2 % av företagets årliga omsättning sedan dess. Totalt har Björn Borg fått 450 miljoner för företaget och lånet av namnet fram till och med 2016. 


Framtiden


2017 kommer vara det första året då börsföretaget Björn Borg inte dras med denna licenspeng som årligen kostat omkring 30 miljoner kronor. För ett företag som omsätter 580 miljoner blir det en rejäl extra slant i vinst. Dessutom hamnar de 30 miljonerna rakt på vinsten vilket innebär att vinsten ökar från 59 miljoner till 89 miljoner givet 2015 år siffror. På fredag kommer Björn Borg med sin rapport för 2016 och jag tror att nu kommer äntligen investerarna att inse den förändring detta innebär. Det faktum att Björn Borg delar ut drygt 6 % gör dem till en utmärkt utdelningsinvestering och de är självklara i Aktiepappas portfölj. 


Håll i hatten för nu blir det åka av i Björn Borg!


16 kommentarer:

 1. Köpte mina första kalsonger därifrån på mellandagsrean, hittills är jag imponerad. Får utvärdera igen till nästa år även om jag fått intrycket av att lönsamheten i bolaget är lite svajig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det svajar lite men det är oftast vinst i alla fall och årets förbättring känns stabil. Jag har använt deras boxers i flera år (säg inget till Sparo bara för han tycker att 100-200 kr för ett par kalsonger är galenskap;) och de är de bästa jag vet. Dock köper jag aldrig till fullpris. Det finns alltid bra deal på outlets mm.

   Radera
  2. Sparo skulle döma ut oss båda som idioter som han visste vilka dyra kalsonger vi köper Ingenjören. ;)

   https://sparosverige.blogspot.se/2016/11/klader-for-500-spann.html

   Radera
  3. Inte min typ av blogg. Det är bara halvt på skämt när jag säger att Magnus (Fundamentalanalysbloggen) bistår med beteendeterapi mot min snålhet. Fullpris först Björn Borg är bortom vad jag kan acceptera, men 100 kr för sköna kalsonger som håller 2+ år tycker jag är värt det.

   Radera
  4. Eller för att säga så här, vad ska jag med pengar till om jag inte ens unnar mig bekväma kalsonger? Merkostnaden för bra kalsonger motsvarar ca 15-30 minuter arbete per par för mig och varje par nyttjas 25-35ggr per år.

   Livet är för kort för dåliga kalsonger med det perspektivet.

   Radera
  5. Vi är helt överens där! Jag har ändå testat de flesta sorter som finns så jag känner mig trygg när jag säger att jag valt de bästa. De håller rätt så bra med.

   Radera
 2. Får hoppas på en bra rapport :) Helt klart bra direktavkastning. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas hoppas! Men efter dagens uppgång känns direktavkastningen inte lika härlig som den gjorde igår ;).

   Radera
 3. Spännande! Har inte följt dem och visste inte att de har en så hög direktavkastning.

  Hur ser du på den höga utdelningsandelen i proportion till vinsten? Oroar mig alltid när ett företag delar ut mer än sin vinst, även om omsättning och kassa verkar vara helt ok i Björn Borg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man tar med den numera uteblivna licenspengen till mr Borg så blir det ingen större fara med utdelningen trots att ja egentligen tycker att de betalat ut lite väl mycket i utdelning. Jag tror att det är det som hämmat kursen tidigare. De uteblivna licenspengarna kommer bli en ren bonus för företaget och de kostar dem inget att få in dem.

   Radera
 4. Vad säger du, finns det en tennisspelare som heter Björn Borg och alltså fått namn efter kalsongerna?! Det var det jävligaste, hade jag inte en aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja det måste varit hans föräldrar som fick feeling under akten tänker jag ;).

   Radera
  2. Ah, allt har en förklaring. Förresten, "Björn Borg - nu lyfter vi!", var det inte snudd på öppet mål att rubricera detta inlägg "Kalsongrycket"?

   Radera
  3. Jag vet! Jag tänkte dock att "nu lyfter vi" lämnade lite mer frihet för fantasin. Men nu känner jag att jag valde fel ;).

   Radera
 5. Mycket bra analys Aktiepappa! Nu blev jag lite intresserad av att äga bolaget men är lite orolig till kursutvecklingen från 2011 och framåt.

  Minns att Björn Borg var bland det första bolag som jag kom i kontakt med som investerare då jag lyssnade på Börspodden och det snackades om bolaget där :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.