onsdag 1 februari 2017

28 dagar - 28 försäljningar

Aktiepappa
28 dagarIdag 1 februari kickar Aktiepappa och Aktieflickvännen igång vårt projekt #28dagar. Nu handlar det inte om att likt boken med det snarlika namnet 438 dagar  att infiltrera oljeindustrin eller om någon bok som ska skrivas. Inte ens handlar det om ett afrikanskt fängelse likt det Schibbye och Persson hamnade i innan de skrev boken om sitt dryga år där och tjänade stora pengar på sitt lidande.


Nej, vi ska i istället, i sann snål-anda, försöka sälja 28 saker på 28 dagar. Det kommer bli annonser på Blocket, Tradera (som för övrigt via en tur hos e-bay hamnat numera ägs av Elon Musks gamla bolag Paypal)  och sannolikt även på studentlitteratur.se. Vi startar idag och kommer jobba med detta hela februari med uppföljning här på bloggen.

Först ut är faktiskt skidpjäxor som aktiesonen växt ut ihop med ett par samlingar av leksaker som stått och samlat damm i hans rum. Tanken är att dessa ska kompletteras med såväl kläder som Aktiepappa tränat sig ur samt böcker från studier mm.

Innan februari är slut ska 28 olika saker ha lämnat våra hem och vi ska dels ha fått mer plats i hemmet/förråden, vi ska dels ha gjort någon glad genom att de får köpa en bra produkt till ett bättre pris än i affären och vi ska dels ha samlat in lite pengar till Aktiepappas aktiekonto.

I dagsläget finns det totalt bud på 225 kr på de auktioner som ligger på Tradera och i morgon kommer en familj för att titta på Pjäxor som saluförs för 250 kr.


*de leksaker som hör till aktiesonen hamnar självklart på hans eget ISK och han har fått vara med och förbereda detta. 


Fortsättning:

http://aktiepappa.blogspot.se/2017/02/28-forsaljningar-del-2.html
http://aktiepappa.blogspot.se/2017/03/28-forsaljningar-del-3.html


33 kommentarer:

 1. Låter som en spännande idé! Hade gärna provat samma sak. Men med bilförsäljningen i minnet från förra månaden. Så kommer det dröja lääääääänge innan jag säljer något på blocket etc igen. Ska bli kul att läsa om hur det går för er! :-)

  SvaraRadera
 2. Oj, vad hände?

  En sak har jag också lärt mig från tidigare försäljningar på Facebook, att INTE använda det forumet för ändamålet igen. Fick mindre trevliga inviter i stället för lyckade försäljningar.

  Hoppas såklart att vi lyckas omvandla vårt "skräp" till pengar och uppdatering om hur det gått kommer! :)

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 3. Nja tyckte det mest var jobbigt med "alla" som skulle pruta innan dom ens sett bilen. Men sån är jag! :-)

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Det förstår jag! Blev galen på den typ av spekulanter när jag hade en iPhone till salu också! Bara att bita ihop dessa 28 dagar! ;)

  SvaraRadera
 5. Kul projekt, men dålig tajming. Januarilönen försvinner för de flesta, det är... sen gammalt. Nu finns inga pengar förrän tidigast när barnbidraget kommer och sedan februarilönen, och då har era grejer redan legat ute i flera veckor. Själv hade jag väntat med annonseringen till 24/2 (alternativt sett till att Traderaauktionerna gått ut 26/2). Det är lönefredag, vilket är extra bra eftersom folk är mer sugna att spendera lönen på helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Vi har tänkt att vi skulle vänta till efter januari i första hand. Och för att hinna med alla våra auktioner och samtidigt jobba så kommer vi köra några i stöten och ha något ute hela månaden. Det måste ju bli något att rapportera om med ;).

   Tack för tipset, vi ska se till att kraftsamla de dagar du föreslår.

   Radera
 6. Kul idé! Mindre prylar som stökar runt, fler kronor i portföljen och inga nya pjäxor som behöver tillverkas. Win-win-win :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risken är att vi blir så inspirerade att vi säljer allt vi äger och har ;)
   Tur vi båda gillar att investera!

   /Aktieflickvännen

   Radera
  2. Så gjorde jag. När jag väl fick upp farten blev jag Secondhandsveriges svar på Kaminmannen i Percy Tårar ("Behöver jag verkligen de här galgarna eller kan jag sälja dem...?")

   Radera
  3. Hahaha, ja vi har också en tendens att gå all in när vi väl gör något. Som tur är så är jag redan lite av en minimalist och har inte så mycket mer än det som behövs.

   Radera
  4. Det trodde jag också tills jag nådde 40000 kr i secondhandförsäljning och ändå hade grejer kvar.

   Radera
 7. Hallå, väldigt smart idé,smart sätt att rensa saker som kanske annars bara ligger och skräpar. har en massa saker på vinden som jag behöver bli av med, kanske gör något liknande. Lycka till! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter våra 28 dagar ska jag återkomma med besked om jag tycker att det är en bra idé eller en dålig idé.

   Tack!

   Radera
 8. Kul idé. Här hemma skulle vi behöva köra 280 dagar...😃

  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då är det bara att köra igång. Jag föreslår att du gör som Sparo skriver där uppe; tajma auktionerna till lönen. Kommer vi kunna läsa om det på din blogg?

   Radera
  2. Jaha du Aktiepappa. Ska jag ta det som en utmaning? 😎

   Det får allt bli att börja leta i gömmorna då hehe.

   Fortsättning följer!

   Radera
  3. Det är verkligen en utmaning! ;)

   Radera
 9. Spännande. Har ni kanske något som jag skulle kunna vara intresserad av? =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, än så länge är det bara barngrejer. Är du sugen på ett par pjäxor i strl 35? ;) Men det kommer mer grejer, ska se om jag tror att vi har något för dig KTM. Vad har du för size på kostymer?

   Radera
 10. Kämpa på! En varning från när jag sålt många saker samtidigt på Tradera: ha järnkoll på fakturorna från Tradera sen, som kan trilla in på mejlen/Klarna lite när som helst. Ett par påminnelseavgifter kan ju resultera i att hela projektet blir lönlöst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att du påpekade detta. Hade helt glömt bort att jag hört det tidigare. Påminnelseavgifter drar snabbt iväg när man vara säljer småsaker :)

   Radera
  2. Tack för tipset. Vi försöker köra med några grejer åt gången för att hålla ordning och för att kunna leverera en bra försäljning till de som köper. Tradera är bra på det sättet att man får bra betyg om man säljer på ett bra sätt. Samma om man säljer dåligt. Det blir en trygghet för den som budar och det ger bättre bud.

   Radera
 11. Blir nyfiken; varför är det självklart att sonen ska få pengarna för pjäxorna? Har han betalat dem själv? ;-)

  Har också två barn och de kommer få dela på ett par miljoner när den dagen kommer att vi vuxna trillar av, innan dess får de även åtnjuta veckopeng/månadspeng och så småningom ta del av utdelningar genom att vi skjuter till av detta när det känns rätt. Förutom mat/kläder osv får de även följa med på resor/restauranger osv, osv. För mig/oss finns det inget "självklart" i att de dessutom ska få pengar för saker vi säljer som VI betalat. Så jag blir nyfiken på varför försäljningen för ett par urvuxna pjäxor han inte betalat (antar jag?) så självklart ska tillfalla honom?

  Nu är jag bara nyfiken på hur ni resonerar så det är ingen kritik som så, bara intressant :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga barn och det är inte jag som skrivit inlägget, men jag svarar ändå :-).

   Att blanda in barnen i privatekonomin gör dem till kloka och så småningom rika människor. Det behöver naturligtvis inte göras på det sätt denna familj gör, men på något sätt bör det göras. Annars är risken överhängande att de där miljonerna de får när föräldrarna trillar av pinn slösas bort fortare än det tar för er att kallna.

   Radera
  2. Och då frågar jag fortfarande nyfiken; varför räcker inte veckopengen för att de ska känna sig inblandade? Våra barn får vackert ställa upp inkomster/utgifter osv och lära sig hur man hanterar pengar, så jag ser ingen skillnad där?

   Säljer de något de köpt själva får de så klart behålla de pengarna, men varför de självklart ska få pengar för något de inte betalat känns inte självklart för mig.

   Radera
  3. Veckopeng är ju en helt passiv inkomst. Okej, om du sätter upp krav i form av sysslor för att få den, eller för att få mer, men annars är det ju pengar som bara kommer. Precis som arv.

   Visst kan man invända att om barnen inte själva köpt leksakerna har de ingen rätt till pengarna de inbringar, men eftersom mycket få barn drar igång egna affärsrörelser från unga år kan man ju vara lite flexibel där och låta dem få betalt för att de hjälper till att samla in och kanske putsa upp leksakerna (och efter försäljningen avstå ifrån dem). Jag hade inte formulerat det som att upplägget är "självklart", men hjälper det barnen att få kunskaper om ekonomi tycker jag att det är smart.

   Radera
  4. Jag säger som Claes Hemberg sa till mig på sin blogg för några veckor sedan; "tack för att du svarar när jag inte hinner" ;). Och du har helt rätt Sparo!

   @M: de saker barnen fått efter att de önskat sig dem eller efter att de bytt i skolan (som de faktiskt gjort med en del av dessa grejer) tycker jag att de ska få. Är inte riktigt schysst att jag säljer deras julklappar och tar pengarna tycker jag. Det är inte kommunism de ska lära sig ;).

   Radera
  5. För oss är veckopengen inte passiv mer än till 50%, för övriga 50% ska de hjälpa till med saker utifrån deras ålder. Fungerar bra.

   Aktiepappa: vi tänker olika men det är ok ;-) Jag ser det inte som att jag skulle "ta" pengarna från dem om jag säljer något de fått, jag investerar ju de pengarna och de får tiofalt igen en dag. Det är inte så att jag säljer deras leksaker och köper mig en snitsig tröja, däremot finns det ju en gräns (tycker jag) för hur mycket pengar ett barn "behöver" ha tillgång till. Där räcker vecko- och månadspeng/födelsedagspengar väldigt långt, de sparar om de vill ha något som är lite dyrare (vilket jag också vill att de ska lära sig).

   Därav ser jag det som ett bättre alternativ att investera pengarna för deras framtid då det är pengar som tillkommer dem ändå en dag. Men vi får alla tänka olika, jag var bara nyfiken ;-)

   Radera
  6. Jag tror inte att vi tänker så olika. Min son sa idag när jag sa att jag skulle sätta in pengarna: "nej inte på kontot! Jag vill ha dem på min depå." Så de blir investerade på börsen och de kommer ha nytta av dem och under tiden lär de sig att investera.

   Det där med passiv och aktiv del av veckopengen är svårt tycker jag. Jag tycker inte att de ska få betalt för att hjälpa till. Samtidigt tycker jag att de ska lära sig att man måste anstränga sig om man ska få pengar... Hur har ni jobbat där?

   Radera
  7. Ja det kan vara trixigt :-P

   Vi gjorde som så (när de blev så stora att de började behöva pengar) att vi förklarade för dem att de får en viss summa i veckan som vi anser räcker bra till godis (om de vill ha) eller spara - men att de fick möjlighet att "jobba extra" för mer pengar om de ville ha den. Detta extrajobb innebär tex att gå ut med sopor, ge hunden mat, gå och handla på affären om vi ber dem osv. Hittills har de aldrig sagt nej, de vill gärna få ihop lite extra att spara.

   Äldsta barnet (14) pratar om att hitta ett extrajobb så vi kollar lite på det; vad man får jobba med som fjortis. Det glädjer mig (även om det är knepigare i dag än när jag var ung med extrajobb) då det känns som att hen fattat att pengar inte är gratis. Vi får se om det håller i sig när hen blir 16 och odräglig ;-)

   Radera
  8. Låter klokt!

   Min 13-åring säljer GT. Snacka om lärorikt jobb säger jag. Han har verkligen fått kämpa för att våga men nu tar han sin cykel och cyklar ut i ur och skur varje helg och säljer sina tidningar. Förtjänsten blir ca 80 kr på en söndag men det gör att hans månadspeng blir nästan dubbelt så stor som den var innan så det är ett bra tillskott i kassan. Och extremt lärorikt som sagt!

   Han har fått välja hur mycket han vill spara själv och 150 kr per månad av de pengarna går in på hans ISK.

   Radera
 12. Läste fel tydligen; byt ut pjäxor mot leksaker - men frågan kvarstår :-)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.