tisdag 24 januari 2017

Smutsiga svenska förmögenheter

”Rausing var otvivelaktigt en av de mest intellektuellt mest begåvade gestalterna i den här samlingen. Sedan är det en annan sak att han också förenade den bland förmögenhetsbyggare vanliga bristen på etik med en närmast osannolik tur”


Dessa inledande meningar återfinns i boken Svenska förmögenheter, skriven av Göran Hägg. Citatet ovan ger en tydlig bild av hur boken är skriven. Boken tar upp familjerna Bonnier, Wallenberg, Carnegie, Kamprad, Persson, Söderberg, Kempe, Nobel, Broström, Wehtje, Stenbeck mfl. Texten i boken är en aning högtravande och Göran har inte varit rädd att peka ut de inblandade. Bland annat får man läsa om hur en av de äldre Wallenbergarna ger Per-Olof Söderberg (förgrundsfigur till Ratos) sparken från Enskilda banken under förödmjukande former. Likaså pekas familjen Kempe, som grundade Mo och Domsjö bruk genom att mer eller mindre lura av bönderna i Norrland dess skog, ut som rövarbaroner. Bönderna hade inte förstått att den nya tiden värderade skog oerhört högt och de utnyttjade sina kunskaper till att köpa skogen billigt. Sedermera ombildades bolaget till det som idag är Holmen och familjen Kempe tappade makten i företaget till Fredrik Lundberg vilket kan ses som någon form av gudomlig rättvisa. Även Carnegie och Dickson får sig några rejäla kängor.

Boken ger en väldigt bra bild av de affärer som skapat dagens finanselit och dagens svenska storföretag. De enda företagare som i praktiken inte får någon som helst kritik är Familjens Persson med H & M och Ingvar Kamprad.

Det är också roligt att läsa om hur finanseliten är ingifta i varandras släkter. Det var något som jag inte hade en aning om. Jag trodde faktiskt att det var lite av en prestigekamp inom finanseliten som gjorde att man hade ett visst avståndstagande från varandra. Vissa är/var såklart osams men oväntat många är ingifta med varandra. Speciellt Wallenstam och Bonnier som är stora familjer.

Vissa tragedier redovisas också. Bland annat Hans Kristian Rausing som levde i en av de finare delarna av London ihop med sin fru (en oerhört rik arvtagerska inom Pepsikoncernen) i missbruk och total misär. Arvtagerskan låg död i två månader innan polisen hittade henne. Pa grund av förruttnelseprocessen kunde inte dödsorsaken fastställas och Hans Kristian dömdes endast till brott mot griftefriden. Även de som förlorat alla pengar som de tjänat likt familjen Dickson får betraktas som tragedier. Även Tändstickskungen Kruger avhandlas i boken och han pekas ut som en första klassens förbrytare.

Jag tycker att boken var väldigt intressant och jag tycker att alla som har ett intresse i historia och ekonomi, företagande borde läsa den. Jag vill till och med gå så långt att jag skulle vilja se den som obligatorisk litteratur i skolan. Det faktum att Göran Hägg är en erkänt duktig historiker som dessutom anger tydliga källor till sina påståenden gör att i alla fall jag tillskriver boken en högre sanningshalt än vad man är van vid vid vanliga personskildringar.

I en intervju i Göteborgsposten förklarar Göran Hägg vad researchen till boken gett för bild av hur man blir eller har blivit förmögen i Sverige:

Så blir du förmögen – Göran Häggs fem tips
1. Föds halvrik. "Svårt att starta med två tomma händer".
2. Undvik högre utbildning. "Det tar tid och är inte nödvändigt för att lyckas".
3. Uppfinn inget. "Ingen blir rik på att uppfinna saker".
4. Hantera pengar. "Helst andras pengar. Bankirer och investerare är de som blir rika."
5. Var invandrare. "Finns flera exempel på företagsbyggande människor med utländsk bakgrund".

Vill man läsa en recension till om boken så har investerapengar skrivit en här. 
Även Göran Häggs andra böcker är väl värda att läsa. Dels retorikböckerna 


För att köpa boken rekommenderar vi Adlibris (Obs, vi får inget betalt för dessa länkar!) 

12 kommentarer:

  1. Verkar vara en intressant bok. Ska låna hem den om den nu finns här på biblioteket :-) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den rekommenderas varmt! Tycker som sagt att alla borde läsa den i skolan nästan. Ekonomisk allmänbildning.

      Radera
    2. Härligt att höra. En annan fråga kanske lite för personlig men du får svara om du vill. Äger du Svolder A eller B aktien? Tänkte att om du äger A versionen kan du göra en "Slimis" men i Svolder istället :D Med vänlig hälsning Slimis

      Radera
    3. Inte mycket är för personligt för att svara på. Vi äger båda B-aktier. Annars hade jag redan gjort den rockaden efter att ha läst dina fina manövrar i SHB. :)

      Jag är fostrad sen barnsben att alltid köpa den mest omsatta aktien.

      Radera
  2. Tack för tipset! Lånade precis den som e-bok! 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du kommer bli mer än nöjd. Och om inte annat kommer du bli upplyst och få en ny syn på flera svenska företag och dess ledare. Mycket nöje!

      Radera
  3. ”Bakom varje förmögenhet döljer sig ett brott.” :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, ja så verkar det faktiskt vara. Är väl nästan bara HM och Ikea som klarar sig från kängor i boken. Det roliga är att många svenska författare enligt mig antingen är näst intill hatiska till alla företagare eller så är de lite lismande och vill vara vän med dem de skriver om. Hägg var rätt så bra på att balansera rätt där. Han uttryckte ofta sin åsikt även om den inte var PK. På gott och ont ;).

      Radera
  4. Utifrån ditt inlägg skulle jag vilja lägga till ett sjätte råd på hans lista, var född på 1800-talet.

    Jag vet så klart inte om det är din recension som är vinklad eller boken. Men jag får en väldig stark känsla av gammal professor i Manchesterkavaj kring den här boken och att basera sina råd på över 100 år gamla familjedynastier är kanske mer användbart som ett retoriskt knep för att driva hem sin poäng än som
    användbara råd. För lite modernare miljardärer rekommenderar jag därför en annan bok:
    http://www.adlibris.com/se/bok/svenska-miljardarer-9789174610949

    Sedan funderar jag även på om inte Persson och Kamprad främst kommer undan eftersom de blev rika efter 1940. Åtminstone Kamprad är ju långt ifrån en ängel men bra på Pr
    (http://fundamentalanalys.blogspot.se/2014/03/problemet-ikea.html?m=1).

    "Tipset" om att inte uppfinna något eget är ju åtminstone relevant. Med de nya föreslagna 3:12 reglerna är risk-reward på egna företag ännu sämre än tidigare eftersom man varken kompenseras för ekonomiskt risktagande eller den tid det tar att lägga grunden till ett företag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du har helt rätt i det du skriver Ingenjören; citaten ovan handlar om hur de förmögenheter han skriver om i boken samlats och de allra flesta i den är födda just på 1800-talet. Det kanske inte framgår i mitt inlägg men "tipsen" uttalades med ett visst mått av humor som jag uppfattade det vilket man inte ska glömma.

      Sen är antagligen både boken och min recension vinklad. Jag har valt att redovisa det som jag uppskattade med boken. Jag länkade även till en annan blogg som skrivit om boken för att ge lite perspektiv. Och du har helt rätt i bilden av professor med manchesterkavaj. Dessutom en "professor" med relativt extrema sätt att uttrycka sig på. Jag rekommenderar dig att läsa den och bilda dig en uppfattning. Dela den gärna med oss sen. Vill du låna boken så står jag såklart till tjänst.

      Tack för länken till fundamental analys. Just det Lou skriver om med Persson som största skattebetalaren tas också upp i boken faktiskt. Och boken om Ikea han refererar till har jag nyligen köpt men än ännu ej läst.

      Tack för din input och kommentar, alltid värdefullt!

      Radera
  5. Hej!
    Har inte läst boken men tack för tipset!

    Listan på slutet är kul!
    Hur definierar Hägg förmögen?
    Är själv kraftigt diskvalificerad.
    Punkt 3 klarar jag galant som de flesta ;).
    Punkt 4, nja hanterar ju bara mina egna pengar, och jobbar inte inom finanssfären.

    Mvh JFG

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Så här definierar han förmögenhet: "Den som är förmögen är en enskild person och möjligen hennes eller hans familj. Det för sig om reda pengar eller tillgångar som snabbt låter sig förvandlas till penningar eller penningars värde. Vanligen avkastar förmögenheten nya pengar till glädje för sin ägare, varför all privategendom som avkastar pengar är förmögenhet eller blir det. Ett gammaldags adelsgods, grevskap eller furstendöme brukar inte ses som en förmögenhet".

      Han preciserar alltså inte "förmögen" i pengar men för att ta ett annat fritt översatt citat från Hägg så "är du förmögen behöver du inte berätta det och behöver du berätta det så är du det antagligen inte". Detta sagt i hans bok om retorik och då handlade det om kändisskap. Är man känd så vet publiken det och då behöver man inte berätta om det.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.