onsdag 25 januari 2017

Möblerar om i portföljerna

Aktiepappas lilla aktieson har som trogna läsare vet, trots sin ringa ålder, ett stort intresse av aktier och investeringar och som liten fick han en post med Ericsson av några släktingar. Dessa var tänkta som ett välkänt bolag som den lille skulle kunna relatera till. I samma sekund som Ericsson slutade göra telefoner hamnade denna förhoppning på soptippen och den lille aktieintresserade grabben vill sälja dem och istället handla Axfood. Eftersom Ericsson är köpta för 88 kr styck och sitter i en traditionell depå innebär en försäljning en förlust. En förlust som inte går att kvitta mot inkomst då den lille är student (6:e klass) utan egentlig inkomst.

Vi har därför kommit överens om att vänta till 2017 med att sälja dem. Då har vi hela detta året på oss att sälja några andra aktier med vinst och tajma det så att det går att kvitta vinst och förlust på bästa sätt. Därefter ska samma aktier köpas på det nystartade IS-konto som han har. I förrgår blev det läge och Ericsson såldes med förlust samtidigt som Peab och Handelsbanken såldes med vinst som nästan exakt motsvarade samma pengar. Därefter köptes Peab tillbaka idag med nästan en kronas lägre GAV i ISK. Även Axfood fick plats i den lilles portfölj för 142 kr.


En liknande rockad gjordes i Aktiepappas portfölj där Nibe fick lämna den korta portföljen igår efter en uppgång på 4,5 % till förmån för HM som känns extremt köpvärda på 234 kr.

Framtiden får utvisa om detta var ett klokt eller ett dumt drag.

16 kommentarer:

  1. Hoppas du har rätt, jag sålde av mina sista HM på 251,8 SEK. Väntar nog till det börjar komma bra nyheter om marginalerna även om jag då inte köper på en botten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en klok plan. Själv köper jag på ren känsla! HM är ett bra företag som både växer och tjänar pengar. Det borde vara attraktivt att äga ett sånt bolag i framtiden.

      Radera
  2. Härligt med Axfood i portföljen. H&M har en bra dag idag :) Får hoppas på en skaplig försäljning framöver samt att svenska kronan fortsätter stärkas. I princip alla aktier jag köpt har iallafall vart bättre att köpa när aktien vart pressad av någon anledning. Som när Handelsbanken låg under 100 kr eller AtlasCopco under 200 kr. Nu när de aktierna blivit dyra vill alla ha dom. Vi får nog se inom snar framtid om H&M är ett bra köp på dessa nivåer. Jag är inte orolig för en utdelnings sänkning och 4 % direktavkastning tycker jag är bra. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Jag köpte en post på 238 kr vid midsommar och de har stått sig bra för det mesta.

      Om de går upp till 270 kr igen snart så kanske jag kliver av med en del dock. Sitter på 880 HM just nu.

      Radera
    2. Själv kommer jag fortsätta vara långsiktig ägare i bolaget. Orsaken att jag sålde mina 1490 aktier 2014 var just att jag inte ville ha skuld på lägenheten vi köpte. Sen tyckte jag att jag fick bra betalt för aktierna just då. Jag har stort förtroende för Stefan Persson och är säker på att H&M kommer leverera en helt ok avkastning så länge jag äger aktierna. Min investeringshorisont är länge och även om närmaste året skulle visa sig negativt kommer jag hålla kvar mina aktier. H&M är för mig en stabil utdelare som kommer ha betydligt högre försäljning om 10 år. Med vänlig hälsning Slimis

      Radera
    3. Vi tänker ganska lika där Slimis. Vad stod HM i när du sålde?

      Radera
    4. H&M stod i 294.60 kr. Jag var då oroad att dollarn steg som den gjorde då jag visste att det skulle påverka inköpspriset på kläderna negativt. Men när H&M stod i 368 kr ångrade jag mig att jag sålt. Just nu är H&M pressad av den starka dollarn + några sämre rapporter än tänkt. Men som Lundaluppen skrivit i sin analys har H&M inte ens 1% av världsmarknaden. Det finns fortfarande många länder att öppna nya butiker och växa vidare på. Sen tar det tid att jobba in en nya butik. Man kan inte räkna med att all försäljning går rätt upp direkt. Det tar ofta flera år innan folk vet vart nya butiker etablerat sig. Där jag bor har H&Ms affär vuxit rejält. De har nu en 4e dels galleria och butiken har blivit betydligt bättre än förut. De har rustat upp lokalerna utökat sortimentet. De andra klädaffärerna har inte ens lika stor yta gemensamt. Stefan Persson skulle inte återköpa aktier för 1 miljard om han trodde företaget skulle gå dåligt framöver. H&M kommer göra allt för att försöka få en bra försäljning framöver samt skära ner kostnaderna. När företaget sen går bra igen kommer inte aktien vara i denna prisklass. Då har jag redan köpt de aktier jag vill ha. Skulle jag inte tro på företaget skulle jag sälja redan idag. Med vänlig hälsning Slimis

      Radera
  3. HM är (nästan i jämnvikt med Castellum nu, efter jag viktat ner HM) mitt största innehav. Självklart har jag en långsiktig tro på HM men samtidigt försöker jag kolla bortom den fina historiken.

    Är det bara kursen som avgör om HM är värt att köpa eller inte? Om man tycker att utdelningen på 4% imponerar, kolla på tex. Castellum. Där tänker man inte om utdelningen kommer höjas eller inte, eller ens behållas.

    Som sagt jag har 500st HM och det är tillsammans med Castellum mitt största innehav. Men när jag lägger dom sida vid sida med andra bolag börjar jag fundera om inte halva den posten vore lagom.

    Jag hör gärna mer åsikter runt HM :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser ingen stor risk i HM. Det finns en hel värld där ute och det kommer finnas en miljard nya medelklassare som vill köpa billiga kläder likt HM:s. Det gör att jag inte är oroad för framtiden.

      I afrika och storange delar av Asien är inte näthandel något som är aktuellt ännu. Så inte ens hotet från nätet ser jag som ett stort problem.

      Radera
    2. Du vet säkert hur mycket seconhand-kläder som säljs till Afrika. Att det påverkat de inhemska textilföretagen och skapat stor arbetslöshet.

      Denna marknad så länge den finns kvar borde ju utgöra ett stort hot då det i princip är samma kläder som säljs, till ett billigare pris?

      Bla. det i kombination med ökad omsättning och mindre vinstmarginal är det som gör mig orolig. Jag vet att bland folk jag känner har e-handeln tagit över stort. Om nu vanliga HM-varuhus skall lyckas, varför skall inte e-handel fungera, samt kommer HM att kunna höja sina marginaler på ställen som Afrika?

      Jag tar bara uop lite funderingar, så se det inte som kritik eller att jag är gnällig ;)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    3. Just nu köper utvecklingsländer begagnat ja. Men när de börjar närma sig I-landsstatus kommer de vilja ha nya grejer. Samma med Indien mm.

      Jag har inte facit men jag vet hur människor fungerar och jag hoppas och tror att HM står rustade när det bli dags.

      E-handel, har du varit i Afrika Eller Indien det senaste? Eftersom de inte har så mycket till postverksamhet (eller sopbilar för emballaget) så tror jag att det får bli vanliga affärer til att börja med ;).

      Radera
  4. Intressant observation att man ser och hör allt fler HM-skeptiker. Hm, snart bra läge där kanske? Jag har fokus på deras marginaler jag med. De måste börja leverera där igen, investeringarna som ledningen pratat om tämligen länge måste börja ge synbara resultat, och det snart. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Ja det har du rätt i! Fler och fler börjar tvivla. Men jag känner mig trygg med HM och litar på The Perssons ;)

    SvaraRadera
  6. En jävla miss att sälja Ericsson men vem kunde tro att de skulle leverera en rapport som marknaden gillar för första gången på flera år?

    SvaraRadera
  7. Shit happens Aktiepappa. Vi är långsiktiga så det är inte sista gången vi råkar ut för detta.

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt!

      Ha en fortsatt go kväll Vardagsekonomen. Och ni andra med såklart.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.