torsdag 18 augusti 2016

Holmen

Av ett flertal äldre personer, som alla får anses både kunniga och aktieintresserade, har jag fått höra att Holmen är en ”tråkig aktie” och att de vinner VM i ”sidledsförflyttning”. Det kanske stämmer om man är lite äldre och har följt dem tidigare men jag anser att det inte stämmer. Varför skall jag redovisa nedan. 


Först av allt vill jag poängtera det som särskiljer Holmen från flera andra skogsbolag och pappersbruk: Holmen har extrema mängder skog i förhållande till bolagets antal aktier och aktiekurs. Sveriges och även Europas största privata skogsägare SCA är inte helt olikt Holmen men på grund av att SCA har så många aktier och aktieägare är deras dryga två miljoner hektar skog utspätt på så många aktier och aktieägare. Gör man samma bedömning på Holmen kommer man snabbt fram till att trots att Holmen endast äger ca 50 % av de arealer som SCA äger så ”vinner” Holmen tävlingen på grund av att de endast har 83 miljoner aktier jämfört med SCAs 702 miljoner aktier. Kortfattat an man säga att 100 aktier i vardera bolag motsvarar:

Holmen 1,5 ha skogsmark

SCA 0,37 ha skogsmarkDetta sagt om bolagens tillgångar. Den egentliga verksamheten rör ju själva bruken och där tjänar de båda pengar genom sin ägda skog då de har mycket stora tillgångar stående på egen mark. Många andra pappersproducenter är helt och hållet beroende av att köpa in skog för sin produktion. Dessa värden och de fördelar det ger gör att man bör värdera aktien i dels SCA men framförallt i Holmen på ett annorlunda sätt än andra rena producerande bolag. Det är inte konstigt att Fredrik Lundberg med bolag är storägare i båda dessa bolag. Han vet att värdera företag enligt inte bara resultaträkningen utan han låter även balansräkningen vara med i analysen.

 Jag fick en gång frågan om en jämförelse mellan Holmen och Korsnäs och personen i fråga villa dra upp p/e-talen för de båda företagen som en jämförelse vilket enligt mig ger en helt skev, för att inte säga gravt missvisande bild, av Holmen. Holmens enorma tillgångar ska självklart tas med i värderingen och då blir p/e-talets värde i princip lika fel som det blir i ett investmentbolag eller ett fastighetsbolag.För att gå tillbaka till huvudfrågan angående ”tråkig aktie” och ”VM i sidledsförflyttning” vill jag visa en graf på Holmens utveckling de senaste åren. 

9 % uppgång senaste kvartalet, 17 % senaste året, 51 % de senaste tre åren och 90 % de senaste fem åren av en aktie med en oerhört fundamental grund av tillgångar är varken tråkig eller en sidledsaktie enligt mig. Till detta kommer dessutom årliga utdelningar på en bit över 3,5 %.

När det kommer till Holmens skogsinnehav så äger det arealer nästan lika stora som Västra Götaland och deras 119 000 000 skogskubikmeter betingar ett värde mellan 30 och 70 miljarder beroende på vilken del av landet de ligger. Om vi räknar lågt så har de alltså 30 miljarder i värden.

Som en jämförelse kan nämnas att Volvo personbilar såldes för 13 miljarder år 2010. Facebook betalade 4,9 miljarder (de betalade med egna aktier och dessa rasade från det att avtalet tecknades så de 7 miljarder som det talas om är inte korrekt) för Instagram 2012. Så Holmen skulle alltså teoretiskt kunnat köpa Volvo personbilar och Instagram och ändå ha skog för minst ett tiotal miljoner kvar.  Om vi räknar på sämsta tänkbara värdering av skogen. Vid högsta tänkbara värdering skulle de dessutom kunna köpa loss extremt överprissatta (50 miljarder kr) King från börsen 2016. Detta tycker jag borde vara med i bedömningen av Holmen.Läs mer om Holmen och skog

Alternativ investering -skog
Simon Blecher - intervju5 kommentarer:

 1. Fin sammanställning! Håller med dig om att Holmen är en mycket fin tråkaktie!

  Hade dem i ett decennium i min första aktieportfölj hos Aktieinvest och det har jag aldrig ångrat. De är hyggligt värderade nu men det som oroar mig är att det är ett cykliskt företag och att det finns en risk att de sänker utdelningarna igen till lägre nivåer precis som de gjorde 2008 och 2009. Därför vill jag helst ha lite riskpremie innan jag tar in dem i portföljen. Ständig bevakning av aktien för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig. Och Holmen har gott extremt starkt det senaste vilket gör att de känns dyra att kliva in i nu.

   Jag ser dem som en trygg placering framförallt pga deras fina skogsinnehav.

   Radera
 2. Skall bli intressant att se hur SCA ser ut efter avknoppningen. Om det är det där tvålbolaget alla vill ha så kanske man kan handla skogsdelen billigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska verkligen bli intressant. Jag gillar ju SCA pga deras fina skogsinnehav. Det ryktas ju om att Holmen ska köpa deras skog men även andra intressenter har ju visat intresse tidigare. Man kan i alla fall konstatera att värdena i SCA är omfattande även om tillväxten är begränsad i jämförelse med Essity som "tvålbolaget" heter. ;)

   Radera
 3. Som jag har törstat efter artiklar om fina Holmen. Tack! /Sparpingvin

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.