tisdag 23 augusti 2016

Brinova


Fastighetsbolaget som sedan länge varit i familjen Paulsson (PEAB:s) ägo har varit på börsen i tidigare. Senast till 2012 då familjen Paulssons Backahill köpte loss dem och delade upp fastigheterna. Därefter har man startat om ihop med Erik Selen (Balder) och nu är Brinova på väg mot börsen. Man har dels behållit en del av de gamla fastigheterna och dels köpt nya fastigheter och betalat med aktier i Brinova. Erik Paulsson med bolag äger 45 % och hans namne Selin äger 35 %. Företaget säger sig ha en expansiv strategi och att de ska växa organiskt och och genom förvärv och byggnation. #Floskelvarning

Aktiepappan har dock något av en förkärlek för familjen Paulssons bolag och även om inte Erik Selin (Balder) och hans sätt att bygga företag med hjälp av lånade pengar tilltalar mig så väger Erik Paulssons stabila företagstänk över och aktiepappa kommer teckna aktier i Brinova när de sätts på börsen i höst. Förutsatt att det stämmer att de är på väg dit. Man vet aldrig med rykten men vissa rykten brukar stämma mer än andra och Erik Paulsson är ingen skvallerbytta direkt.

Snarare är han en stabil företagsledare som gång på gång påtalar hur viktigt det är att ha gott om ”hö på loftet” när han talar om bolag och vad han anser om likviditet och sparsamhet. Både uttrycket och sättet att resonera lever sannolikt kvar sedan familjens tid som bönder på den skånska landsbygden.

När det kommer till själva bolaget så har det fått behålla namnet efter Paulssons gamla fastighetsbolag men bolaget i sig är relativt nytt. Man har helt enkelt, bytt, behållit och köpt nya fastigheter runtom i Skåne (med övervikt i Landskorna) och istället för pengar har säljarna fått aktier i Brinova. Nu skall bolaget in på börsen och det verkar som om planen som fanns när man tidigare köpte in fastigheter i bilaget;  ”inga fastighetsägare vill sälja och få betalt i pengar när det är minusränta, men att få aktier i fastighetsbolag med effektiv förvaltning sägs locka” endast härrör från första försäljningen. Nu i andra läget vill man tydligen ha pengar i alla fall när det handlar om att ta in från de nya aktieägarna. Trots denna motsägelse borgar Erik Paulssons inblandning som sagt att detta ändå kan bli en bra affär. Inte minst på kort sikt. De flesta börsnoteringar det senaste året har varit det.

Hade bolaget endast roddats av herr Selin däremot finns det ingen chans att Aktiepappa hade tecknat sig för aktier i bolaget. Detta trots att Erik Selin är en utomordentligt trevlig person och extremt framgångsrik. Det är låneglädjen som hans bolag uppvisat tidigare som skrämmer. Ett annat faktum som skulle kunna tänkas avskräckande är även läget på Brinovas fastigheter. Landskrona är inte direkt något av södra Sveriges högstatusområden och där verkar de flesta fastigheter vara belägna.  Kristianstad och Hässleholm är även de orter med relativt lågt antal studieskulder jämfört med genomsnittet i Sverige om jag minns rätt. Detta behöver dock inte vara någon nackdel ur ett företagsperspektiv. I områden där man betalar för status blir ofta avkastningen lidande. Och trots övervikten på lite enklare området är Vellinge, där några fastigheter ligger tvärtom något som anses ”fint” så en viss blandning av områden råder i Brinovas bestånd.

Sammanfattningsvis kommer Aktiepappa kanske köpa aktier i det som nästintill får betecknas som Stockholmsbörsens nya ”slumlord” Brinova. En slumlord med goda utsikter att tjäna pengar. Och deras snudd på experimentella sätt att köpa fastigheter är bara det intressant nog för att blil intresserad.

2 kommentarer:

 1. Hej! Blev det några på öppningsdagen. Jag var beredd men höll på att sätta kaffet i halsen när aktien stod över 50 kr, är mina estimat så dåliga??
  Föll sedan men är enligt mig ännu alldeles för högt värderad. Jag hade tänkt (och tänker) gå in när den står runt 15 kr, just nu verkar det inte så troligt..men vem vet hur mr market agerar.
  Vänligen JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avvaktade när de gick ut så galet högt. Köpte några enstaka på 17.80 sen när kursen stabiliserat sig.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.