tisdag 27 februari 2018

Vad är Nanoteknologi?

Smoltek
Den senaste tiden har IPO:er varit en ganska sorglig historia och därför har vi faktiskt avstått. Dock fick vi upp ögonen för det lilla nanotech-bolaget från Göteborg. Bolaget tillverkar ”kolnanostrukturer för halvledarindustrin”. Tycker ni det är tydligt? Nej, inte vi heller. Man kan kortfattat säga att Smoltek möjliggör för mindre och snabbare processorer i datorer och telefoner. Och det är stor skilnad. Totalt sitter Smoltek dessutom på ett antal viktiga patent inom området. För att få en bra bild av företaget rekommenderar vi att ni tittar och lyssnar på VD som här gör en presentation avbolaget.

Man odlar alltså på en yta vilket innebär att man sätter ett kretskort under tryck i en viss temperatur i ett extremt hith tech-laboratorium. Sen beskjuter kretskortet med ädelgas för att få strukturer att växa på det. På det här sättet kan man sedan koppla ihop kortet med ett annat kort utan kopplingsboxar eller annat. Det låter som något hämtat ur en science fiction-film om ni frågar oss men det funkar verkligen.

Fakta om Smoltek

Teckningskurs: 17,90 kr
Aktiekurs: 16,20 kr
Börsvärde 93 miljoner SEK
Första dag för handel: 26 februari 2018
VD: Anders Johansson
Lista: Aktietorget

Namnkunnig styrelse

Smoltek har en förhållandevis tung styrelse med bland annat representation i Peter Augustsson, före detta VD för Saab och Bo Hedfors, fd VD för Ericsson i USA. Bolaget är ursprungligen sprunget ur Chalmers forskningsdel. Vi tycker bolaget är intressant och även om det är en extrem lottsedel så valde vi att teckna och vi kommer sitta kvar med våra 600 aktier för att se om företaget lyfter. Sannolikheten för uppköp bedömer vi som lika stor som sannolikheten för att bolaget går i graven. En chansning som sagt.


Vi tog en chansning och tecknade en hyfsat liten post i Smoltek men det blev inget riktigt tryck i akiten trots att den enligt uppgift övertecknades till 168 %


Titta gärna på denna film om "the power of nanotechnology" för att se fler områden där denna teknologi kommer användas. Det här kommer vi få se mer av!6 kommentarer:

 1. En liten randanmärkning...Bo Hedfors är f.d VD för ERICSSON i USA och inte SKF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för rättelsen. Det är lätt att blanda ihop de där svenska storföretagen ;). Hur som helst så är det en tung pjäs att ha i styrelsen. Och till mitt försvar har även Breakit blandat ihop dem. Det är faktiskt Peter Augustsson som har en historia hos SKF utöver sin befattning hos Saab.

   Radera
 2. Mitt favoritexempel på nanoteknologi var omkring 2010 när några forskare lyckades publicera bilder på en struktur som var 1300 nanometer stor. Vanligtvis brukar det skrivas som 1,3 mikrometer men det var precis i början på nanometerboomen så någon gjorde lite smart marknadsföring där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herregud, jag tycker att detta är ny teknik 2018 och så kommer du med exempel från 2010. På den tiden måste detta sett helt overkligt ut!

   Radera
 3. Jag avstod detta. Jag vet för lite om ämnet för att ha en chans att avgöra om och när framgången realiseras. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här är ett ämne som inte många vet särskilt mycket om. Inte jag heller men jag valde ändå att chansa.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.