söndag 2 juli 2017

Fingerprint eller Hennes & Mauritz

Sektföretagen Fingerprint och HM 

Genom åren har vi hört uttrycket sekt många gånger. De allra flesta gånger har ordet använts med en negativ klang. För att starta inlägget vill vi först och främst försöka fastställa vad en sekt är. En enkel sökning på google.com leder oss till följande definition:

Med sekt menas en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon/några ledare. Ord som sekt, sekterism, sektledare används ofta i nedsättande betydelse, men de har ej alltid använts uteslutande i nedsättande betydelse. Ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse. Ordet används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap. Även förtryck eller farliga åsikter kan åsyftas.

Fingerprint Cards

Många är gångerna som vi hört investerare tala om sekten Fingerprint med dess sektledare Johan Carlström och killen som kallar sig Crowhater. Det är nästan lite komiskt att följa medlemmarna i denna sekt på Twitter och i olika forum. Speciellt aggressiva gentemot oliktänkande verkar de vara på Placeras forum. Har ni inte varit inne och läst så rekommenderas det skarpt.

Sektbeteendet i fallet Fingerprint består i att man upprepar gång på gång hur bra aktien är och hur missförstådd den är. Det är aldrig Fingerprints fel utan alla fel återfinns hos journalister, blankare och analytiker som inte förstått storheten i företaget. Medlemmar i sekten är lätta att känna igen för de är väldigt fientliga när någon säger något negativt om deras älskade företag. Det faktum att Fingerprint på en förhållandevis kort period på börsen lyckats med fler skandaler än något annat börsbolag jag känner till får man knappt nämna för dem. Vi har funderat rätt mycket på vad som orsakar dessa reaktioner hos sektmedlemmarna och kommit fram till att det sannolikt är många av dem som är stressade på grund av att de köpt aktier för belånade pengar. Det kan vara en förklaring. En annan kan vara att de vill vara som sina ledare. Ledare som knappast gjort sig kända för att vara tillmötesgående mot oliktänkande. Man odlar myten ”vi mot världen” väldigt kraftigt.

Den senaste tiden har det dock varit väldigt tyst från den här sekten. Sannolikt beror det på att aktien i Fingerprint gått dåligt en längre tid. -16 % de senaste tre månaderna. -62 % det senaste året är Fingerprints börsfacit. Går vi tillbaka fem år så har däremot Fingerprint presterat +2800 %.

Hennes & Mauritz

Sen har vi en annan aktie med en snarast sektliknande anhängarskara: HM. Det är faktiskt nu det sista när HM har levererat den ena besvikelsen efter den andra samtidigt som vi försvarar företaget med ord som ”de tjänar ju massa pengar” ”det kommer snart vända” ”snart förstår folk hur mycket pengar de tjänar” som vi insett att vi låter som den förstnämnda sekten. Vissa går till och med längre och har börjat skylla på blankarna även i HM.

Till sektledare i det här fallet får vi utnämna Robin Capital på Twitter som tidigare gått under alias HM-mannen. Robin är till skillnad från sin ”motståndare” betydligt mer påläst kring börs och aktier medan alla inblandade i dessa båda sekter är mycket väl förtrogna med respektive företag.

HM har likt Fingerprint haft en fantastisk börssaga om man går längre tillbaka i tiden. Den senaste tiden är dock inte så munter här heller. -8 % de senaste tre månaderna och -15 % det senaste året. På fem års sikt stannar utvecklingen på svaga -15 %. Sedan börsintroduktionen 1974 har HM gått upp 425000%.
För att redovisa likheter och skillnader i våra båda sekter har vi valt att ställa upp dem i ett antal olika kategorier och se hur de står sig mot varandra.

Ägare
HM har en stark ägare i familjen Persson som har ett starkt grepp om bolaget med en ägarandel på ca 70 % av rösterna. Familjen Persson har byggt upp företaget i tre generationer och de är inte kända för några skandaler eller annat. Snarare tvärtom! De har oftast skött sig och sitt företag exemplariskt.

Fingerprint har en stark ägare i bolaget Sunfloro som i sin tur ägs av Johan Carlström. Carslström har tidigare varit VD för Fingerprint och han har under en lägnre tid utretts för inblandning i insiderhandel i aktien. Åtal är väckt och JC åtalas för sju fall av grovt insiderbrott.  Vidare har JC flera gånger uttalat sig på Twitter mm om att bolaget är under uppköp mm.

Ägarmatchen vinner helt klart HM. I alla fall och stabilitet och laglydighet är önskvärda egenskaper.

Produkten
HM:s produkt är billigt mode och det säljs i många av världens länder. Påt totalt 66 olika marknader har HM för tillfället 4.498 st butiker.HM kämpar med att få fart på onlineförsäljningen men enligt oss är det mest analytiker i västvärlden som talar om onlineförsäljningen. Ser vi till utvecklingsländerna så kommer de eftersträva fysiska butiker i många år framöver.

Fingerprints produkt är ett antal patent och en produkt som läser av fingeravtryck på i första hand mobiltelefoner. Fingerprins fingeravtrycksläsare finns i telefoner från Huawei, Google Pixel och Nubia. Detta är telefoner som mycket väl kan växa för de har en rätt så liten del av marknaden. Fingerprint har även förvärvat irisingenkänningsföretaget Delta för att ha fler produkter i sortimentet. 

När det kommer till produkter har Fingerprint en fördel. De har produkter som de kan utveckla och sälja men det verkar inte som om de säljer så mycket för tillfället. Det talas om stora lager med sensorer hos mobiltillverkarna vilket kan tyda på att de nya mobilerna på marknaden inte använder Fingerprints sensorer. Om det är så är produkten inte så bra. HMs produkter är mer lätta att värdera och även lättare att ändra. Vi har också en säkerhet i HM:s produkter. Vi får tro att människor alltid kommer vilja ha kläder på sig. Däremot vet vi inte hur vi kommer starta mobiltelefoner i framtiden. Oavgjort i den här matchen.

Skandaler
HM har varit i princip helt fritt från skandaler när det kommer till ledning, aktier och Sverige. När det kommer till utländska fabriker däremot så finns det i alla fall något som kan liknas vis skandaler. Man har blivit omskrivna för att arbetarna i länder som Bangladesh har tjänat för dåligt med västerländska mått mätt. Även en olycka i en fabrik 2013 kan vi hitta. HM:s påverkan på skandalen är dock oklar. 

Fingerprints alla skandaler kan vi knappast räkna upp här men det har varit allt från fejkade pressreleaser till huvudägare/VD som varit inblandade i insiderbrott. Razzia mot huvudkontoret är också en svårslagen skandal som få börsbolag kan stoltsera med. Slutligen toppar man det hela med ett pågående åtal mot huvudägaren för insiderbrott. 
Denna matchen går solklart till HM.

Aktiekursen
Som ni kan läsa ovan har HM gått upp med 425000 % sedan noteringen 1974. Ett svårslaget rekord men det blir lite orättvist då HM funnits på börsen i 43 år. Om vi slår ut procenten på alla åren finner vi en årlig uppgång på 9900 % per år. *

Fingerprint å sin sida  har under sina 17 år på börsen presterat med i sammanhanget blygsamma 511 % uppgång.

Även denna match vinner HM.

Utdelning
HM 4,6%
Fingerprint 0 %
Enkel seger för HM

Ivirigaste anhängare
HM är en av de absoluta favoriterna bland svenska fondsparare men de spararna är förhållandevis tysta. Totalt äger 95.477 st av Avanzas kunder aktier i HM.

Fingerprint har i alla fall haft de absolut mest hängivna fansen jag någonsin stött på när det kommer till aktier och trots att endast 38.111 st av Avanzas kunder äger aktier i Fingerprint så hörs dessa mycket mer än alla andra aktieägare.

Denna matchen vinner Fingerprint enkelt.



Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi är passiva medlemmar i HM-sekten och finner oss nöjda med det. Vi konstaterat också att HM vinner sektkampen genom sin stabilitet och sin fina historia. Dock vet ingen vad framtiden för med sig och kanske kommer Fingerprint att lyfta i framtiden pga sensorer i Visakort eller i låsanordningar på bilar, hus eller vad som helst. Framtiden lär visa oss.

I veckan rapporterade HM och vår bloggkollega Kronan till miljonen har skrivit en bra sammanfattning av den rapporten.


* Beräknat rakt av vilket är lite provocerande för vissa. För en exakt beräkning av avkastningen inkl. ränta på ränta kan ni gärna använda Stefan Thelenius utmärkta räknare. 

7 kommentarer:

  1. Har aldrig ägt FING då jag inte kan värdera deras teknik och hur lätt/svårt den är att imitera och/eller förbättra. Det finns ett flertal dugliga konkurrenter och tekniken utvecklas i rasande takt. Patent skyddar väl bara delvis.
    HM ser i det perspektivet ut en som mycket säkrare investering.

    Din beräkning på avkastning är inte korrekt. Fingerprint har i själva verket avkastat mycket bättre under sin tid på börsen sett till geometriskt snitt per år (CAGR).

    FING: 9 900% => 99^(1/17) = 1.310 => ca 31.0% per år
    HMB: 425 000% => 4250^(1/43) = 1.2145 => ca 21.4% per år

    Självklart växer framgångsrika företag i princip alltid snabbast i början varför det inte går att extrapolera kursökningen utefter utvecklingen de första 10-20 åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym, jag kan inte hitta dina siffror någonstans men du kan givetvis ha rätt även om jag inte tror det.

      Jag har valt att använda Veckans affärers kurvor för utvecklingen. Menar du att deras utvecklingskurva är fel?

      http://www.vafinans.se/aktier/Fingerprint_Cards-Aktie

      Radera
  2. Oj! Ja, det råkade bli fel siffra för Fingerprint. Du har såklart rätt att deras kursökning i dagsläget efter raset gångna året är 510% innebärande en årlig genomsnittlig kursutveckling på ca 10%. Således slår HMB FING med hästlängder - mycket imponerande!

    Poängen ovan var egentligen att HMB:s genomsnittliga årliga kursökning inte har varit 9900% som du skrev ovan utan drygt 21% (1.2145^43 = 4257).

    SvaraRadera
  3. Det här med sekter är något att vara på sin vakt emot. När man identifierat en sekt, så har man sannolikt även identifierat en utmärkt blankningskandidat, enligt mina erfarenheter. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  4. Jag tänker tex på sekt i samma tanke som jag tänker Starbreeze. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  5. Ska vi prata sekt så kan vi snacka Interfox resourses. Herrejäklar va sektlik deras anhängare är. Är med i en grupp på fb som heter ifox och stämningen där blir man nästan rädd för. Är man kritisk slängs man ut ur gruppen. Fanns en gruppmedlem som skrev en del kritiska kommentarer som alltid hade ett bra faktaunderlag och han blev utsläng. Galet tycker jag att det är när man inte får vrida och vända på den info man får om de bolag man är inne i, utan att man alltid ska tolka allt positivt och blunda för det negativa. Galet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det där låter som en sann sekt!! Känner inte till företaget och lika bra är väl fet låter det som.

      Ha en fortsatt go kväll.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.