onsdag 7 juni 2017

Surgical Science till börsen

Under både 2016 och 2017 har vi deltagit vid ett antal IPO:er. Några lyckade och några lite mindre lyckade. Den senaste i raden var Bambuser som inte rosade marknaden alls faktiskt. Nu i veckan avslutas teckningstiden för en kommande börsnotering på First North som fångat vårt intresse, nämligen Surgical Science. Bolaget Surgical Science grundades 1999 och är ett simuleringsföretag som utvecklar och säljer mjuk- och hårdvara för simulering av anatomi. Systemen används för utbildning av kirurger i kirurgisk motorik, laparoskopi och endoskopi.

Enligt bolagets hemsida har de per dags dato levererat över 500 system och hade under 2016 en nettoomsättning på 52 mkr. Surgical Science har idag tre produkter, LapSim® för simulering av laparoskopi, EndoSim® för simulering av endoskopi samt TeamSim® för realistisk träning av samarbete inom ett kirurgiteam.

Surgical Science avser även att licensiera ut mjukvaran till andra aktörer. Detta är ett affärsområde där man ser en möjlig tillväxtpotential. Surgical Science samarbetar redan idag med företag som är ledande inom robotassisterad kirurgi, ett viktigt område i snabb utveckling. Simulatorträning är en mycket viktig funktion för den här typen av verksamhet.

För att skapa en så bra bild som möjligt av Surgical Science produkter vände vi oss till en av deras användare och fick därigenom chansen att ställa några spontana frågor. Kirurgen i fråga svarade att Surgical Science programvara kan halvera upplärningstiden för kirurger som ska lära sig att operera laparoskopiskt (titthålskirurgi). Vidare framkom det att laparoskopisimulatorn gör det möjligt att öva upp tekniken på ett helt annat sätt än vad som tidigare varit möjligt. Övning i förhållandevis verklig miljö ger även positiva effekter för patientsäkerheten. Från kirurghåll verkar bolagets produkter ses som både positiva och väl fungerande.  

Sista teckningsdag: 8/6
Minsta antal: 150 (Motsvarar 5 250 kr)
Teckningskurs: 35 kr
Antal emitterade aktier: 2 000 000 st
Emissionsbelopp: 70 000 000 kronor
Bolagsvärde: 100 236 080 kronor före Erbjudandet
Teckningsåtaganden: Erbjudandet omfattas till 49,1 mkr av teckningsåtaganden via Robur fonder och Carl Bennets bolag Health Invest Partners AB.
Teckningsperiod: 22 maj – 9 juni 2017
Första dag för handel: 19 juni

Företaget har funnits en tid och de redovisar hyfsade siffror, vilket är relativt ovanligt för företag som ämnar ta sig till First North. Deras produkter får positiva omdömen från användare och de har mycket stabila mycket stabila ankarinvesterare. Detta sammantaget gör att vi ställer oss positiva till företaget och tecknar aktier i Surgical Science.

Vad är era tankar om Surgical Science?

- Uppdatering -
Erbjudandet i Surgical Science blev kraftigt övertecknat. 



11 kommentarer:

 1. Funderar på att teckna via Avanza, frågan är om man får någon tilldelning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen inte, men jag kommer teckna i flera depåer och hoppas på tilldelning. Om man inte tecknar kommer man GARANTERAT inte få tilldelning iaf ;).

   Radera
  2. Det har du helt rätt i. Blir nog att teckna i fler depåer. Positivt med ankarinvesterarna.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Har tröttnat lite på IPO-regnet själv, nu känns det inte lika självklart att introduktionerna blir lyckade heller (som 2016). Om de blir lyckade så är de kraftigt övertecknade redan. Känns inte värt att läsa case om det inte är ett företag man är genuint intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig och jag tittar allt mer på ankarinvesterarna. Är de stabila och garanterar en stor andel känns det bra.

   Radera
 3. Svar
  1. Blygsam vinst på 1,6 miljoner 2015 och 3,3 miljoner 2016 men det är ändå inte fy skam för ett bolag som växer och som ändå får betraktas som någon form av tillväxtbolag. De brukar ju ha en tendens att fras med massa förluster snarare än vinster.

   Radera
  2. Tack, det innebär att även om jag inte tecknar kommer jag att hålla koll.

   Radera
 4. Kraftigt övertecknat...

  http://news.cision.com/se/surgical-science-sweden-ab/r/erbjudandet-i-surgical-science-sweden-ab--publ--kraftigt-overtecknat,c2286347

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppdateringen. Lånar din länk och lägger den i inlägget så den blir klickbar.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.