onsdag 14 juni 2017

Rottneros

Skogsindustriföretaget Rottneros som är en global producent och leverantör av pappersmassa, är ett svenskt bolag med anor redan från 1600-talet. Koncernen består av Rottneros bruk och Vallviks bruk som tillverkar pappersmassa samt råvaruanskaffningsbolaget Rottneros Baltic SIA i Lettland. Produktionskapaciteten för de två bruken uppgår till 400.000 ton massa. Namnet Rottneros kommer från bruket i Värmland med samma namn som företaget och alla som åkt till Sälen från Västsverige har antagligen passerat Rottneros herrgård, med sin statypark; Rottneros park som innehåller såväl statyer gjorda av Carl Milles mfl som en hel del kopplingar till Selma Lagerlöf. Här återfinns också det "stamfrändemonument" som rests för att hedra utvandrade värmlänningar. En hel del historia med andra ord.

Till skillnad från andra fabriker som producerar massa med pappersproduktion, producerar Rottneros så kallad avsalumassa som säljs på den öppna marknaden. De skiljer sig alltså från traditionella skogsbolag och bruk. De äger ingen egen skog och de tillverkar inget eget papper utan de köper in trä och tillverkar massa som säljs vidare för förädling. Tidigare var företaget Nemus Holding (som även har ägarintressen i Artic Paper) ägare av koncernen men idag ägs Rottneros till 51% av Artic Paper S.A. 

På Avanzas listor över företag med högst direktavkastning och över aktier med lägst P/E-tal återfinns Rottneros allt som oftast på bra positioner. 

Fakta om Rottneros


VD: Lennart Eberleh
Bransch: Material
Börsvärde: 1,24 miljarder
Antal aktier: 153,4 miljoner
Aktiekurs: 8,10 kr
Antal ägare hos Avanza: 4499 st
Direktavkastning: 5%
P/E: 10,62

Den senaste perioden har det gått både ner och upp för Rottneros på börsen. I slutet av 2016 redovisades en halvering av resultatet för de sista halvåret jämfört det förra. Från 125 miljoner till 56 miljoner är ingen rolig läsning. Anledningen till det något sämre resultatet var en generell nedgång i massapriserna. 


Företaget säljer sina produkter i dollar och är en välkänd vinnare när dollarn är dyr. Det är en av anledningarna till att vi väljer att inte köpa Rottneros i nuläget. Om dollarn tappar och det prisas in i aktien däremot, då kan det bli aktuellt att ta in dem i portföljen. 

Vad är era synpunkter på Rottneros? 


Fler inlägg om skogsrelaterade bolag:
Holmen
Investera i skog
SCA

9 kommentarer:

 1. Råttan är ju en ren spekulationsaktie. Inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med men ändå inte helt. Man skulle kunna se den som en utdelningsaktie. De är populära nu för tiden ;).

   Radera
 2. Hög DA, men jag kan denna bransch för dåligt och hade hellre lagt pengarna PÅ SCA eller holmen om jag investerade i skogsbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig. Jag äger inga Rottneros för tillfället. Däremot äger jag både Holmen och SCA. De har helt andra tillgångar än vad Rottneros har. Rottneros är mycket mer en chansning. Dock en chansning med bra utdelning.

   Radera
 3. Tycker vid en hastig överblick att det ser rätt bra ut. Fin DA men utdelningen inkl. bonusutdelning) utgör cirka hälften av vinsten & soliditeten är över 75 % så det finns utrymme för att höja/bibehålla utdelningsnivån. PE på dryga 10 av årets vinst. Avkastning på kapital över 10%. Ja i min bok ser det som sagt rätt ok ut. Sedan skulle jag sannolikt behöva kika mer på var man har sina marknader och hur mkt valutasvängningar kan komma att påverka (då det ju är den världen vi lever i...) innan jag skulle säga KÖP! :-) Även titta på produktportföljen för att avgöra om den är "framtidssäkrad" kan vara intressant att beakta. Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hände lite liknande när jag tittade på siffrorna men sen kom de tankarna som jag gett uttryck för i ovanstående kommentarer. Rottneros har varit och är lite svajiga.

   Jag var på väg in i dem i november 2016 med en liten slant men den hamnade i Björn Borg istället.

   Radera
 4. Tack för intressant läsning! Har själv en liten position i Rottneros. Det är sant att bolaget är känsligt för både dollarkurs och massapris. Det är dock mycket mer än så som bolag. Man har nyligen börjat producera förpackningar vilket innebär både diversifiering och höjd förädlingsgrad. Dessutom har man en sk Agenda 500 i syfte att öka det långsiktiga värdet för aktieägarna. Målet enligt denna är en årlig produktion på upp till 500000 ton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har de börjat producera kartonger? Det visste jag faktiskt inte, tack för info.

   Det är klart att de måste ha en agenda för att driva företaget framåt på ett positivt sätt. Och "långsiktiga värdet för aktieägarna" är ljuv musik i mina öron.

   Radera
  2. Livsmedelelsförpackningar handlar det om. Tydligen deltar man här i ett EU-projekt att ta fram helt biobaserade förpackningar. Tycker f.ö. att årsredovisningarna är rätt trevlig läsning, på tal om värdet för aktieägarna.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.