onsdag 21 juni 2017

Retails and Brands

RNB


Det är med glädje som vi ser hur läsarskaran på bloggen växer och växer och i takt med det får vi också fler och fler frågor och synpunkter. Både via mail och via kommentarsfälten. Det är glädjande att så många är intresserade av det vi skriver och kommentarer och interagerande med er som läser gör bloggen bättre och ger oss uppslag om vad vi ska skriva om. Det gör inget om ni vill vara anonyma. En av våra anonyma läsare har frågat om vi inte kan skriva om RNB. Och självklart kan vi det.

För ett antal år sedan fick jag upp ögonen för klädföretaget RNB, Retails and Brands. Det var egentligen ett köp som var menat som ett ”köp på dippen”. De gick inte lysande på börsen och den dåvarande storägaren Ax:son Johnson köpte. Det kan väl aldrig vara fel tänkte jag. Men det kunde det. Detta har varit en riktigt dålig affär även om aktien hostat till från tid till annan med en kort uppgång som följd. För ett antal år sedan gick det att se en del enkla trender i aktiekursen och jag har köpt och sålt en del i RNB. Det sista har det inte gått så mycket upp utan mest ner och de ligger för tillfället på -31 % för tre månader. Dock ser det lite bättre ut för dem på ett års sikt. Då är de upp 21 %. Ett rätt så svajigt företag med andra ord.

Verksamhet

RNB är ett konfektionsföretag som står bakom Polarn & Pyret samt Brothers. De driver även butiker i NK i såväl Göteborg som Stockholm. Dessa butiker säljer såväl juveler, accessoarer, mode och kosmetik inom avdelningen Departments & Stores. Fram till 2013 ägde man även klädkedjan JC men den såldes till kinesiske Denim Island Group.

Ägare

Från början var företaget till stora delar ägt av konsumentföreningen i Stockholm och Ax:son Johnson men numera är det bara Konsumentföreningen i Stockholm som kan klassas som storägare med sina 33 % av såväl kapital som röster. Det är svårt att låta bli att tänka på vilken resa nedåt som föreningen gjort i och med sitt innehav i RNB. Jag vet i och för sig inte när de gick in men jag har svårt att tänka mig att speciellt många har gjort vinst på sina aktier i RNB. Snarare handlar det om rejäla förluster. Vidare kan vi se det onoterade företaget Novobis är ägare till 9,4 % av RNB. Vilka är då Novobis undrar ni. Jo det undrade jag med så jag försökte kolla upp dem och jag använde google.com och hittade inte så mycket om dem förutom att det verkar finnas en koppling till vårt favoritbolag Svolder. Såväl Svolders storägare Rolf Lundström som Svolders ordförande Fredrik Carlsson sitter i styrelsen för Novobis. För övrigt kan man notera att Novobis har en smått ofattbar vinstmarginal på 1.376 % enligt allabolag.se.     Självklart beror detta på att företaget är litet och att det svänger mycket i den typen av företag men det är ändå intressant att se det. Även Catella småbolagsfond är en förhållandevis stor ägare i RNB med 8,4 % av kapital och röster.

Fakta om RNB


VD: Magnus Håkansson
Bransch: Dagligvaror
Börsvärde: 460 miljoner kr
Antal aktier: 33,9 miljoner
Aktiekurs: 12,45 kr
Antal ägare hos Avanza: 1.989 st
Direktavkastning: 1,97 %
P/E: 7,79

2013 genomfördes en nyemission och då slaktades kursen rejält.   Sedan dess har RNB blivit av med JC och man har även tappat Torsten Jansson som var storägare men i övrigt har det gått bättre och bättre för RNB och i år var första gången på länge som aktieägarna fick utdelning. 1,97 % är inga jättesummor men det är i alla fall ett steg i rätt riktning. Men det är ingen spikrak resa som RNB är ute på utan det har varit fortsatt skakigt med rätt stora svängar i kursen. I december 2016 rusadekursen med 45 % på en dag efter att ha lämnat en bra rapport.   Några månader senare var det besvikelse över nästa rapport och kursen rasade med drygt 12 % en dag i mars 2017. 

Det som möjligtvis talar för RNB är deras låga P/E-tal och att de äntligen gör vinst igen men det är en riskabel investering att investera i RNB. Personligen skulle jag nog hellre sätta mina pengar i MQ eller Kinnevik om jag ville ha mer dagligvaruhandel i min portfölj.

Personligen ligger jag extremt mycket back på mina kvarvarande aktier i RNB men då det endast är en liten post begränsar det skadan. Har enligt Avanza en förlust på 12.661 kr på mitt innehav i RNB. Ingen kul läsning när man kollar till depån men den som bara gör bra affärer på börsen är en lögnare.5 kommentarer:

 1. RNB skulle jag hålla mig långt borta ifrån. Jag är inte alls insatt i aktien men efter att redan för 6-7 år sedan sett hur (enligt min mening) talanglöst de skött vissa butiker så känns det som det finns bättre investeringar att göra. Jag kände en som jobbat i deras butiker. De verkade iaf då ligga mycket prestige bakom vissa val de gjorde.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej maskinen! Ja jag kan inte säga emot dig faktiskt. Jag ligger kvar med min lilla investering och ser om det kan vända men det vettiga borde egentligen vara att sälja av och gå vidare.

   Radera
 2. Tack för ett matnyttigt inlägg. Ska man vara petig så gör ett "konfektyrföretag" godis medans ett "konfektionsföretag" fabrikstillverkade kläder :P

  Aktien känns dock inte något som Snålgrisarna kommer att plocka in. Begriper mig inte alls på kläd- och modevärlden... och varför folk vill betala de ofantliga summor de gör för en klädtrasa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Skyller på autokorrekt men får ta på mig att ha korr.läst för dåligt.

   Radera
 3. Vad har de ca 250 butiker två nät butiker och äger två stora märkena Brothers och Polan o Pyret. Allt värt nu ca 660miljoner ink.lånade pengar.
  Boozt vad är de en nätbutik som man inte kommer komma ihåg hur det stavas och värderat till 4 miljarder. De gjorde 30 miljoner i back när RNB gjorde 30 miljoner i vinst.
  Något är konstigt när rimligheten fattas.
  Misstänker att någon analytiker missat att räkna på hur få aktier det är i RNB efter sammanläghningen av 200 stycken.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.