söndag 12 mars 2017

Linas matkasse till börsen

Redan 2015 var det tal om att Linas matkasse skulle börsnoteras. Den gången blev det inget utan man sålde istället 30 % av bolaget till ett norsk riskkapitalbolag vid namn Hercules Capital. Sedan dess har ryktena ändå fortsatt och det skrevs i december 2016 om att Linas Matkasse ska till börsen. Nu den senaste tiden har ryktessidan nyemissioner.se skrivit om att Linas matkasse kommer noteras innan sommaren. Man ska alltid ta deras rykten med en nypa salt men med tanke på de tidigare ryktena och planerna så kan det mycket väl vara sant.

Linas matkasse säljer färdigpackade matvaror hemlevererade till kunder likt Mathem och Mat.se. En liten skillnad är dock att Linas matkasse sedan starten levererar en mer styrd produkt än vad de vanliga online butikerna gör. Hur ser då konkurrensen och marknaden för hemlevererad mat ut? Vi har de senaste åren i princip haft tre aktörer som delat på denna marknaden.

Mat.se


För att jämföra med ett bolag som idag finns på börsen ligger Mat.se nära till hands. Omsättningsmässigt är Linas matkasse 3 gånger så stort som Mat.se. Mat.se har varit noterat på Stockholmsbörsen sedan 2014 och det har inte varit någon rolig resa för ägarna. Som tur var kom det är dopat bud från Axfood i december 2016 och då steg kursen med 119 % och hamnade ungefär i nivå med noteringskursen 2014. Under dessa år har Mat.se radat upp förlust på förlust och senast årsbokslutet var förlusten 66 miljoner kr.

Linas matkasse


När det kommer till Linas matkasse har det som sagt länge ryktats om att det varit på väg till börsen och jag tror att det var klokt att de drog i nödbromsen senast för det är först i bokslutet 2014 som de redovisar regelbunden vinst. De har gjort små förluster något år och nån liten vinst 2012 men sedan 2014 har de redovisat vinst i två år i rad och sannolikt kommer även årsredovisningen för 2016 visa vinst. Enligt egen utsago kommer de dessutom ha lyft omsättningen rejält 2016 och landat på drygt 1 miljard i omsättning. 2015 var vinsten 39 miljoner av en omsättning på 644 miljoner. Betydligt bättre än de båda andra företagen.

Mathem.se


Den största aktören i branschen är Verdane-ägda Mathem.se. Mathem har en riktigt tung ägare i Verdane som för övrigt även äger stora poster i Boozt.com, Ecoride, Minesto mfl. Mathem är inte heller de någon vinstmaskin direkt utan de har drivits med förluster de senaste åren. 2015 var förlusten inte mindre än 97 miljoner. Det som talar för att Mathem ska vara vinnaren i hemkörningsracet är att de har en stabil ägare, en mycket kompetent styrelse  med Erik Mitteregger i spetsen och en ledande position på marknaden. Erik sitter i styrelsen för Kinnevik och Tele2.


Frågan är om börsen vill ha och behöver ett Linas matkasse, Mathem.se eller Mat.se? Efter Mat.ses resa känns det inte som om börsen är så särskilt intresserad av den här typen av verksamhet. En annan risk är att nu när jättarna Ica, Axfood och Coop vaknat blir det sannolikt svårt för Linas matkasse att hävda sig. Och att gå till börsen med en förhoppning om uppköp känns inte riktigt som rätt väg att gå. Jag utgår från att Linas matkasse och Hercules Capital redan har känt Coop och Ica på pulsen för att se vad de kan tänkas betala för Linas matkasse.


Det som talar för en notering är det faktum att Linas matkasse faktiskt lyckats med det de båda andra inte lyckats med; leverera vinst. Och vinst är något som aktieägare och börsen tycker om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.