torsdag 9 mars 2017

Crowdfunding - har ni testat?

Det snackas mycket om Crowdfunding generellt och Crowdfunding-plattformen Tessin för tillfället. Jag läste på Twitter att Tessin vunnit auktionen som podden Pratapengar hade en ihop med Radiohjälpen och att Tessin kommer vara med i nästa podd-inspelning. Man efterlyser nu frågor att ställa till dem om dels Tessin och dels crowdfunding-fenomenet. Det ska bli intressant att lyssna på avsnittet. Vidare har flera bloggare ett samarbete med dem. En av dem som uppmärksammat Tessin och deltar i ett projekt med Tessin är Kronan till miljonen. Ska bli intressant att höra hur det går för Mr Kronan framöver.

För egen del känns Tessin lite fel då de dels säljs in så stenhårt av vissa bloggare (vilket får mig att fundera över varför man behöver sälja så hårt) men framförallt blir de fel då jag sedan tidigare har en extremt stor fokusering på fastigheter i mina investeringar. Därför avstår jag från att investera i deras projekt men deras affärsidé känns både rolig.


Har ni som läser investerat i Tessin eller annan crowdfunding och vad är era erfarenheter?

16 kommentarer:

 1. Har inte testat och har ingen plan på det. Ser inte vitsen när det finns så mycket fina fastighetsbolag på börsen. Får bloggarna någon ersättning för att sälja in det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns lite olika upplägg tror jag. Själv har jag valt att inte samarbeta med någon och inte testat någon investering ännu. Kanske kommer framöver.

   Radera
 2. Jag har inte investerat i något crowdfundingprojekt. Det är inte heller aktuellt för mig. Mina pengar tycker jag gör bättre nytta på annat håll. Känns som att det inte är något jag helt litar på. Men jag hoppas att om ni testar, gör en utvärdering sen!
  Mvh
  Bearfighter Investment

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kag känner igen mig i det du skriver Bearfighter. Ska följa Kronans test och se vad det ger honom. Ibland är det bra med försökskaniner ;).

   Radera
 3. Helt klart ett gott tecken på toppkänning på aktiemarknaden, nr dylika högriskprojekt säljs in till oftast okunniga kunder. LÅg avkastning ger de också har jag noterat. Stor varning på det där, hoppas verkligen inte allt för många luras in i fällan. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade lite på det där och hittade inga som sågade Tessin vid en enkel googling iaf. Däremot hittade jag Rikatillsammans och Västkustinvesteraren som var positiva till projektet... Jag avstår iaf i detta läget.

   Radera
  2. Jag håller med, avkastningen känns för låg i förhållande till risken? Sen känns ju Rikatillsammans sådär i trovärdighet? I allmänhet känns inläggen om tessin inte så nyanserade. Det blir säkert en lyckad investering, men riskfylld.

   Radera
  3. Jag vet inte vilken avkastning man får i Tessin men med en diversifierad preffportfölj kan man avkasta typ 8%. Då borde man ju ha en betydligt säkrare och likvidare placering?

   Som sagt jag är inte så insatt och har säkert missat något.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. inte min koncept, är det den 10%igaräntan folk är ute efter? skulle nog hellre gå på en högutdelande kvartalsvis aktie som Saltängen som har utdelning på ca 10% , smidigare att göra sig av med om man måste plus att man får kvartalsvis utdelning och även eventuellt kursökning. men folk gör som de vill

  SvaraRadera
 5. man skall nog syna med lupp bloggare som i princip varje dag talar för Tessin, och varför de gör det, kan vara egenintresse och att de är sponsrade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår vad du menar. Jag känner till åtminstone en som verkar skriva mer reklam än inlägg på sin blogg. Jag räknar kallt med att läsarna kommer tröttna på en sådan blogg. Det var därför jag länkade till Kronan till miljonen för jag vet att hans blogg inte är fullsmetad med reklam och köpta inlägg.

   Radera
 6. Hej! Brukar alltid landa att fastighetsbolag ska man handla över börsen finns ju numera en uppsjö av preffar och enfastighetsbolag där.
  ISK och likviditeten är ser jag som stora hindret mot att jag på allvar ska börja titta på Tessins projekt.

  Pepins är betydligt mer intressant.
  Har varit med i Kronfönsters emission, tyckte att bolaget var för bra för att inte stiga på tåget.

  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur gör du med Kronfönster, Behåller du dem? Och i så fall har du väl sökt investerarbidrag?

   Radera
 7. Har ju inte handlats än, men ser med spänning fram mot handelsdagen.
  Tveksamt om jag får investerarbidrag, själv strukturen liknar lite väl mycket holdingbolag enligt skatteverket.
  JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Jag trodde att de redan var igång. Mitt förslag är: sök! Det värsta som kan hända är ett avslag ;).

   Radera
 8. Jag har faktiskt funderat på att investera i Tessin för att diversifiera från börsen: tänker som så att bara pengarna är "fastlåsta" någonstans i ett år och man får 10% blir man inte så orolig och trycker på sälj-knappen... :)

  Men jag tänker vänta in ett lån för min första investering, lite intresserad av hur säkerheten ser ut för dom. Preferensaktier tänker jag som så att om man tecknar dem i en ISK så blir man bara schablon-beskattad (50 000 * 1.25%, dvs 625kr i skatt) medan Tessin då blir skattad 30%: dvs en avkastning på 10% blir 7% effektiv efter skatt, och då blir en pref med 7.5% avkastning same-same. Och 7.5% är möjlig, ser ut som om Tobin preffar ger det (har inte läst på om dem än).

  (ISK: 50 000 + 7500kr (7.5%) - schablon ca 56875kr, Tessin: 50 000 + 10 000kr (10%) - 30% skatt = 57000kr).

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.