När är det köpläge i aktier?
Det finns många sätt att
analysera bolag; teknisk analys, fundamental analys, emotionell analys och allt
vad de heter. Men vad gör man när man gjort sin analys och ska trycka på
köpknappen? När är det rätt läge att gå in i företaget som man analyserat?
Vissa struntar i läget på
marknaden och köper när lönen kommit. Andra har lagt in ett larm på Avanza
eller Nordnet. Jag har aldrig använt funktionen hos Nordnet men antar att den
finns i deras system med. På Avanza lägger man in ett larm som aviserar när den
aktie man valt närmat sig en viss kurs. Problemet som jag har är att när en
aktie gått ner några procent så blir man orolig om kursen kommer fortsätta ner.
Det är lätt att bli lurad av att aktien ser billig ut. Inte minst tror jag att
många gick på den när tex Fingerprint gick under 50 kr. Då såg aktien billig ut
men det visade sig att det var lite dyrare än vad marknaden värderar aktien
till nu några månader senare.
Det finns vissa som tagit kurslarmet
ett steg längre och gjort en egen typ av regel. Till exempel har vi Spara klokt
som gjort en form av matris för Castellum.
Vissa väljer att kliva av börsen helt när de anser att den känns övervärderad. Senast i veckan var det Rune Andersson som gick ut med att han helt lämnat börsen. Rune är en mycket klok man men det är sällan som även de klokaste lyckas tajma börsen. Visst händer det men det är mer vanligt att det visar sig att man gick ur vid fel tillfälle än att man gjorde det vid rätt tillfälle. Och hur vet man att det är läge att gå in igen?
Ytterligare andra tar bara rygg på annat folk. Följer en kändis via Shareville och köper det kändisen köper. Själv har jag gjort en sån grej med Seamless. Litade på Lars-Johan Jarnheimer och köpte för att jag trodde att han hade koll. Det gick mellanbra... Det finns även de som tittar på insiderlistan som finns på Finansinspektionen. Denna listan rekommenderar vi även om vi inte rekommenderar att man investerar enbart utifrån den.
Ytterligare andra tar bara rygg på annat folk. Följer en kändis via Shareville och köper det kändisen köper. Själv har jag gjort en sån grej med Seamless. Litade på Lars-Johan Jarnheimer och köpte för att jag trodde att han hade koll. Det gick mellanbra... Det finns även de som tittar på insiderlistan som finns på Finansinspektionen. Denna listan rekommenderar vi även om vi inte rekommenderar att man investerar enbart utifrån den.
Själva är vi ibland lite för
mycket känslomässigt styrda. Vi har ett antal företag som vi följer aktivt och
som vi är sugna på och vi köper ofta på dippen snarare än följer trenden. Just
nu känns det som köpläge i Resurs Holding till exempel. De har tappat
omotiverat och de delar snart ut drygt 5 %. Samma sak gäller med företag som
just delat ut. De brukar återhämta sig ganska fort och de företag som vi vill
äga aktivt länge köper vi gärna när de delat ut för då är de lite billigare.
Jag vet att vissa tänker tvärtom och det är en typ av handel som vi talat om
att testa; Köpa aktier före utdelningen och äga dem i någon månad eller två och
sen sälja dem i hopp om att de återhämtat utdelningstappet för att direkt
investera dem i en ny aktie som snart delar ut.
Vi får se om det blir ett sådant
experiment. Det kommer i så fall redovisas här på bloggen. Hur väljer ni era
köplägen?
Jag köper aktier regelbundet varje månad för i stort sett samma belopp. Gör i genomsnitt 1-2 aktieaffärer per handelsdag. Det innebär att jag i sin tur fyller på kärninnehaven nästan varje månad så länge de inte är övervärderade, då fyller jag på i andra aktier istället. Försöker egentligen inte tajma marknaden utan ser det mer som att jag köper hela tiden men mer när det är lite billigare och mindre när det är lite dyrare.
SvaraRaderaJag utgår dels från en trestegsraket där jag ökar enligt 1:2:4-principen. Utgår dels från en målbild av hur många aktier jag vill äga över helåret för att inte få en alltför stor portföljandel i en enskild aktie.
Nu har jag t.ex. ökat såpass mycket i mina kärninnehav när de alla har handlats en bit över B-nivån en tid att jag inte behöver öka mer på ett tag vid nuvarande värdering. Skulle de falla till tredje steget i min köpstrategi utan fundamental anledning kommer jag kanske fortsätta öka, annars köper jag annat.
Tydliga köpkriterier och köpa regelbundet tycker jag är ett bra recept. Enda svagheten är att jag undviker att köpa när aktier är högt kriterade pga att de går bra och ibland missar tillfällen att gå in vid starkare uppgångar.
har 20-25 bolag med utdelningar över hela året, så fokuserar mycket på utdelningar så säljer i princip aldrig utan återinvesterar, köper oftast när börsen visar röda siffror och när man utdelning i närtid gärna inom en månad så en del av investeringen ger återinvestering nästan direkt, så på slutet har jag köpt mycket i Axfood, Castellum, Telia,SEB och Husqvarna,
SvaraRaderaJag försöker välja ut mina bolag utifrån vad jag tror de kan prestera i framtiden samt om de visar vinst och faller inom mina andra ramar för bra bolag. Sedan köper jag kontinuerligt men köper mer när kursen faller av olika anledningar :)
SvaraRaderaBra skriviet inlägg förresten!
Vilken underlig fråga. Jag köper bra bolag till rätt pris helt enkelt, varför krångla till det mer än så? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaDet här med köpläge är svårt. Själv köper jag endast var tredje månad och då antingen för att fylla upp i existerande innehav till "fullinvesterad" nivå eller i något nytt (jag har en maxgräns på fem icke "fyllda" innehav).
SvaraRaderaMvh
Egon
Köper regelbundet i de bolag jag anser vara bra, företag som funnits länge och som jag tror kommer att finnas kvar en lång tid framöver. Köper ibland för att tajma utdelning, ibland när priset backat lite, eller för att inte få för stor viktning på vissa bolag.
SvaraRaderaSedan anser jag det vara skillnad på att Castellum (eller H&M) går ner än när Fingerprint gör det.
Snålgrisen köper regelbundet främst varje månad runt lönedags men brukar spara kanske 30% att ha under månaden efter om det blir någon tillfällig dipp.
SvaraRaderaIntressant att läsa om era olika 'regler' för köp!
SvaraRaderaJag upplever att det är både nyttigt och bra att ha någon att resonera och planera köpen ihop med. I mitt fall blir det naturligtvis Aktieflickvännen som får agera bollplank och eftersom vi är ganska lika på många plan brukar vi hitta rätt ganska fort.
Hej,
SvaraRaderaDels så har jag en lista på alla bolag jag är intresserad av att köpa och har gjort kurslarm på 20% från ATH. Om någon av dessa ca 50 larm utlöses gör jag en ny analys av bolaget för att sedan fatta ett beslut. Jag gör även analyser av bolag jag är intresserad av som jag snappat upp via en blog eller podd. När jag har gjort klart min analys ger jag den till min bror för att få de "rätta frågorna" efter det gör jag en ny djupare analys från feedbacken jag har fått. Om jag har haft ett bolag länge händer det att jag tradar i bolaget ibland.
Hej Ets, det där med att ha en kritisk bror eller annan vän som ställer de rätta frågorna är en riktigt bra grej och det är faktiskt just det som de allra flesta av de mail vi får handlar om; någon läsare som vill bolla idéer om investeringar.
RaderaJag tror absolut att man har en fördel när man får se olika perspektiv, gärna med någon som kompletterar en själv på olika sett. Det gör att man förhoppningsvis undviker allt för många bottennapp bland sina investeringar.
SvaraRadera