torsdag 23 mars 2017

Insiderhandel - en köpsignal!

De som verkligen vet hur ett bolag mår, är de som har insyn i bolaget. 


Genom att ta rygg på de personer med denna insyn kan vara ett bra sätt att hitta bolag som på sikt har positiv utveckling att vänta. Men också det omvända, en avyttring kan flagga för att bolaget har något negativt att leverera. De som räknas till Insynspersoner eller insiders är "person i ledande ställning! som tex VD, ekonomichefer, dotterbolagschefer, styrelseledamöter eller stora aktieägare (mer än 50 % av aktierna). Gemensamt för dessa personer är att de har vetskap hur företaget presterar och vilka siffror som kommer presenteras i framtiden. Därför kan det vara en god idé att hålla lite koll på vem och vilka som gör köp/försäljningar till sin egen analys inför det egna aktieköpet. Framförallt långsiktigt skickar detta en ganska tydlig signal.

På Finansinspektionens sida kan man ta del av insiderhandel som gjorts i olika bolag. Här kan man följa företagen en bit tillbaka med och det blir ganska tydligt vilka företagsledningar som tror på sitt företag och vilka som inte gör det.

I studier har det visat sig  att på några månaders sikt faktiskt lönar sig att ta rygg på insiders. För egen del kunde Aktieflickvännen se att det gjorts ett antal köp i SCA på högre nivå än det egna anskaffningsvärdet, vilket tolkas i efterhand som ett lyckat inköp.

Det finns lite nya regler för anmälan om insiderköp 2016. Anmärkningsvärt är att numera kommer man inte undan reglerna om man har aktierna i en kapitalförsäkring och att personer med ett stort ägande som 49 % av bolaget faktiskt klarar sig undan att anmäla köp trots att man måste ha en relativt god insyn i bolagets löpande verksamhet. Affärer som understiger 5 000 Euro är också befriade från anmälningsplikt. Om vi tolkat reglerna rätt så är det fortfarande fem dagar efter köp som anmälan måste göras vilket ger en ganska osmaklig eftersläpning.

Vill man fördjupa sig i de nya reglerna för insiderhandel har Finansinspektionen bra info.

8 kommentarer:

 1. Jag tittar själv mycket på insiderhandel. Tycker oftast det är en bra signal när insiders gör köp i bolag jag är intresserad av. När insiders däremot säljer är det bra att ta en tankeställare. Är det rätt tillfälle att investera i bolaget när en eller flera försäljningar görs? De som köpt Fingerprint när insiders sålde har gjort en usel affär idag. De som köpte Handelsbanken när Fredrik Lundberg köpte förra året har gjort en bra affär. Samma de som köpte Atlas Copco när insiders köpte. De som följt Vdn i Telia och köpt vid insiderhandel har inte gjort en lika bra affär. Så det gäller att bolaget är bra och att aktien köps in till ett rimligt pris. Ska bli kul att se hur H&Ms aktiekurs gått om ett par år. Då får vi se om Stefan Persson gjort en bra affär när aktier köpts in till dagens nivåer. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har såklart rätt i att det inte går att bara titta på detta men jag kan tycka att ett företag är i alla fall inte uppenbart dåligt om de ledande personerna köper in sig mer. Och ett köp kanske inte gör någon stor skillnad men kolla på SCA på länken till Finansinspektionen. I stort sett alla insiders i SCA har köpt det senaste och ingen har sålt. Ingen garanti men en fingervisning i alla fall.

   Radera
 2. Ja, det är väl en fördel med insiders som ägare. Men, det är knappast det första eller det enda jag tittar på. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är långt ifrån allt, men en god idé att ta med i sin analys inför köp/sälj.

   Radera
 3. Klassas det som insider om man jobbar på ett bolag som man investerar i är frågan? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte per automatik utan man ska i så fall ha en "ledande ställning". Jag tycker att man borde äga aktier i det bolag man äger och om bolaget är så dåligt att man inte vill äga det borde man fundera på att byta jobb ;).

   Radera
 4. Insiders som köper i bra bolag är en utmärkt signal tycker jag. De bör ha bättre insyn och möjlighet till att utvärdera aktuellt läge. Gäller också att se till volymen och om personen är ny. Om en ny chef köper aktier för 25 000 kr är det inget större värde anser jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma på det du skriver. Det är skillnad på om en veteran eller nytillkommen köper!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.